FotbollIK WormoLandskrona BoISNyheter

IK Wormo rasar mot Landskrona BoIS – efter att ungdomslag splittrats

Flera P13-spelare har lämnat IK Wormo för spel i Landskrona BoIS.
Wormo hävdar att BoIS har ignorerat överenskommelsen mellan klubbarna.
Landskrona BoIS menar istället att spelarna inte ville spela kvar i Wormo.
– Jag kan säga att jag inte kommer skriva på några samarbeten med Landskrona BoIS, säger Martin Lindkvist, ordförande i IK Wormo.

IK Wormo:s P06-lag har skördat framgångar lokalt och hade två lag anmälda till A-serier på P13-nivå under hösten. Nu kämpar de istället för att få ihop ett lag. I en skrivelse uttrycker föreningens styrelse nämligen sin ilska över agerandet från storebror Landskrona BoIS.

Anledningen är att sex spelare – fem stycken födda 2006 och en född 2007 – från laget lämnat föreningen för spel med Landskrona BoIS. Det som från början var tänkt som provträningar med BoIS slutade istället med att spelarna lämnade Wormo permanent.

– Landskrona BoIS tycker att de här killarna behöver träna mer fotboll än två gånger i veckan hos oss. Då gjorde vi en överenskommelse där de tränar två gånger i veckan med BoIS, två gånger i veckan med oss och spelar matcher med oss, säger IK Wormo:s ordförande Martin Lindkvist.

Informationen om överenskommelsen mellan klubbarna tycks dock inte ha nått de inblandade spelarna. Enligt Lindkvist för att Landskrona BoIS inte informerat dem ordentligt.

– De här killarna har dragit igång med BoIS utan riktigt vetskap om överenskommelsen. Då har det blivit så att de inte dykt på Wormos träningar, vilket innebär att så som det sett ut har vi varit tvungna att dra oss ur bägge serierna.

Landskrona BoIS menar dock på att de försökt att få spelarna att stanna kvar i IK Wormo, men att de velat genomföra klubbytet.

“Spelare har möjlighet att anmäla intresse för provspel med oss året runt. När en intresseanmälan kommer in till oss tar vi kontakt med lämnade förening direkt för att ha en transparent dialog med den föreningen. Exakt det har skett i detta ärende och när intresseanmälningarna inkom till oss tog vi kontakt med IK Wormo”, skriver Landskrona BoIS akademichef Tobias Celedon i ett mejl till Skånesport.

Hur har överenskommelsen mellan er och Wormo sett ut?
“Vi tog fram en handlingsplan tillsammans med IK Wormo som syftade till att spelarna skulle fullfölja tävlingssäsongen med IK Wormo och samtidigt träna extra med oss under höstsäsongen.”

Hur har det kunnat bli att spelarna bytt klubb när det funnits en överenskommelse?
“Spelarna har meddelat oss att de vill lämna IK Wormo. Vi uppmanade dem enligt den handlingsplan som var uppsatt att fullfölja säsongen med IK Wormo. I denna kommunikation har det framkommit att spelarna inte vill återvända till IK Wormo och vi har agerat utifrån detta även om vi tycker det är synd att spelarna inte vill fullfölja den uppsatta planen.”  

Trots de mörka molnen på himlen ser IK Wormo ut att kunna ha kvar ett P13-lag i seriespel. Föreningen har inte kvar mer än åtta spelare födda 2006, men efter att ha fyllt på med spelare underifrån blir det seriespel under hösten.

– Senast i går kväll (läs måndag) hade vi ett möte med Landskrona BoIS men det kändes mest som att det var för deras del och vad de kunde göra för våra åtta killar som är kvar i Wormo. De ville rädda sitt eget skinn eftersom vi skickat ut våra brev till media.

BoIS ska nu ha försökt få de sex spelarna att följa överenskommelsen och spela klart säsongen i IK Wormo, något som ordförande Martin Lindqvist inte är intresserad av. (Landskrona BoIS vill inte bekräfta det hela utan låter hälsa att diskussionen med Wormo och berörda föräldrar är intern).

– Med den besvikelsen som blev bland killarna som är kvar och tränarna har vi i dag tagit ett beslut att vi inte vill ha med dem att göra. De är BoIS-spelare och då får de stanna där.

Ilskan från IK Wormo riktar sig inte mot att spelarna i fråga valt att göra en större satsning på fotbollen och lämnat för Landskrona BoIS. Utan att de tagit in spelarna på provträning mitt under säsongen.

– Det har aldrig funnits ett riktigt samarbete med dem, då det aldrig funnits någon välvilja från dem kring ett samarbete. Nu har vi försökt denna gången eftersom klubbarna i Landskrona haft alliansmöten och träffats två gånger i år för att jobba fram ett samarbetsavtal. Men vilket samarbete… De börjar redan innan avtalet är påskrivet och behandlar oss som skit här. Jag kan säga att jag inte kommer skriva på några samarbeten med Landskrona BoIS. Som det ut i dag finns det inte på kartan att göra det.

Hur har samarbetet mellan klubbarna sett ut?
– Jag har inte läst igenom samarbetsavtalet och är inte  intresserad av det. På mötet sist ville de att vi skulle skriva på, då de hade allt färdigskrivet, men vi har inte gjort det. Det har varit snack om hur övergångarna mellan klubbarna ska ske, hur vi ska främja ungdomsfotbollen och hur vi ska få fler killar att spela fotboll längre, säger Lindkvist som ställer sig frågande till om Landskrona BoIS egentligen vill se fler fotbollsklubbar än dem själva i kommunen.

Från BoIS håll är man i dag besvikna på hur IK Wormo hanterat situationen.

“Vi upplever att samarbetet under året tagit steg åt rätt riktning, vi har haft en god dialog. Dock ställer vi oss frågande till IK Wormos agerande att kommunicera detta via media”, skriver Celedon.

IK Wormo-ordföranden ställer sig i sin tur frågande till varför BoIS låter 13-åringar provträna under säsong.

– Jag kan tycka att om killar söker kontakt med Landskrona BoIS för provträning är det helt okej. De kan ha en intagning för provträning efter säsongen, men man fullföljer seriespelet i klubben man börjat säsongen i, om inte nåt exceptionellt hänt och spelaren vill byta. Men det har det inte gjort i detta fallet, säger Lindkvist.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close