Nyheter

Fler fotbollselever i Landskrona när MFF-akademin öppnar upp

MFF-akademin slår upp portarna i Landskrona.
Då har LA School of Sports sett ett uppsving bland fotbollsspelande elever.
– Det kan gynna Landskronafotbollen, säger rektor Fredrik Vigre.

LA School of Sports, där elever i årskurs 4-9 studerar, grundades av Landskrona BoIS. Efter läsåret 17/18 avbröts dock samarbetet mellan stadens stora fotbollsklubb och skolan. Förra läsåret bedrevs fotbollsprofilen i egen regi men nu öppnar MFF-akademin upp på skolan.

Den första träningen i akademins regi sker under tisdagen och på skolan är det stor glädje över att Malmö FF öppnar upp sin fotbollsakademi.

– Det ser väldigt bra ut faktiskt. Tror det blir en rätt bra komponent till Landskrona BoIS som satsar på inhemska produkter. Det kan gynna Landskronafotbollen. I nuläget har vi inte möjlighet att ta in fler elever i årskurs 7 i MFF-akademin, så det har fallit väl ut. Med de olika satsningarna vi gör ökar vi med 25 procent i elevantal på skolan, säger Fredrik Vigre, rektor på LA School of Sports.

Den fotbollsprofil som skolan tidigare erbjudit mellanstadieelever kommer att bestå, och MFF-akademin vänder sig istället till högstadieelever. Förra läsåret var det bara tre elever på skolan som hade valt fotboll i sin idrottsprofil men i år är det 20 killar och tjejer i mellanstadiet och högstadiet som kommer träna fotboll på skoltid.

– Vi är uppe i 13 stycken (i MFF-akademin) nu, vilket jag tycker är bra som år ett. Då har det ju initialt varit ett konservativt mottagande i Landskrona av en MFF-akademi, säger Fredrik Vigre.

Varför har det varit det?
– Det vet inte jag. Men jag tror att det grundar sig i att det var Landskrona BoIS som startade skolan och att förhoppningen är att BoIS en dag ska spela i allsvenskan igen. Det tror jag de kommer göra nån gång i framtiden och då det här ett incitament som kan bidra till det.

Då elevantalet för årskurs 7 har nått sitt maxtak fanns inte möjlighet att ta in fler elever till MFF-akademin utan att en ny klass skulle behöva startas upp. Någonting som inte var möjligt i LA School of Sports nuvarande lokaler.

Att skolan valt att starta ett samarbete med MFF-akademin finns det flera skäl till.

– MFF-akademin har den här värdegrunden, planeringen och konceptet som är i linje med vad skolan starkt tror på. Där utbildningen inte handlar om vem som gör det utan där det handlar om kvalité. Där har ju MFF numera gedigen erfarenhet av att bedriva samarbete med skolor och är en stor aktör med samarbeten i princip i hela Skåne med olika skolor. När BoIS sa upp sitt samarbetsavtal var det en naturlig väg att växla upp från det samarbetet till Malmö FF.

I och med att Malmö FF nu startat upp akademin i Landskrona har föreningen totalt 15 olika akademier runt om i Skåne.

Artikelbild: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close