Nyheter

Kan Mange bjuda Lövgren på första Åbergssegern?

Trea, tvåa, …?
Joakim Lövgren har aldrig vunnit Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial, men rent statistiskt har han kommit närmare och närmare en seger.

Nu har han chansen igen, efter åtta års uppehåll finns han med i hemmabanans största lopp för den äldre eliten.
– Det är en höjdare att få vara med, men vi startar från det näst sämsta utgångsläget. Det är ju bara Cyber Lane som har ett sämre spår, säger Joakim och suckar lite lätt.
Så det där med att äntligen få vinna Åbergs blir kanske inte så lätt, fast Joakim beskriver förstås Racing Mange som en häst som hela karriären fått ”brottas i motvind”.
– Det måste till något tok på vägen för att vi ska få chansen, tror Joakim.
Och med ”tok på vägen” menar han inte att det blir en våldsam rusning från start.
– Nej, idag är hästarna så bra på att hålla farten efter en toköppning att det bara slutar med banrekord.

Racing Mange har hela karriären tillhört de allra bästa. Tvåa i Svensk Uppfödningslöpning som 2-åring och efter en lite strulig 3-årssäsong har han stadigt klivit mot eliten. Men en Åbergshäst – knappt tränaren själv (som gillar långtidsplanering) har tänkt i de banorna.
– Nej, jag har aldrig tänkt på honom som en Åbergshäst.
I stallet är Racing Mange en liten, kompakt, häst. På banan, framför vagn, ser han större ut. Han har under hela sin karriär på något sätt slagit ur underläge, fått dåligt betalt för sina insatser.

Ta Svenskt Travderby för två år sedan, Cyber Lane vann från ledningen och fick fyra miljoner kronor. Racing Mange gick ett tappert lopp från åttondespåret, var slagen med två tiondelar – och fick inte en spänn.
– Liknande i Tyskland, i Sprintermästaren, i Frankrike. Han har inte fått de pengar han förtjänat.
Så för några veckor sedan vände det. Han vann ett miljonlopp i finska Kouvola, var tapper i Jarlsberg i starten efter och är nu en Åbergshäst.
– Jag tror aldrig att han varit bättre än han är nu, säger Joakim. Det är länge sedan han mötte de bästa över sprinterdistans, men det är kanske så att sprinterdistans är hans bästa.
På tisdag är det lite upp till bevis, trots sjundespåret. För lite motvind har aldrig stoppat Racing Mange.

Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial avgörs tisdagen den 30 juli över 1609 meter med 1 609 000 kronor till vinnaren. Propulsion, tränad av Daniel Redén, har vunnit de tre senaste åren.

Här är startlistan:
1 Ringostarr Treb, Wim Paal
2 Pastore Bob, Mika Forss
3 Lionel N.O., Jorma Kontio
4 Nadal Broline, Björn Goop
5 Uza Josselyn, Erik Adielsson
6 Bahia Quesnot, Junior Guelpa
7 Racing Mange, Joakim Lövgren
8 Cyber Lane, Johan Untersteiner
9 Propulsion, Örjan Kihlström
10 Gretzky B.R., Magnus Teien Gundersen

Relaterade artiklar

Back to top button
Close