skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Viktiga veckan kan avgöra allt för MFF

Snart kan det värsta vara över för MFF.

Eller inte. Det kan vara nästan helt över också.

Tar sig MFF in i Europa Leagues gruppspel lättar trycket även i Allsvenskan.

Det är nämligen på vägen fram de dubbelsatsande lagen – Europa och Allsvenskan – har det i särklass tyngst och jobbigast.

På kort tid ska man parallellt med Allsvenskan spela sex kvalmatcher och två Play Off-matcher. Med alla resor, underlagsbyten och ideliga matcher blir det extremt svårt att fortsätta vara en vinnarmaskin och hålla en jämn hög form. Samtidigt som pressen att lyckas är hård. Ni vet kraven; MFF ska helst leda Allsvenskan och gå fram till gruppspel i Europa.

Men när Play Off-spelet är avklarat ser det plötsligt mycket bättre ut.

Inte bara för framgången i sig utan för att man istället för åtta internationella matcher på kort tid får sex gruppspelsmatcher varav bara fyra ”kolliderar” med Allsvenskan. Två av dem spelas efter serien är slut.

Dessutom är pengarna som trillar in tack vare ett gruppspel säkrade och känslan av alla krav på att nå dit byts till bonus om det går bra när man väl är där.

Därför är det inte fel att säga att den här veckan kan ge MFF en enorm boost och dessutom bjuder på bättre förutsättningar.

Torsdag nästa vecka ska MFF till Israel för returen mot Bnei Yehuda. Innan dess väntar tre raka hemmamatcher mot Falkenbergs FF, Bnei Yehuda och Djurgårdens IF. Tufft givetvis, men också en stor möjlighet.

Fördelen av att alla tre matcherna spelas hemma ska absolut inte underskattas.

På en månad har MFF rest till Nordirland, Slovenien och Bosnien. Resor sliter. MFF har även spelat borta mot Djurgårdens IF, Östersunds FK och BK Häcken. Alla på konstgräs, alla svåra matcher och rent resmässigt är Östersund årets jobbigaste i Sverige. Resor sliter även när de kommer hemma i Sverige.

I det läget är tre raka Stadionmatcher på en suverän gräsplan innan det där dags för en Israel-resa en god möjlighet som MFF bara måste utnyttja.

Tre raka segrar och ett avancemang och det värsta är som sagt över.

Alternativet är inte bra. Alls.

Poängtapp mot Falkenbergs FF och guldet kan vara kört, poängtapp mot både FFF och Djurgården och det är kört. MFF behöver även ett bra utgångsläge inför returen mot Bnei Yehuda.

Men framförallt behöver man låta bli att som jag precis har gjort spekulera om de fyra kommande matcherna och hålla fast vid det magiska mantrat fullt fokus på en match i taget. För Falkenberg är mycket bättre än många tror.

I laguttagningen tycker jag att två frågor är viktigast:

Ska man sätta in Felix Beijmo direkt?

Vem ska ersätta Oscar Lewicki?

För mig får det gärna bli Beijmo från start. Tror nämligen att MFF behöver ett så snabbt besked som möjligt på hans status.

Och med Arnor Traustason med i leken igen kan det vara läge att vila Fouad Bachirou och starta med både Traustason och Bonke Innocent.

Bachirou tappade lite för mycket boll och förlorade lite för många dueller mot Zrinjski och utan Lewicki känns det tryggare med Innocent på planen. Och när det gäller Traustason har MFF inte en sekund att förlora i jakten på att få honom att spela samma positiva roll som han gjorde innan skadan.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close