FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Det här kommer MFF att klara

Ju närmare avspark i Europamatcherna desto mer stiger oron hos många.

NK Domzale är ett lag få har riktig koll på, det blir runt 30 grader varmt i samband med matchen och av det man kunnat utläsa av Domzales säsongsupptakt i ligaspelet och när man slog ut Balzan från Malta verkar det vara ett lag som har stora kvaliteter framåt, men läcker rejält bakåt. Ska MFF inte då försöka utnyttja det redan i den första matchen även om den spelas på bortaplan? Och vad händer om man inte klarar det?

Själv håller jag fast vid min – och många andras – ursprungliga tanke vid lottningen.

Det var en bra lottning. MFF ska vinna det här dubbelmötet och avancera och har alla möjligheter att göra det också. Allt annat vore ett fiasko.

Givetvis är NK Domzale ett mycket bättre lag än Ballymena United. Men det är IK Frej också. Jag skrev efter sammanlagt 11-0 mot Ballymena att det var starkt av MFF och det var det också, det var den största segermarginalen av alla i hela EL-kvalet och tangerat klubbrekord. Men det är också väldigt sällan man möter så svagt motstånd. Att det inte skulle bli ett par snäpp upp kvalitetsmässigt i den här omgången var snudd på omöjligt.

Men MFF är fortfarande i en stege då det blir tuffare för varje omgång och det återstår en hel del att klättra från NK Domzale och uppåt. I praktiken pratar vi om ett lag som kom 15 poäng efter Maribor, som AIK nog kommer att slå ut. Maribor är bättre, mer resursstarkt och har väldigt mycket mer rutin från Europaspel än NK Domzale. I går gjorde AIK en stark insats mot Maribor och fick med sig ett helt okej 1-2-resultat hem till Solna. I exakt samma värme.

Därför utgår jag från att MFF lyckas få med sig ett resultat från Domzale som bäddar fint inför returen på Stadion nästa vecka.

Tror också att det här med extremvärmen lite handlar om att utgå från sig själv. Folk vid sidan, journalister och supportrar, tycker att det är besvärligt med hettan. Då tar man för givet att spelarna också gör det.

Själv älskar jag värme och ska jag utgå från mig själv har värmen inte någon som helst betydelse.

Men det ska jag alltså inte. Sanningen tror jag ligger någonstans emellan. Det är en faktor, men inte en avgörande sådan. Vissa påverkas mer än andra, det behövs anpassningar i tempot och betydelsen av att ha bollen ökar. Men någonstans borde egentligen hetta gynna det mer vältränade laget och det känns inte som en kamp ett Uwe Rösler-tränat MFF borde förlora mot ett lag som fortfarande är i början av sin säsong – och som visserligen är vana vid värmen eftersom den pågått i en månad, men som även tvingats träna och försöka bygga nödvändigt tävlingstempo i den.

Jag är faktiskt mer orolig för Östersundsmatchen på söndag.

Laget ikväll tror jag blir följande:

Johan Dahlin – Lasse Nielsen, Rasmus Bengtsson, Behrang Safari – Jo Inge Berget, Fouad Bachirou, Anders Christiansen, Oscar Lewicki, Sören Rieks – Markus Rosenberg, Marcus Antonsson.

Vet att många vill ha Oscar Lewicki i backlinjen och det alternativet är jag också väldigt lockad av efter hans många suveräna insatser under säsongen. Men här behövs han på mitten samtidigt som Lasse Nielsen som är ordinarie på platsen fått en del nödvändig speltid efter skadeuppehållet.

För mig är Nielsen MFF:s mest underskattade spelare. Ibland ska han ha kritik, men för många har han blivit någon slags hack-kyckling som det alltid ska gnällas på. Jämför gärna MFF:s försvar i den första halvleken mot Sirius mot MFF:s försvar i den andra när Lasse kommit in. Hur mycket cred fick han för det?

Men avgörande är att nu när Arnor Traustason saknas och det var 50/50-läge om Erdal Rakip överhuvudtaget skulle åka med till Slovenien efter sin lårskada känns det naturligt att spela antingen Ocar Lewicki eller Bonke Innocent på mitten. Lewicki har spelat i stort sett alla matcher fram till Sirius av en anledning och han har en enorm internationell rutin. Ska också bli väldigt intressant att se om BÅDE Fouad Bachirou och Anders Christiansen samtidigt kan få ut sitt max med Lewicki som stötta?

Behrang Safari eller Jonas Knudsen? Safari har snart spelat 100 matcher i Europacuperna. Knudsen har precis startat sin MFF-karriär vilket syntes väldigt tydligt de första 45 minuterna mot Sirius.

Eric Larsson eller Jo Inge Berget? Tror det blir Berget.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close