FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Bästa möjliga lottning för MFF

Det blev inte revanschläge mot FC Thun.

Inte heller mot AZ Alkmaar.

Det blev vinnaren mellan azeriska Neftchi Baku eller israeliska Bnei Yehuda Tel Aviv.

Och ja MFF måste först besegra HNK Zrinjski, vilket inte kommer att bli lätt. Och ja, alla lag på den här nivån och i det här stadiet är svåra. Men det är väldigt svårt att komma förbi slutsatsen att det här var den bästa möjliga lottningen för MFF!

Efter år av otur – stundtals kändes det som om MFF alltid fick värsta möjliga utfall – i lottningen har trenden vänt. Nu gäller det att utnyttja den möjligheten.

De fyra gångerna MFF gått vidare till gruppspel i Champions League eller Europa League har det skett på följande sätt:

2011 var man efter att ha besegrat Rangers FC ytterst nära att slå ut Dinamo Zagreb i Play off till Champions League. 2-0 hemma räckte inte för att reparera ett naivt 1-4 borta. Istället blev det gruppspel i Europa League.

2014 mötte MFF Red Bull Salzburg i Play off till Champions League. MFF vann.

2015 mötte MFF Celtic FC i Play off till Champions League. Och vann.

2018 mötte MFF ett mycket svårspelat FC Midtjylland i Play off till Europa League. Det gick bra då också.

Salzburg, som MFF slog ut på vägen, även 2015, Celtic FC och troligen även Dinamo Zagreb var betydligt bättre än Neftchi Baku och Bnei Yehuda. Inte minst för att MFF modell 2019 har en helt annan internationell erfarenhet än laget som mötte Dinamo Zagreb 2010. FC Midtjylland underskattade många, men det var ett extremt lag på många olika sätt i fysik och spel och MFF behövde verkligen plocka fram allt man hade för att vinna.

Så man kan prata hur mycket som helst om att man nu ska ha 100 procent fokus på Zrinjski – vilket man givetvis ska – och att lagen från Azerbajdzjan och Israel förtjänar respekt.

Det är ändå svårt att komma undan hur bra läge MFF fått. Av de fem vägarna till gruppspel känns det här som den lättaste.

Bnei Yehuda från Tel Aviv kom femma i israeliska ligan.

Neftchi Baku avancerade till gruppspel i Europa League 2012-13 och vann tre raka ligatitlar i det skedet. 2014 hamnade dock klubben i ekonomiska svårigheter och lokalrivalen Qarabag har tagit över som det stora laget i Azerbajdzjan. Neftchi vann ligan 2011, 2012 och 2013. Efter det har Qarabag vunnit sex raka titlar.

Spontant känns det som om Neftchi slår Bnei Yehuda. Israeliska ligafemman mot azeriska ligatvåan, som dessutom slog ut ryska ligasexan Arsenal Tula i förra omgången.

En sak fick MFF inte med sig. Vid seger över HNK Zrinjski blir det hemma i den första omgången mot Neftchi eller Bnei Yehuda.

Fast det där med att avsluta hemma tror jag är viktigare ju svårare motståndet är.

Playoff-matcherna spelas den 22 och 29 augusti

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close