FC RosengårdNyheter

Mannen bakom Ghoddos ska ta Zia till toppen

Bästa spelare i Malmö FF som 15-åring. Ungdomsproffs i AZ Alkmaar som 17-åring. Idag är Zia Sakirovski 22 år och tillhör FC Rosengård i division 2. Hoppet om proffslivet finns dock kvar.

Så klart lever drömmen, jag är bara 22 år gammal. Se på en spelare som Peter Crouch, han var 29 år när han slog igenom på allvar och fick vara med och vinna Champions League så det är aldrig för sent, berättar Sakirovski.

Senaste gången jag intervjuade Zia Sakirovski var han tillbaka i Sverige efter att ha testat lyckan som ungdomsproffs i Nederländerna. Killen som är uppväxt i Rosengård hade då bestämt sig för att spela seniorfotboll och för att få chansen till det på allvar var en flytt till Sverige bästa alternativet. Det blev tillslut spel för Österlen i division 2 för Sakirovski som berättar att omställningen från spelet i Nederländerna var tuff till en början.

– Det var nya lagkamrater, en annan typ av motstånd, taktik och så vidare. Det var inte svårt rent fysiskt utan snarare att allting runt om var nytt för mig.

Mycket psykningar från motståndare när man kommer från AZ Alkmaar till spel i svenska division 2?

– Nej, men det är klart att man får höra lite från höger och vänster men det är inget som biter på mig. Det var inte så mycket från motspelare men på annat håll var det folk som pratade.

Mannen bakom Ghoddos ska lyfta Zia till nästa nivå

Tillbaka i Sverige hamnade Zia i Österlen som då tränades av Mladen Blagojevic. Det är samma man som var med och fostrade Saman Ghoddos som nu spelar i Amiens i franska Ligue 1 och spelar landslagsfotboll med Iran. Sakirovski hymlar inte om att det vore trevligt att själv göra samma resa i karriären.

– Varför inte, det hade man inte tackat nej till. Jag tycker att vi jobbar på bra nu, jag och tränaren har en bra relation så vi får se var det kan leda till.

Saman hade en lång resa till toppen. Trelleborg, Syrianska och Östersund blev det innan utlandsflytten till franska Amiens. Känner du att steget till Rosengård kan vara ett litet steg nedåt för att sedan avancera uppåt?

– Ja, det är min förhoppning. Jag ser det här som en chans att jobba mig högre upp. Jag tycker ändå att jag tar steg, Rosengård är trots allt en välkänd klubb i Sverige, ser man bara till Malmö så finns det inte många klubbar i de här lite lägre divisionerna som kan mäta sig med oss faktiskt.

Kan Mladen hjälpa dig att nå nya höjder?

– Ja, han är där för att hjälpa en ta nästa steg i utvecklingen, jag tycker att han är bra på att kombinera sin roll som tränare med att också vara en vän utanför planen när man behöver det. Sen hade han inget med flytten till Rosengård att göra då jag var där före honom men att han anlände inför den här säsongen gör det lättare för mig då han känner mig från Österlen och vet vad jag går för.

”Spelar inte gratis”

Ekonomiskt blir det så klart en skillnad när man byter från en toppklubb i Nederländerna till svenska division 2. Det är dock inget som påverkar Sakirovski som bor tillsammans med föräldrarna i Rosengård. Att han bor hemma gör också att han kan lägga allt fokus på fotbollen.

– Jag har inget jobb utanför fotbollen utan mina dagar blir att vakna upp, äta min frukost och sen lägga full fokus på fotbollen.

Får du någon ersättning för att spela i FC Rosengård?

– Ja, det är klart. Jag spelar inte gratis, haha. Jag får så att jag klarar mig men det rör sig inte om några större summor, berättar Sakirovski som inte vill säga hur mycket pengar det rör sig om.

När man spelat i Malmö FF och AZ Alkmaar och nu spelar i division 2 kan det uppfattas som att man lämnat den stora fotbollsscenen. Det kan Sakirovski hålla med om men att proffsdrömmen därmed skulle vara släckt ställer han sig emot.

– Nu tar jag en säsong i taget så får vi se var det leder mig. Jag tror att en bra utveckling hade varit att spela på nu i Rosengård och göra bra ifrån mig och senare kunna ta steget till Superettan och Allsvenskan. Sen utesluter jag inte spel utomlands heller, den dörren är öppen.

Lever drömmen om proffslivet än?

– Så klart, jag är bara 22 år gammal. Sen är det klart, åren börjar gå men att det gör att man får press på sig gör ingenting för mig. Jag trivs med pressen, sen måste jag också inse att jag är ung och har all tid i världen. Se på en spelare som Peter Crouch, han var 29 år när han slog igenom på allvar och fick då vara med och vinna Champions League så det är aldrig för sent.

Klubbar visar intresse

Sakirovski står på nio fullträffar under säsongens spel hittills. Fortsätter det så kan nästa steg i karriären vara nära. Redan nu finns det klubbar som vill åt 22-åringen.

– Ja, det finns lite intresse faktiskt. Mitt halvår med Rosengård har varit bra så det har varit några klubbar som hört sig för.

Återstår att se vad som väntar härnäst för talangen från Rosengård men med hans självförtroende och attityd är det svårt att inte se honom lyckas även på den stora scenen. 

 

Mladen Blagojevic, tränare i FC Rosengård om…

Zia Sakirovski som spelare:

– En oerhört smart spelare, han ser luckor o löpningar offensivt som få gör. Detta blandar han med en fin teknik och explosiva första steg vilket gör honom farlig framåt hela tiden till att skapa målchanser. Detta året har han även själv fyllt på in i boxen vilket har lett till 9 mål i serien redan. Dessutom lägger han ner arbete i defensiven som är nyttigt för laget.

Jämförelsen med Saman Ghoddos:

– Jag tycker att det är lite vanskligt att jämföra spelare men om man nu måste så visst finns där likheter som att båda trivs med att utgå från vänster och använder insidan av huvudet på plan. Sedan finns det olikheter också såklart.

Vad Ghoddos hade som tagit honom hela vägen till toppen:

– Varför Saman nådde hela vägen? Han har inte nått hela vägen. Han har fortfarande massor kvar att uppnå och utvecklas vilket jag vet att han kommer göra då hans inställning är enorm. Det är just inställningen som gjort att han är där han är idag!

Mladen Blagojevic, tränare i FC Rosengård

Relaterade artiklar

Back to top button
Close