FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Det är ju fantastiskt att ha tre mål att gå på i returen

Det lätta är inte så lätt.

Det låter kanske som en märklig och malplacerad margarinreklam, men är istället MFF:s mantra inför kvällens Europa League-kvalmatch mot HSK Zrinjski.

3-0 från första matchen är ett närmast perfekt utgångsläge, särskilt om nu MFF:s varningar om att Zrinjski kan så mycket bättre och att förutsättningarna kring matchen i Bosnien är så mycket annorlunda än den i Malmö stämmer.

Då är det ju fantastiskt att ha tre mål att gå på.

Jag köper att MFF måste utgå från att ingenting är avgjort än och att man måste ta sig an matchen med så fullt fokus och hög motivation som överhuvudtaget möjligt.

Jag köper även att HSK Zrjinski underpresterade i match 1. Rejält. Och kan bättre i match 2.

Men att MFF ska kunna tappa det här? Nej. I så fall är det ett gigantiskt fiasko.

Det är möjligt att tappa 3-0 i halvtid till förlust med 3-4. Tror inte att någon vill minnas matchen i Allsvenskan i Gävle 2006 när just det hände MFF mot Gefle IF. Men det var länge sedan och då hade MFF Sören Åkeby som tränare.

Den sämsta kvalmatchen MFF gjort de senaste åren var bortamötet med FK Vardar 2018. Inget stämde, det blev rena flipperfotbollen och förlust med 1-3. Men nu måste det alltså gå ännu sämre.

Tror också att det är rätt mycket spekulation i pratet om att Zrjinski är ett helt annat lag hemma än borta. Insatserna hittills i turneringen tyder i alla fall inte på det. Man vann hemma mot Akedemija Pandev med 3-0, men det gjorde man i bortamatchen också. Hemma mot FC Utrecht blev det 2-1 och avancemang efter förlängning, fast det var starka 1-1 i bortamatchen som bäddade för framgången. Sanningen är snarare att kombinationen av att MFF gjorde sin bästa match på länge  i mötet hemma på Stadion och att Zrinjski spelade naivt och dåligt  gav ett utgångsläge där snacket om att man kan göra under på hemmaplan mer är ett sätt att ingjuta mod och hopp än fakta.

Därför bör MFF givetvis se till att inte ge Zrinjski det hoppet. Det gäller att inte tappa boll, ha tålamod och veta att tiden arbetar väldigt mycket för MFF. Det pratas dessutom mycket om värmen, men jag är inte alls säker på att det gynnar Zrinjski. Det är ju hemmalaget som ska jaga tre-fyra mål i hettan och får man inte en relativt tidig utdelning bör det bli ordentligt jobbigt.

Ska jag vara helt ärlig är jag mer orolig för matchen mot Falkenbergs FF på söndag.

Jag såg Falkenbergs match mot IFK Göteborg och Falkenberg var bättre än Blåvitt och förtjänt av mer än 1-1.

Det är nu i kval- och playoff-tider matcherna kommer som tätast och risken att tappa i Allsvenskan är som störst.

………………….

Alla de sju P19-spelarna födda -00 som nyligen fick beskedet att de inte skulle få kontrakt med MFF nästa år har nu hittat nya klubbar att spela för. Med ett undantag: Kevin Harletun hoppas fortfarande på ett utlandsbud.

De övriga ser det ut så här för:

Noel Hansson – Lunds BK.

Samir Polozen – Trelleborgs FF.

Melker Nilsson – Falkenbergs FF.

Yasin El Harrab – FC Rosengård.

Amel Crnalic – IFK Hässleholm.

Victor Larsson – Torns IF.

Känns rätt bra att talangerna MFF fostrar hamnar i klubbar på hyfsat hög nivå i närområdet.

Tyvärr har sommaren även inneburit tre icke planerade tapp från P17 och P19.

P17-lagets kapten Hussein Ali har gått till Örebro SK, Oscar Uddenäs har lämnat för SPAL i Italien och Simon Hagström spelar numera i LB07. Fast flyttarna går att förstå, konkurrensen är stentuff vilket gjorde att Hagström ville prova något nytt, Ali fick ett långt A-kontrakt i ÖSK och Uddenäs tog en chans.

……………………………………..

Korsbandet var av på Samuel Adrian.

Tungt när han äntligen fick speltid och gjorde det bra i Kalmar FF.

Nu får allt starta om med rehab hemma i Malmö och allt har blivit mycket svårare.

Bara att beklaga och hålla alla tummarna för att rehaben går bra och att karriären kan ta fart igen.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close