FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

5-0-segern gav MFF så väldigt mycket mer än tre poäng

Det fanns så väldigt mycket som var bra med MFF:s 5-0-seger över Falkenbergs FF.

Resultatet givetvis.

Men 5-0 gav inte bara tre poäng.

Tack vare de fem målen har MFF på nytt den bästa målskillnaden i serien. I en jämn toppstrid kan det vara helt avgörande.

MFF kunde dessutom vila spelare, både de som var med och ett par man lät börja på bänken. Anders Christiansen kunde gå av efter 45 och inte riskera ett nytt gult kort som varit det sjätte för säsongen och inneburit avstängning mot Djurgården på söndag. Rasmus Bengtsson kunde ta det lugnt efter 4-0 och inte heller riskera något. MFF hade fem spelare som riskerade avstängning, förutom de två även Bonke Innocent, Sören Rieks och Guillermo Molins. Alla spelade, Ingen var i närheten av ett kort. Behövde inte vara det. Och på läktaren satt Oscar Lewicki och avtjänade sin avstängning i en match där laget klarade sig utmärkt utan honom – en av få.

Utklassningssegern gav säkert dessutom bra med självförtroende inför fortsättningen av årets hittills viktigaste vecka. Plus ett nytt bevis på hur mycket MFF gillar att spela hemma, på gott gräs.

Men det kanske viktigaste av allt var att Uwe Rösler testade 3-4-3! MFF var flexibla under Åge Hareide och Allan Kuhn och Magnus Pehrsson hade ett uttalat uppdrag att utveckla den flexibiliteten. Frånsett en tidigare match har Rösler kört på 3-5-2 (eller ibland 5-3-2). I nästan alla fall helt korrekt. Det har gått bra. Men nu fick han med egna ögon se att Malmö FF har en trupp som inte bara är bra på att snabbt anpassa sig till olika spelsätt utan också i vissa lägen tjänar på det genom att göra det lättare att vila spelare och göra laget ännu mer offensivt mot motstånd där det passar.

Markus Rosenberg klickade direkt med Romain Gall och Arnor Traustason där uppe. Han fick inte bollen lika mycket som vanligt, men han hade nästan hela tiden alternativ åt båda sidorna. Och Gall och Traustason var lysande.

Arnor Traustason har varit strålande och en av MFF:s absolut bästa spelare även i 3-5-2 fram till skadan. Nu är han tillbaka på den nivån och visade att han kan det här också.

För Romain Gall var det en annan sak. Ju offensivare MFF desto bättre Gall. Med ett mål och två assist tog han chansen på ett helt annat vis än de tidigare – få – gångerna han fått speltid. Det som gladde mest var egentligen inte målet utan att han efter det blev en lagspelare och framspelare på ett sätt han tidigare inte varit i MFF.

Jonas Knudsen var mycket bra de första 45 minuterna och bra resten av tiden. Behrang Safari har fått ett lyft av konkurrensen och spelat starkt den senaste tiden. Nu var Knudsen på Safari-nivå.

Två allsvenska MFF-debutanter gladde också, på olika vis.

Felix Beijmo gjorde en riktigt lovande premiärmatch. Han har inte haft mycket tid på sig att lära sig MFF:s sätt att spela (systembytet ska inte överdrivas, det är i grunden samma MFF oavsett 3-5-2 eller 3-4-3). Det märktes knappt.

Tim Prica hann inte visa mycket. Där var det istället ATT han fick spela som var grejen! Jublet när en 17-årig lärling fick chansen sa det mesta. Malmö FF ska ha utrymme att ibland göra det, oavsett hur bra trupper man skaffar och hur mycket man satsar på Europaspel och SM-guld. Mycket kan hända, men jag ser precis samma saker i Prica, både i spelet, attityden och omgivningen, som hos Mattias Svanberg.

Och Felix Beijmo är 21.

Efter en säsong av svajiga domarinsatser var det dessutom kul att se en riktigt stark insats. Adam Ladebäck satte en nivå där han tillät mycket och höll den perfekt i 90 minuter. Få misstag, en konsekvent nivå och en förmåga att inte hamna i centrum av uppmärksamheten en enda gång. Det känns som alldeles för länge sedan det gick att beskriva en domarinsats just så. Hur skönt var inte det?

Letade för övrigt ett tag efter något negativt att säga om MFF:s insats mot Falkenbergs FF. För balansens skull. Men sedan struntade jag i det. Varför krysta fram något bara för sakens skull?

Men det förtjänar att påpekas hur mycket svårare det är att lotsa fram talanger i MFF än i till exempel Falkenbergs FF. Under sommaren fick Melker Nilsson – född -00 – i MFF P19 beskedet att han inte skulle få kontrakt nästa säsong och lämnade därför för Falkenberg. Idag satt han på bänken i FFF i Allsvenskan. Mot MFF.

………………

Ingen anknytning till MFF-matchen, men måste också bland allt som var trevligt idag lägga till att Agon Mehmeti gjorde mål för Örebro SK.

Det finns få spelare jag unnar mer än Agon att få göra mål igen i Allsvenskan!

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close