FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Bra uppföljning av MFF – och supersnyggt av Safari

Det fattades ett mål för att MFF skulle slå sitt rekord för den sammanlagt största segern i Europaspelet. Men 4-0 på bortaplan var givetvis helt okej med 7-0 att gå på från hemmamatchen.

Om matchen på Stadion var en uppvisning i överlägsenhet med en rejäl dos av elegans och en proffsig inställning att aldrig slå av på takten var det här en bra uppföljning. Ballymena United tilläts ha bollen lite mer och anfalla mycket mer, men MFF hade ändå bra koll på allt från start till mål och det blev inte bara en avspelad match.

Behrang Safaris 1-0 var bara det värt en egen mässa. När han äntligen fick näta i Europaspelet var det så snyggt att det förtjänar att vevas om och om igen i eviga repriser. Bra upplägg, fantastisk träff, härlig bollbana och pang bom i krysset!

Egentligen förtjänade det att vara viktigare. Men folk kommer ändå att minnas det.

Dessutom gjorde ju MFF mål på straff! Efter fyra raka straffmissar kan det ha varit förlösande.

Att det dessutom var Romain Gall som fick sätta dit straffmålet till 4-0 tror jag också var nyttigt. Han har haft det lite tungt i år och tidigare inte riktigt tagit chansen när han ett par gånger fått speltid. Nu flöt han runt, utmanade och fick det att stämma i passningsspelet – att sedan efter två assist få krydda med en säker straff var garanterat inte fel.

Guillermo Molins fortsätter dessutom att göra mål. Ikväll efter att först ha bränt ett jätteläge och sedan suddat ut den missen med en elegant chip.

Och Tim Prica, född 2002, fick sina 30 minuter. Bra på sikt och mer värt än de sex U21-matcher som MFF inte kommer att spela i höst.

Fast tusan vet om det inte var allra viktigast att ett par spelare som just nu verkligen behövde 90 minuter på tävlingsnivå fick dem. Lasse Nielsen var en och Jo Inge Berget en annan. Berget har gått tungt och sett seg ut, utan sin enorma arbetsförmåga och löpkapacitet. Tror att de här 90 minuterna gav honom precis den energipåfyllning som gör att vi snart ser den “riktige” Jo Inge Berget igen och det kommer givetvis att gynna laget väldigt mycket.

En spelare som faktiskt gynnades av att Ballymena United kom till oväntat många inläggs- och nästan chans-situationer var Dusan Melicharek. Nu fick han inte bara den amoklöpande och tokflippande vattenspridaren att brottas med utan en hel del mer. Bra för honom! När en reservkeeper får en av få chanser att stå och hålla nollan ska han helst bli utmanad också. Det blev Dusan. I alla fall ibland.

11-0 sammanlagt var alltså en tangering av MFF:s tidigare rekord mot Pezoporikos från Cypern från 1973-74 (11-0 hemma, 0-0 borta då).

Det var även den sammanlagt största marginalen i alla de nästan 50 dubbelmötena i den här omgången i EL-kvalet. Rangers FC var närmast när man körde över St Josephs från Gibraltar med 10-0.

Det säger en del om både MFF och Ballymena United.

Mest om Ballymena.

Men ska jag gissa tror jag att Ballymena är snäppet bättre än St Josephs.

I nästa omgång för MFF väntar Domzale som slog ut Balzan från Malta. Efter 4-3 i bortamatchen vann Domzale även hemmamatchen, med 1-0. Det blir tuffare för MFF. Men MFF är och ska vara favorit att gå vidare även i det mötet.

Dagen bjöd även på två nyheter om utlåningar.

Samuel Adrian spelar i Kalmar FF resten av säsongen. Det känns spontant som en kanonidé. Att låta förre MFF-tränaren Magnus Pehrsson vara den som under hösten utvecklar honom med speltid tror jag är bra för alla parter, Samuel, MFF, Magnus och Kalmar FF.

Carlos Strandbergs lån till Örebro SK förlängs samtidigt som det finns en option som säger att MFF vid ett utlandsbud som både MFF och Carlos accepterar ändå kan sälja honom ända till fönstret stänger (augusti ut). Det är ett Ninja-Danne.avtal. Det har varit rätt tydligt att MFF inte sett det som ett alternativ att hämta hem honom för att sitta som backup på bänken resten av säsongen. Nu behåller MFF chansen till det bästa alternativet, sälja honom om det kommer ett bra bud, samtidigt som man garderat med det näst bästa, ge honom speltid i ett lag som redan under våren visat att man ger den.

Två bra beslut.

Har skrivit ett par gånger att MFF måste vässa sina utlåningar. Det här och Anel Ahmedhodzic till Hobro IK i Danmark är tre färska exempel på att man gjort just det!

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close