FotbollMalmö FFNyheter

För Behrang Safari är Europaspel både vardag och fest

För många är Europaspel fest. För Behrang Safari är det vardag – och fest.

Efter snart 100 internationella cupmatcher vet han exakt vad som gäller, men tycker fortfarande att det är lika roligt.

– Tempot är skillnaden mellan Allsvenskan och Europaspelet, oftast brukar det vara inramningarna också. I Allsvenskan kan du dessutom, beroende på var man är på säsongen, ha mer utrymme för lite sämre matcher. I Europa har du aldrig det utrymmet. Resultatet spelar en extremt stor roll. Så anspänningen och inramningen blir mycket större. Man kopplar på sig själv på ett annat sätt och når en nivå man kanske inte alltid kommer upp i annars, säger Behrang Safari.

Hur viktigt är rutin i Europa? Du har det, men MFF som lag har det också.

– Det är jätteviktigt. Ju oftare man hamnar i en situation, desto bekvämare blir man och då blir det även lättare att hitta lösningar på problemen. Titta bara på förra året när vi tog oss vidare till gruppspel och sedan ett steg till. För ett svenskt lag är det ju jättebra. Och där spelade rutinen en stor roll.

– Vi har varit ute förr och vet vad som gäller. Hela klubben ser till att vi spelare har det så bra som möjligt. Man vet vad vi behöver för att kunna prestera i de stora matcherna. Det gäller att inte stöta på en massa nya grejer. Bakom de 90 minuterna finns så mycket annat och allt det ska bara flyta på så att vi spelare kan koncentrera oss på matchen. Har man inte varit med vet man inte vad som är bäst, med träningarna dagen innan, resorna och allt annat som ska passa oss spelare perfekt. Så för att komma tillbaka till frågan – rutinen är enormt viktig för en klubb och det har väl synts genom åren i MFF också.

Tycker du generellt sett att det funkar bra i MFF?

– Det tycker jag. Sedan ska man inte glömma att förutsättningarna för till exempel resorna skiljer sig. Allting är inte så enkelt att påverka. Det kan finnas olika regler, hotellet säger att så gör vi inte här eller så är planen vi ska spela på usel. Men det vi kan påverka känns tryggt och som spelare är det roligt att förbereda sig för matcherna. Man vet vad som gäller, hela uppladdningen fungerar och tiden används effektivt, inte minst på resorna.

Hur mycket vet du om HNK Zrinjski?

– Inte mer än vad vi går igenom. Slår man ut ett lag som Utrecht vet man att det blir tufft. För varje steg närmare gruppspel ju svårare blir det. Det kommer att bli tufft, förmodligen en grisig match där vi får kämpa och slåss in i det sista. Jag tror att det är viktigt att vi är inställda på det. Att vi inte blir chockade om de spelar grisigt utan spelar exakt likadant tillbaks och inte tappar huvudet för att vi inte är förberedda. Europaspel är inte Allsvenskan. Det är annorlunda.

Finns det något du kan göra för att hjälpa spelarna som inte har samma rutin som du att prestera bättre?

– Jag tror att vi som har rutinen med hjälp av kroppsspråk och ledarskap kan smitta av oss. Att vi utstrålar en känsla av lugn och en medvetenhet om att vi gör detta tillsammans. Motståndet spelar ingen roll, det här gör vi tillsammans.

Är det enbart negativt att börja hemma?

– Ju större fokus du lägger på sådant, desto större nackdel blir det. Spelar vi hemma så ska vi oavsett vilket lag som står på andra sidan ha inställningen att vinna. Till varje pris.

Hur mycket kan du innan matchen är spelad tänka på det som kommer efteråt; BK Häcken på söndag, nästa omgång och så vidare?

– Absolut ingenting.

Försöker du medvetet slå bort allt sådant?

– För mig faller det naturligt. Vi är alla olika, vi tänker olika. Så är det. Men ganska tidigt när jag kom ut i Europa, ja egentligen i hela mitt liv, har jag kunnat koppla bort allt bruset. Jag kollar till exempel inte så mycket resultat för jag vet att det kan påverka och det har blivit allt mer så att jag tar verkligen en match i taget.

– Samma sak om vi ligger i toppen och slåss om ett SM-guld. När du börjar kolla på vad de andra lagen gör istället för att fokusera på vad du själv gör blir det spöken. Skit i allt sådant. Vinner vi så spelar det ingen roll hur de andra spelar. Jag kollade inte ens om Djurgården vann eller inte i måndags. Jag får ju ändå höra det när jag kommer till träningen dagen efter. Och nu är allt fokus på Zrinjski. Inget annat.

Blir vi som till exempel frågar om Häcken eller pratar om det ett störningsmoment då?

– Absolut inte. Jag har bara inga svar att ge om jag skulle få frågan.

Vad betyder publiken för insatsen mot Zrinjski?

– De är extremt viktiga. För det här är vår hemmaborg. Det är vår plan. Det är vår stad. Här ska de fan få höra att det inte är lätt att komma hit och spela fotboll. Och vi vet att när det verkligen bubblar här inne brinner det under våra skor också.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close