Ishockey

Från allsvensk bottenstrid till SM-guldkandidat

Viktor Stråhle ledde IK Pantern genom en tuff fjolårssäsong till nytt allsvenskt kontrakt. Nu ska tränaren till Frölunda – till en helt annan miljö och kravbild – och hjälpa Indians på vägen till ett nytt SM-guld.
– Det är en jäkligt häftig utmaning, säger Viktor Stråhle, 29. 

Trots oddsens spådomar om det motsatta lyckades IK Pantern hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan. Men klubbens ekonomiska sits uppdagades – och blev senare fallet ner till division tre.
För fjolårets tränare, Viktor Stråhle, väntar en vitt skild vardag.
Efter sina prestationer i IK Pantern är han numera en del av Frölunda HC:s tränarstab – en av den kommande säsongens främsta SM-guldkandidater.

– Jag trivs jättebra så här långt. Det är en otroligt proffsig klubb, med bra resurser, bra med folk. Inte bara hög kvantitet, utan kvalité på folket som jobbar här. Så det är fantastiskt kul att vara en liten del i det här, säger Stråhle med några månader i Frölunda i bagaget.

Frölunda HC stod som SM-guldvinnare i våras, efter seger mot Djurgårdens IF. Foto: Kenta Jönsson

Vad kände du när Frölunda hörde av sig?

– Man fick absolut en rejäl tankeställare. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte var väldigt intressant när de ringde.

Förvånad?

– Ja, men det är väl klart. Det var väl absolut något så… Men just där och då var jag så uppe i Pantern, med allt var det var, och med en vision om att det skulle fungera.

Hur har första tiden varit?

– Jo, men jättebra. Jag började ju med off ice-träningen i några veckor. Sedan åkte vi till Turkiet på träningsläger, där vi var i en vecka. Det var ju perfekt, för då fick man lära känna alla spelare och ledare. Fick möjlighet att ha många samtal med spelarna. Det var en bra start, tyckte jag.

Viktor Stråhle har skrivit ett tvåårigt kontrakt med Frölunda HC han kommer ingå i Roger Rönnbergs ledarstab, med fokus på den offensiva biten och powerplay.

– Det känns som en bra start. Jag menar, jag stod där efter Pantern och hade ingenting. Man funderade på vad man skulle hitta på, och det kändes som det var fullt överallt. Sen så fick jag några erbjudanden, två som var väldigt, väldigt intressanta – därefter föll det på Frölunda.

Vilka skillnader har du märkt så här långt från hur det var i Pantern?

– Det är klart att man känner skillnad, jag skulle ljuga om jag sa något annat. Resursmässigt, exempelvis, det går ju inte att jämföra. Det är två ytterligheter, skulle jag säga. Antalet personer som jobbar runt om kring. Jag har kommit på mig själv att göra någonting, och så tänker an att ”det här ju inte mitt jobb, det är hans jobb”. I Pantern var man ganska van vid att lösa allt själv, i Frölunda finns det folk som gör det åt en. Det är väl en omställning, en positiv omställning.

Gör avlastningen dig till en bättre tränare?

Det tror jag, ja.

Viktor Stråhle tog över General Manager-posten i IK Pantern inför säsongen 2018/2019. Foto: Bildbyrån

Trots förhandstips och en ekonomiskt ohållbar situation lyckades Viktor Stråhle och hans Pantern säkra kontratet i Hockeyallsvenskan – men stanna kvar fick man inte.

– Det var ingenting som var kul alls. Jag hoppas inte någon ska behöva uppleva det. Det var fruktansvärt tråkigt, särskilt för en så anrik och gammal Malmö-klubb. Nä, jäkligt tråkigt.

Sätter du en ära i att ni höll er kvar, trots allt som stod emot er?

– Ja, det känner man väl. Framförallt för spelarna och alla som jobbade där, de gjorde ett kanonjobb. Alla arbetade för att Pantern skulle få fortsätta. Sen var det ingen enkel situation, kanske till och med omöjlig.

Nu stundar en säsong med fjolårets SM-guldvinnare, Frölunda. Trots sin relativt korta tid i föreningen har Viktor Stråhle sin vision klar för kommande säsong.

– Det är klart att vi vill bli bättre än förra året. När man inte vill bli bättre är det nog dags att lägga av.

Frölunda var erkänt starka i powerplay under fjolårssäsongen. En styrka hos laget som Viktor Stråhle fått ansvaret att förvalta. Något som blir en viktig del i lagets jakt på ett nytt SM-guld.

– Jag har ju fått ett offensivt ansvar. Jag ansvarar för allt där och powerplay. Allt spel med puck, så att säga. Som du säger, Frölunda var starka i powerplay förra säsongen. och jag kommer inte gå in och peta för mycket där. Man har en struktur, och har man spelare som Ryan Lasch och Joel Lundqvist så finns det strukturer. Däremot kommer jag gå in och försöka hjälpa dem och försöka effektivisera vissa saker. Det fungerar, och kommer fungera nästa säsong också. Men man kan alltid bli lite bättre.

 

Artikelbild: Mathilda Ahlberg

Relaterade artiklar

Back to top button
Close