FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

FC Utrecht för MFF – men långt ifrån givet

Om trenden från förr att MFF alltid lottades mot tuffast möjliga motstånd stått sig hade det blivit Tranzonspor. Nu blev det inte så.

Men FC Utrecht var nog näst tuffast, och där hamnade lotten.

Om nu MFF slår ut NK Domzale

Och om FC Utredht besegrar Zrinjski Mostar.

Jag både gillar och ogillar att UEFA lottar så långt i förväg.

Det är kul eftersom man mycket tidigt och länge kan spekulera och börja prata om till exempel Utrecht. När jag snabbkollade FC Utrechts hemsida var till exempel i stort sett det första jag upptäckte att förre MFF-spelaren Rick Kruys är assisterande tränare. Det var därifrån han värvades till MFF och när han återvänt till Nederländerna för spel i Volendaam och Excelsior var det tillbaka till rötterna när han för något år sedan blev akademitränare i FC Utrecht. Nu är han uppflyttad.

Mindre roligt är att det ger en akut risk för splittrat fokus. Matcherna i den aktuella omgången spelas den 8 och 15 augusti. Innan dess ska alltså MFF spela dubbelmöte mot NK Domzale plus två matcher i Allsvenskan (Östersunds FK och BK Häcken borta, båda på konstgräs). Spelare, ledning och alla i MFF i och kring laget ska givetvis ha 100 procent fokus i tur och ordning på var och en av de matcherna.

Tycker heller inte att man ska ta för givet att det blir FC Utrecht. Zrinjski Mostar körde över ett lag från Makedonien (Akademija Pandev) och vann med 3-0 både borta och hemma i den förra omgången.

Men alla vi andra kan givetvis fokusera på det som är kul; spekulationerna.

Det finns faktiskt ett par saker som gör att jag tror att FC Utrecht inte är en så svår lottning som många tycks tro.

Den holländska ligan har inte startat än. FC Utrechts premiär är den 4 augusti borta mot Den Haag. Då kommer EL-kval-spel den 8 och 15 augusti rätt tidigt.

FC Utrecht kom sexa i ligan, långt, långt efter Ajax och PSV Eindhoven och långt efter Feyenoord. AZ Alkmaar och Vitesse var också före. Det är inte precis ett nytt Red Bull Salzburg vi pratar om…

Men just nu har jag lite svårt att komma över det där med Rick Kruys.

Han kom till MFF med stora förväntningar, men fick direkt otur med skador och blev aldrig den mittfältsmotor man hoppats på. Men han var väldigt lojal, extremt trevlig och fick snabbt en bra kontakt med alla från lagkamrater till supportrar. Kruys var en spelare som många unnade betydligt mer framgång i himmelsblått än han fick.

FC Utrecht har för övrigt två svenska spelare i laget. Simon Gustafsson (ex Häcken) och Emil Bergström (ex Djurgården).

Oavsett om det blir FC Utrecht eller Zrinjski Mostar börjar MFF hemma den 8 augusti.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close