skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

”Det kommer göra sporten säkrare”

Lund Vikings kämpar med sin rekryteringsmodell.
Nya skydd från USA kan bli klubbens väg till ett större utövarantal.
 Absolut det vi hoppas på, säger klubbens ordförande Lars Kling. 

Likt andra föreningar inom minoritetssporter lever Lund Vikings i en oviss vardag.
När medlemsantalen sviktar – och amerikanska fotbollens tuffa rykte avskräcker – hoppas klubben att en stundande potentiell förändring ska öka utövarantalet på lång sikt.
– Det finns absolut möjlighet till att så kommer bli fallet. Vi hoppas på det, säger klubbens ordförande, Lars Kling.

Nya skydd för en säkrare sport – och fler utövare
Den amerikanska fotbollen har länge brottats med skadebilden och biverkningar efter avslutade karriärer. Rapporterade dödsfall kring före detta spelare har aktualiserat frågan i USA.
Hur ska sporten blir säkrare?
Lund Vikings är en av Sveriges amerikansk fotboll-klubbar som i sommar kommer få prova på de nya skydden, Flex Fotboll. Den nya generationens mjuka skydd ska minska antalet skador och göra sporten säkrare.
– Det är jättebra, tycker jag. Det kommer absolut att förändra sporten på något vis – skador kommer troligen minska i mängd. Vi ser ju att tacklingar mot huvudet påverkar hjärnan. Med Flex Football kommer vi absolut se mindre av sånt.

Skydden kommer introduceras på Dukes Tourney, Nordes största turnering för amerikansk fotboll, som inleds i slutet av månaden.
Där kommer deltagarna att få testa på de nya Flex Football-skydden, innan de senare skeppas ut för att provas i föreningsverksamheten.
En utbredning av Flex Football i Sverige skulle kunna få utövarantalet att öka, tror du?
– Ja! Absolut.

De nya Flex Football-skydden kan komma att bi en revolutionerande faktor inom sporten – och minska skador. Foto: KITV

”Den mest inkluderande sporten”
Lund Vikings bildades i mitten av 1980-talet av ett entusiastiskt gäng, däribland Mikael Asker, som fortfarande är aktiv i föreningen. Man har ett SM-guld och flertalet säsonger i division ett.
Under 90-talet följde ett par år som gjorde att klubben lades ner i början av 2000-talet.
2015 skedde återstarten av föreningen, där ett aktivt beslut om att endast syssla med ungdomsverksamhet togs.

I dagsläget ligger Lund Vikings medlemsantal på omkring 40-50 personer.
Man bedriver endast ungdomsverksamhet – ett beslut med ekonomisk hänsyn. Seniorverksamhet kräver större resurser för såväl resor som skydd – pengar som sällan finns hos en förening av en minoritetssport.
– Amerikansk fotboll är väl den mest inkluderande vi har, om du frågar mig. Alla kan delta, oavsett storlek eller längd, för alla dessa behövs i ett lag. Det behövs starka, snabba, stora, små. I början när de är små spelar tjejer och killar i samma lag.
– I dagsläget är det ett beslut, just att vi bara har ungdomsverksamhet, som bygger på ekonomiska faktorer. I dagsläget har vi inga planer på att gå uppåt i åldrarna, tillägger Lars Kling.

Lund Vikings är inte den enda – i princip samtliga av Skånes föreningar av amerikansk fotboll lider brist på medlemmar. Frågan – den som ställs nedan – känns därav befogad.
Hur fungerar det att arrangera matcher?
– Vi har ett väldigt bra samarbete i det vi kallar för södra SAF, som är södra Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet, där vårt distrikt är det södra. Vi är ett antal föreningar här som tagit ett beslut om att jobba tillsammans för att kunna utveckla sporten. Då gör vi så att vi träffas, lagen tillsammans, och tränar ihop. Sedan spelar vi matcher, där vi blandar lagen, så att det blir jämna lag.

Vad har ni för kortsiktiga målsättningar?
– Ja, just nu är det rekryteringen, av både spelare och ledare. Det finns ju föräldrar som i

Vad säger du till föräldrar som är oroliga över sportens våld?
– Jag är själv förälder till ett barn som utövat sporten, så jag vet hur det är. Men med nya regler som gör att du inte får tacklas på samma sätt – inte mot huvudet, inte i öppet spel – så blir det ett säkrare spel. Nu är det inte sådana våldsamheter längre. man får inte tacklas på samma sätt som man gjorde förr i tiden.
Lars Kling fortsätter:
– Men visst, precis som i alla idrotter finns det faror. Dock tycker jag sporten har adresserat sina på ett bra sätt och jobbar aktivt med att förbättra sig. Hockeyn har liknade problem med huvudskador, men där jobbar man inte lika mycket med att förändra utrustning och regler.

 

Artikelbild: Lund Vikings

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close