FotbollNyheter

Förre FC Trelleborg-tränaren om uppbrottet från klubben

Esbjörn Berghults sejour i FC Trelleborg blev knappa sju månader lång.
För Skånesport berättar han om uppbrottet, tiden i föreningen – och riktar skarp kritik mot hur barn och ungdomar uppfostras inom fotbollen.
– Vi är på väg åt helt fel håll, säger han.

Fjolårets avancemang tog FC Trelleborg upp till division tre. In i laget kom Esbjörn Berghult, som tidigare huserat i BK Höllviken.
Men interna stridigheter såg till att tiden i klubben blev kortlivad.
Skånesport fick en pratstund med Esbjörn Berghult, som gav sin syn på uppbrottet från FCT.
– Jag vill inte att det ska bli smutskastning på något sätt. Samtidigt är jag långt ifrån nöjd över hur detta har skötts, säger han.

Skärningar med spelartruppen bakom uppbrottet
Petningar av etablerade spelare till förmån för yngre är en del i det skurit sig med spelartruppen, menar Esbjörn Berghult.
– Alltså, det som har hänt här är att för dåliga spelare har satt tryck på en för dålig styrelse. Spelare som inte fått spela har gått ihop och hotat med att lämna klubben om de inte skulle få mer speltid. De har alltså inte kunnat knyta näven i fickan och försökt ta tillbaka sin plats.
Han fortsätter.
– Jag valde ju ofta att spelare yngre spelare hellre än de äldre, och då blev snittpoängen högre. Samtidigt har jag fått kritik av klubben för att inte ha spelat unga spelare – och det förstår jag inte alls.
Du fick kritik av styrelsen för att inte ha spelat de yngre spelarna?
– Ja. “Skämtar ni?” sa jag till dem då. Jag tog ut statistiken från Svenska fotbollsförbundet och visade. Vi spelade ju med det yngsta laget i serien, med fem egna produkter per match. Vilka andra gjorde det?
Vad sa styrelsen då?
– De var inte nöjda med poängskörden. “Skämtar du?!” Vi kunde haft kanske fyra poäng mer än vad vi hade. “Jo, men det tycker vi”, sa dem. “Tycker ni verkligen det?!”, sa jag tillbaka. Vi låg ju bra på det då.
När kände du att spelarnas missnöje gjorde sig tillkänna?
– Ja, det var ju tredje grejen. Och då hade jag redan varnat styrelsen om att spelarna skulle vädra sitt missnöje hos dem, men att de då skulle skicka spelarna till mig. Vissa som inte presterat och därmed inte fått så mycket speltid. Styrelsen sa då att de litade på mig.
Hur upplevde du deras tillit?
– Nä, men vad jag fått höra, så har några spelare gått upp till styrelsen och sagt; “antingen slutar vi, eller han” – jag, då. I det läget säger en stark styrelse till de spelarna att “ja, ha det gött”, typ. Men så blev det ju inte…

Esbjörn Berghult hymlar inte med att han känt sig baktalad.
– Hundra procent. Både av folk i spelartruppen och högre upp. Men jag vill inte nämna några namn, för det kommer inte hjälpa.
Hur ser du på din egen roll i det hela?
– Visst, jag har kanske inte gjort allt rätt heller gentemot alla spelare. Men det är svårt att se konkreta fall.

Den tidigare FCT-tränaren anser även att fel personer fått inflytande i hur laget skall skötas.
– Det är styrelsefolk – folk som stoppar in pengar – som tycker sig ha rätt till en åsikt, trots att de inte har någon insikt.
Berghult redogör för exemplet med den tidigare sparkade Malmö FF-tränaren Magnus Pehrsson.
– Jag vet väl inte vad som hände i Malmö FF, om det var Magnus Pehrssons fel eller spelartruppens fel att det gick så dåligt. Jag har kanske sett några få matcher av MFF – och då kan ju inte jag sitta och döma deras prestation.
Hur tycker du att du behandlats?
– Ja, men en sån sak att vi inte hade något möte – utan de ringde upp mig vid uppsägning. Det är på den nivån, du förstår.
Den ekonomiska biten?
– Jo, men de har gjort rätt för sig där. Efter några om och men…

“Vi är på väg åt helt fel håll”
Esbjörn Berghult belyser vad han menar är ett problem inom svensk fotboll.
Ett problem han säger föds redan bland de låga åldrarna av fotbollens spelare.
– Jag har pratat med flera andra tränare, och de håller med. Vi lär inte våra barn rätt värderingar från början. När de blir äldre så har de fel värderingar.
Kan du konkretisera?
– Jag hör ju ju unga spelares språkbruk och hur de talar till varandra, till domare. Och föräldrar. Det är en kultur som är farlig.
Vad kommer detta av, tror du?
– Att spelarna blir “lallade” med. Att de inte uppfostras till att knyta näven i fickan, utan istället förstår att det hjälper att gnälla. Jag har haft vuxna spelare som kommit in till mig och sagt “snälla, ge mig chansen, så lovar jag…”, och sen har de inte tagit den.
– Det handlar om att lära våra barn och ungdomar rätt värderingar från början. Hur du uppför dig med laget, hur du kommer förberedd till matcher.
Esbjörn Berghult fortsätter.
– Det är det jag vill få fram där; hur vi uppfostrar de unga. Och där tycker jag vi – och svensk fotboll i stort – är på väg åt helt fel håll.
Han betonar.
– Det som är relevant är att fotbollen är på väg åt fel håll, åt helt fel håll. när för dåliga spelare får sätta standarden inom klubbar.

Esbjörn Berghult om framtiden: “Det är inte aktuellt”
Han har flertalet föreningar på sitt cv. Hyllie, IK, Prespa Birlik och BK Höllviken är några av de seniorlag Esbjörn Berghult varit med och lett.
Men när man hör honom tala tycks en återkomst inom seniorverksamheten avlägsen.
– Det finns ingen chans att jag tar ett nytt seniorlag. Det är inte aktuellt. Jag vill träna barn och ungdomar – det är där glädjen finns. De springer hela tiden, har kul, och har ingen tanke på att lägga av. Inte som ett avdankat a-lag.
Har du ett nytt uppdrag på bordet?
– Inte idag. Jag kommer göra det i den klubb som ger mig tydligare direktiv, där rätt värderingar finns.
– Jag kommer hjälpa till i FC Bellevues pojklag i höst. Sen har jag inget bestämt.

 

Artikelbild: Skånesport

Relaterade artiklar

Back to top button
Close