FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

En MFF-värvning som fyller ett akut behov -Beijmo behövs

När det gäller MFF:s lån av Felix Beijmo från Werder Bremen finns det en fråga som är väldigt mycket viktigare än alla de andra:

Hur ser han på wingbacksrollen och hur pass bra är han i den?

Så jag ställde den till honom, på pressträffen för en dryg timme sedan.

Svaret är att han gillar den, ser den som sin bästa position och att det är just det han pratat om med MFF-ledarna med Uwe Rösler i spetsen.

_ Det är väl min starkaste position i och med att jag känner att jag har mina kvaliteter både offensivt och defensivt. När man har en wingbacksroll ansvarar man ju med största sannolikhet för kanten för sig själv. Det gör att jag har fria tyglar att gå framåt samtidigt som jag har ett stort ansvar defensivt, med att låsa deras vänsterkant. Jag tror att det passar mig bra.

Har han rätt passar det även MFF bra.

För MFF behövde en wingback. Akut till och med om Jo Inge Bergets problem med småskador – senast mot BK Häcken – ska fortsätta Tittar man på anfallsprestationerna den senaste tiden är det dessutom rätt troligt att Berget just nu behövs som alternativ där han helst vill spela; som forward.

Egentligen blir det här 3-5-2-laget MFF:s första wingbacksvärvning.

I det systemet är wingbackarna både en väldigt viktig och krävande position. Som MFF fyllt med nödlösningar; delvis lyckade sådana, men ändå.

På vänsterkanten;

Behrang Safari är vänster mittback, inget annat. Egzon Binaku värvades som ytterback och var just det och är inte kvar. MFF hade rejält med flyt när det visade sig att Sören Rieks var ett fynd och riktigt vass i den rollen. Men var finns backupen? Arnor Traustason? Fram till skadan var han en av MFF:s allra bästa spelare, så varför flytta på honom? När det gäller Jonas Knudsen är det långt till facit, men jag tyckte han var betydligt bättre i backlinjen senast mot Häcken och tappade rejält efter Bergets skada och omdisponeringarna i laget.

På högerkanten:

Eric Larsson, värvad som ytterback och var förmodligen just det. Inte minst för att han den senaste tiden gjort sina allra bästa matcher som höger mittback. Just nu behövs han mest där. Andreas Vindheim gick före Eric Larsson i de internationella matcherna, men han är såld och tog aldrig det där steget att hålla Sören Rieks-klass, fast på andra kanten. Jo Inge Berget höll hög klass förra MFF-sejouren på vänsterkanten. Hittills har han inte varit lika vass till höger efter återkomsten. Hur mycket som beror på skadorna respektive kantbytet är för tidigt att säga. Men han gillade inte att spela på kanten där det bevisligen gick bra utan var helt övertygad om att han var bättre som forward. Då kan man ju gissa vad han tycker om att spela på den andra kanten, där det går sämre.

MFF har en bred trupp som varit tunn och nödlöst på kanterna.

Därför var man tvunget att agera!

Med Felix Beijmo och Eric Larsson på högerkanten, Sören Rieks och Jonas Knudsen på vänsterkanten och Jo Inge Berget i anfallet ser truppen plötsligt mycket mer välbalanserad och effektiv ut.

För det här har varit det verkliga problemet dolt bakom en massa snack att MFF kan tappa centrala mittfältare och behövde värva anfallare. Forwards har gjort alldeles för få mål den senaste tiden, men kvalitén finns, spelarna som är aktuella är just anfallare och bekväma med det och om man inte kan lösa ett forwardsförvärv som råkar vara ledigt nu är det bättre att vänta till nästa fönster då det verkligen bränner till. För då slutar Markus Rosenberg och då måste det få kosta. Jag tror inte att något av alternativen som kunde varit aktuellt nu är i närheten av nivån som kommer att krävas när Mackan ska ersättas.

Och då ska man vänta.

Under tiden har MFF bra anfallare, starka nog för att man ska kunna ställa kravet att några av dem ska hitta målformen. Snabbt. Med Markus Rosenberg, Marcus Antonsson, Guillermo Molins, Jo Inge Berget och Tim Prica ska det inte behövas några nyförvärv. Basta. De kraven har MFF-supportrarna och ledningen rätt att ställa.

…..

Frågade förresten även om Beijmo gillar att lägga straffar.

Det gör han, men betonade att det säkert fanns andra som stod före i kön.

Största frågetecknet:

Om Felix Beijmo är i matchform? Jag är alltid i form, betonade han.

Fysiskt betvivlar jag det inte. Men ett helt år utan tävlingsmatcher i Werder Bremen har givetvis satt sina spår. Att effekten blir mindre och att han snabbare kan skaka av sig rosten kan förhoppningsvis faktumet att han precis genomfört en rejäl försäsongsträning med ett par träningsmatcher i Bremen hjälpa till med. Och – som han själv var noga med att påpeka – så sent som den 11 juni spelade han 90 minuter samt gjorde mål när U21-landslaget besegrade Finland med 3-2.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close