FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

MFF måste våga mot ett rostigt Bnei Yehuda

När MFF kommer till spel mot Bnei Yehuda gör man det med två mycket färska exempel på att det lönar sig att våga.

Hemma mot Zrinjski skaffade man sig ett utgångsläge med 3-0 som var närmast perfekt.

Hemma mot Falkenbergs FF ställde man plötsligt upp med 3-4-3 som bäddade för att ett par spelare som inte fått så mycket speltid eller varit skadade kunde kliva fram och aktivt bidra till överkörningen med 5-0. Som MFF spelar och med de spelartyper man har att tillgå blir 3-4-3 så offensivt att rätt många lag och tränare hade fegat ur och låtit uppställningen stanna på taktiktavlan.

Jag är övertygad om att MFF i både det långa och korta perspektivet tjänar på inställningen att laget blir bättre desto mer offensivt man satsar. Inte minst för att man har spelare som kan försvara i ett lag med hög risktagning och se till att motståndarna trots luckorna som lämnas ändå rätt sällan kommer i ental eller övertal mot backlinjen. Plus en målvakt som är bäst i Allsvenskan och vinner den kampen mot de flesta lag MFF ställs mot i kval och Play Off.

Det talas mycket om skärpa och effektivitet framåt.

Men samma sak gäller bakåt också. Att acceptera att man som försvarare i MFF ibland ställs inför svåra lägen och utmaningar man slipper i ett lag som backar hem.

Zrinjski backade hem med allt på Stadion och satsade enbart på kontringar. Men kontrade i princip bara farligt en enda gång. Med lite distans till matchen fick MFF för lite beröm för det. Zrinjski var alldeles för dåligt på att kontra för att vara ett lag som satsade allt på det, men MFF hade även 99 procent fokus och en väldigt god kontroll.

Nu kommer Bnei Yehuda, som beskrivs som ett lag som också bygger på defensiven och på vassa kontringar. En intressant detalj Uwe Rösler tog upp på presskonferensen var att han uppfattat Bnei Yehuda som ett lag vars spelare springer på egen hand och driver bollen långa sträckor i kontringarna. Alltså försöka springa genom eller från MFF-försvaret snarare än att slå in bollen på ytorna MFF lämnar när man går framåt. Vi får se. Tappar MFF boll i fel lägen kan det kvitta.

Zrinjski skapade alltså bara en farlig chans.

Falkenbergs FF hade faktiskt fler. Bland annat gjorde Johan Dahlin en ruggig räddning på ett högt skott från nära håll, en parad som många snabbt glömde eftersom matchen var avgjord, inte minst de som nöjde sig med att ge honom en tvåa i betyg. Och i ambitionen att våga måste MFF kallt räkna med att Dahlin gör en eller ett par sådana räddningar i stort sett varje match. Hittills under säsongen har han ju gjort exakt det och varför skulle plötsligt den trenden brytas?

Of topic lite grann inför EL, men en guldkamp mellan MFF och Djurgården i Allsvenskan kan ju mycket väl avgöras av att positionen där det är störst skillnad mellan lagen är på målvaktssidan. Till MFF:s fördel.

Det finns en sak till som kan ge MFF en fördel om man vågar.

MFF är mitt i säsong.

Bnei Yehuda är det definitivt inte. Den israeliska ligan har inte ens startat. Att bara ha spelat två rätt trevande matcher mot Neftci från Azerbajdzjan plus en “ligacupmatch” i måndags där man körde en ren B-elva borde ha betydelse. Ett alltför försiktigt MFF lär ha svårare att utnyttja den rosten.

Publiksiffran ser ut att bli en besvikelse.

Men minnet är ibland kort. Det var exakt samma debatt inför fjorårets Play Off mot FC Midtjylland. Då kom det till slut 11 487 åskådare.

Uselt.

Jag tror det blir några tusen till i år. Fast det blir fortfarande för få.

Presskonferensen med Bnei Yehuda var för övrigt första gången på evigheter som varken tränaren eller spelaren i motståndarlaget nämnde publiken som en faktor.

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close