FotbollNyheter

Sammanhållningen en nyckel till Dalbys fina vår

Inför omstarten i division fem har Dalby GIF förskaffat sig ett gyllene läge att knipa förstaplatsen.
En av nycklarna till säsongens framgångar är gemenskapen – man är ett lag av kompisanda.

– Det är absolut en viktig del i det hela, säger tränaren Leif Engqvist. 

Till er alla som suktar division fem-fotboll kan jag meddela att höstsäsongen inleds med en riktig smällkaramell. Toppmötet mellan Dalby GIF och Husie IF i den öppnande omgången.

Men ännu är det ett tag till dess.
I mitten av juli är vi, därmed också i rådande uppehåll.
Dalby GIF är ett av de lag som imponerat mest inom Skåne-fotbollen denna säsong. Och Skånesport tog därför tillfället i akt att höra lagets 56-årige tränare, Leif Engqvists, tankar kring vad som hittills skett – och vad som komma skall.

– Jag är jättenöjd med vad killarna presterat så här långt. Det är riktigt kul att se. Det var synd vi förlorade sista matchen här mot Linero. Annars hade vi haft ett sort försprång. Men det ser bra ut, säger Dalby-tränaren Leif Engqvist.

– Vi har ju tagit tio segrar, herregud, fortsätter han. Hade någon sagt att vi skulle ha tio segrar inför säsongen, då hade jag tagit det alla dagar i veckan.

Trots en snöplig förlust – en av ytterst få – i vårens sista match har dalby greppet om förstaplatsen. Foto: Lola Nilsson

När man ser årets prestation är det svårt att tänka sig att Dalby GIF länge hotades att ramla ur division fem under fjolårssäsongen. Två sena segrar tog laget till säker mark.
Därför var målet för denna säsong – det som nu framstår som ytterst ödmjukt – att endast göra prestera en bättre tabellplacering.

– Det var väl min målsättning, och killarna också. Det är nio matcher kvar, det får vi inte glömma. Och jag tror att mycket ska till för att Husie ska gå om oss. Vi möter dem efter uppehållet, vilket ska bli jättekul.

Berätta om spelartruppen.
– Ja, det är ju ett jäkla gott gäng. 98:or många av dem, som spelat tillsammans sedan de var yngre. Det är i stort sett samma trupp i år som förra året. Vi har bara fått in en ny, och han är gammal spelare i Dalby. Så det är inga värvningar, utan de som fanns, och vi har fått ihop det på ett bra sätt.

Är det nyckeln, den goda gemenskapen?
– Ja, det tror jag. Det är absolut en viktig del. De ställer upp för varandra och umgås en del. Klart, det är alltid lättare när man vinner mycket. Vi trivs ihop allihop. Det har killarna sagt. Vi har en god moral. Vi vänder matcher som vi ligger under. Killarna ställer upp för varandra – och ställer krav på varandra samtidigt.

– Sen har vi varit starka bakåt. Vi har Mattias(Troedsson), heter han, som spikat igen med brädor och fyra tums-spik. Vi har bra försvarsspel, bara släppt in 14 mål på 13 matcher. Och då är man ju med om man också gör över 30 mål framåt, tillägger Dalby-tränaren.

Leif Engqvist kräver ingen närmare presentation. Den landslagsmeriterade före detta spelaren är ett välkänt namn inom den skånska fotbollslandskapet. Som tränare har han bland representerat Staffanstorps GIF och Eslövs BK. Han kom till Dalby GIF under vintern 2018 och gör därmed sin första säsong i klubben.

– När jag kom in tänkte jag väl bara att vi skulle bli bättre än i fjol. Sen har vi såklart höjt målsättningen i takt med att det gått bra. Och får vi bara spela med det bästa möjliga laget, då har vi stora chanser att vinna serien. Det tror jag och det tror också killarna. Tar vi en två, tre segrar till så är vi med i allra högsta grad.

 

Artikelbild: Lola Nilsson/Skånesport 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close