FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Stabilt städat av MFF – gjorde exakt vad som behövdes

MFF är vidare – med en bra lottning i Play off.

Det är nummer ett!

MFF spelade stabilt av bortamatchen. Utan att vara hotat. Det är nummer två!

Att det blev förlust med 0-1 har i Europasammanhang ingen större betydelse. Inte med 3-0 att gå på från hemmamatchen. MFF gjorde exakt vad som behövdes. Zrinjski skapade i stort sett ingenting trots att man hade mycket boll. De få skotten som träffade mål gick rakt på Johan Dahlin. MFF låg rätt i positionerna, försvarsspelet var stabilt och den enda egentligen farliga chansen Zrinjski hade var den som gav 0-1 alldeles mot slutet. På en straff som kan – men inte behöver – diskuteras.

Det är exakt så här man förvaltar ett bra utgångsläge i Europa.

HSK Zrinjski är inget bra lag. MFF skapade ännu mindre framåt än de gjorde. Men det är bara kosmetika. Europaspel – framförallt returer – är ingen skönhetstävling. Det är chansoptimering och en god dos cynism.

På sätt och vis belyser det också hur mycket det där med att spela sitt vanliga spel är en klyscha. MFF spelade mer defensivt, chansade betydligt mindre, slog väldigt många fler långbollar och drog ofta ner tempot mycket mer än man vill göra hemma i Allsvenskan. Maskade en del dessutom.

Om man spelat mer som vanligt hade chansen att vinna ökat, men samtidigt hade risken att släppa in mål och bjuda in HSK Zrinjski i matchen också ökat. Briljansen och det goda spelet fixade man hemma då MFF gjorde den bästa insatsen i någon match efter uppehållet och den vassaste Europa-insatsen sedan Besiktas (eller Chelsea). Och vann med 3-0, som kunde varit 5-0!

De som kräver samma sak i bortamatchen har helt enkelt inte fattat vad Europaspel i två halvlekar går ut på. Och HSK Zrinjski var fortfarande sämre än många lag MFF mött de senaste åren, men trots allt betydligt bättre på sin hemmaplan.

Dessutom ställde den extremt tidiga skadan på Marcus Antonsson till det. MFF planerade säkert att spela djupledsbollar på honom och kontra mer. När han fick lämna planen tog man bort den lilla glipan i defensivdörren och stängde till helt istället.

Försvarsarbetet var klockrent. Rasmus Bengtsson missade inget, Behrang Safari har varvat upp rejält när han fått konkurrensen av Jonas Knudsen och var nog ännu bättre och Lasse Nielsen var nästan lika bra som i höstas. Det tog tid att spela honom i form, men nu är han det. Johan Dahlin var 100 procent koncentrerad och stod rätt hela matchen och i stort sett alla de övriga spelarna gjorde också det de skulle i det defensiva jobbet och ambitionen att totalt stänga ner Zrinjskis möjligheter att skapa någon slags dramatik.

Ett kval – eller Play off – ska alltid ses i sin helhet.

Då har MFF de senaste åren bara gjort två lika säkra avancemang.

Mot Ballymena United och Drita.

Av de tre lagen var HSK Zrinjski garanterat mycket bättre än Ballymena och troligen även vassare än Drita.

Det STORA problemet kan vara Marcus Antonssons skada.

Men det har faktiskt inte så mycket med betygsättningen av insatsen i de två matcherna mot Zrinjski att göra.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close