FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Ett jobb väl utfört av MFF

En suverän kvalinsats av MFF.

Visserligen hade Zrinjski en farlig kontring som kunde förändrat matchbilden, inte minst eftersom den kom så tidigt. Men så kan man alltid säga. Man måste leta riktigt länge efter fotbollsmatcher där ett av lagen inte har åtminstone en farlig målchans.

Det hade Zrinjski alltså. EN. Det var som stilla insjö i Småland jämfört med den ocean av farliga lägen MFF radade upp.

Det går också att sätta ett stort frågetecken för klassen på Zrinjski. Var det MFF som var väldigt bra, eller Zrinjski som var uselt? Om man ska gå på uselhetsspåret måste man också svara på hur man i så fall kunde slå ut FC Utrecht.

Jag tror att den enkla sanningen är att MFF gjorde ett mycket bra jobb med att straffa Zrinjskis feghet.

Om man ska spela så defensivt som Zrinjski måste man vara bättre på att göra det och ska man satsa stenhårt på omställningar som det enda vapnet för att eventuellt få ett mål måste man klara att ställa om betydligt oftare. Det räcker inte att vara bollskickligt om man läcker bakåt och är uddlöst framåt. Jämför gärna med Vidi ifjor som hade en helt annan snabbhet och klass hos spelarna som kunde hota.

MFF gjorde dessutom ett mycket bättre jobb den här gången.

Presspelet satt där. MFF erövrade bollen nästan hela tiden. Balansen på mitten var perfekt. AC hade en lille julafton när han fick ha så mycket boll och tid att hitta lägena både för sig själv och de andra. Just nu känns det som att det närmast är en skräll när han går ifrån en match utan att ha gjort mål eller assist. Glöm heller inte Oscar Lewicki som bara växte och växte. När många av de andra 90-minuterna blev trötta och fick kramp mot slutet tog han fortfarande löpningar och utmanade. Många av de som i våras – jag är en – var säkra på att han skulle ta steget ner i försvaret börjar nu så smått minnas hur bra han var när han som mittfältare slog sig i in landslaget.

Mycket av det MFF hade planerat slog dessutom väl ut.

Eric Larsson fick chansen. Och tog den. Hans första 20 minuter var suveräna och bidrog till att skicka matchen i rätt riktning för MFF.

Hörnorna var många och utnyttjades väl. Spontant känns det som om Malmö FF är mycket farligare på hörnor i det internationella cupspelet än i Allsvenskan. Har säkert en hel del med fokus att göra. Plus att internationella domare inte blåser av så fort en försvarare eller målvakt får en fis på tvären.

Med tanke på att Zrinjski backade så extremt lågt och att Marcus Antonsson svajat lite i formen den senaste tiden var det även rätt att satsa på Guillermo Molins och Markus Rosenberg i anfallet.

Det är väl förresten nu man ska hyckla och säga något om att det trots 3-0 inte är avgjort?

Klart att det är.

MFF ska inte kunna tappa det här.

Ja det är bara halvtid, men hur ofta tappar MFF en 3-0-ledning i halvtid?

Sommaren 2006 ledde MFF med 3-0 Strömvallen i Gävle. I den andra halvleken svängde Gefle IF till seger med 4-3 efter tre mål av Mathias Woxlin. Den förlusten pratas det fortfarande om som en av de bittraste genom tiderna för MFF. Så det kan hända, men framförallt ska det inte hända och är extremt ovanligt.

Gör MFF ett mål i Mostar måste Zrinjski göra fem.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close