FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

En mycket viktigare MFF-match än som synts – hittills

I den förra kvalomgången blev Ballymena United den 40:e klubben att komma till Malmö och få stryk i det internationella cupspelet.

I morgon kväll kan NK Domzale bli den 41:a. Fast det behövs ju egentligen inte. 0-0 och 1-1 innebär också att MFF är vidare. Och oavgjort har MFF klarat 18 gånger. Vunnit har man gjort 44 gånger eftersom ett par lag fått stryk två gånger. Jämför det med att man från starten 1964 bara har 19 förluster.

Det innebär att MFF vinner eller spelar oavgjort på hemmaplan i Europa i fler än tre av fyra matcher!

Varför jag tjatar om det här?

För att statistik ofta faktiskt kan visa något och vad den säger i det här fallet är att MFF:s styrka i Europa varken är en myt eller något som uppstod vid flytten från Malmö stadion till Stadion 2009. Tvärtom har kapaciteten funnits där hela tiden och jag tror att vad det massiva publiktrycket de senaste åren mest har inneburit är att MFF kunnat klara att bibehålla styrkan mot allt bättre motstånd i en allt mer hårdnande konkurrens!

För att kvalificera sig till gruppspel i Champions League eller Europa League krävs någon unik spetskompetens.

De senaste åren har MFF haft tre sådana:

1) Markus Rosenberg.

2) Publiken.

3) Känslan av att spelarna och ledarstaben verkligen menar allvar när de säger att de här matcherna är det absolut roligaste som finns.

På sätt och vis har man tagit de två första punkterna för självklara.

Är de det? Just nu?

Rosenberg har haft en svacka i ett par matcher och krönte det med att inte utnyttja det gyllene läget att som inhoppare avgöra mot Östersunds FK. Mycket bättre läge för en killer att avgöra än att få spela mot tio man i ett tröttkört försvar där det egna laget hela tiden skapar chanser är svårt att tänka sig. Markus Rosenberg har alltid blivit bättre ju vassare motstånd MFF mött, men det kan behövas att han kliver fram mot Domzale. Dessutom hade det varit ett perfekt besked inför det som återstår av hans sista säsong.

Publikmässigt oroar givetvis att biljettförsäljningen går trögt. 11 203 är sålda när jag skriver det här och det är inte bra nog. Känns som slutsiffran hamnar på runt 13 000. Visserligen blir det ofta nästan ännu bättre tryck från de som är på plats, men “gryteffekten” försvinner och med 7 000 tomma stolar blir knappast den totala atmosfären jämförbar med när stödet varit som bäst. Börjar många bli bortskämda och är det dags att placera matcher som Salzburg gånger 2, Sparta Prag och Celtic i nostalgi-hörnan? Ska MFF-publiken i längden leva upp till sitt berättigade positiva rykte är det dags att ibland sätta reglaget på full patte även i vardagen. Om NK Domzale nu är vardag, det är ett bättre lag än många tror. Dock lite naivt, jämförelsevis orutinerat i Europa och med en vetskap att de ofta har svårt att hålla tätt i försvaret. Och det är väl just sådana tendenser som en synkad publik kan hjälpa till att förstärka…?

Nummer tre, glädjen över att spela de här matcherna, är självklar i alla lägen

Där är det väl snarare vad det innebär för prestationerna i Allsvenskan som är det stora frågetecknet?

För det kostar att spela bra både i Allsvenskan och Europa.

MFF kan snart summera det troligen mest framgångsrika decenniet i klubbens historia.

Det kan man göra så här:

2010: SM-guld.

2011: Gruppspel i Europa League.

2013: SM-guld.

2014: SM-guld OCH gruppspel i Champions League.

2015: Gruppspel i Champions League.

2016: SM-guld.

2017: SM-guld:

2018: Gruppspel i Europa League, där det dessutom blev avancemang.

2019: ?

Hittills fem SM-guld och fyra gruppspel i antingen CL eller EL. Men bara ett år – 2014 – har man klarat att bli svenska mästare samtidigt som man nått penning- och prestigegrytorna i Europa.

Samtidigt har kraven ökat så att många inte är riktigt nöjda om man inte uppnår just det där extra svåra och fixar både och!

Jag är övertygad om att MFF är och ska vara favorit mot NK Domzale. 2-2 är ett kanonresultat att gå på och kvalitén att gå vidare finns. Känslan är också att MFF tagit flera kliv för att höja nivån och våga lite mer för att ta nästa steg i utvecklingen (mer om det sedan). Men samtidigt gör det här matchen till ännu mer av en ödesmatch. Om MFF åker ut redan nu är det ett bakslag som kommer att svida länge och hårt. Med tanke på det har hypen kring matchen varit alldeles för låg.

Största orosmolnet? Naturligtvis Johan Dahlins status. Först fick han en låsning i ryggen mot Östersunds FK och dagens träning missade han på grund av något Uwe Rösler kallade “infection”.

Känns som det kan bli Dusan Melicharek som får starta..

Alla som sett de senaste MFF-matcherna vet hur mycket Johan Dahlin betytt för MFF.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close