FotbollHelsingborgs IFNyheter

Pär Hansson avslutar sin karriär i HIF

Helsingborgs IF:s målvakt Pär Hansson tvingas avsluta spelarkarriären som en följd av den nackskada han ådrog sig i september 2018.

Som 14-åring lämnade Pär moderklubben Vejbyslätts IF, numera Vejby IF, för spel i HIF. Efter att ha tagit sig igenom klubbens ungdomsakademi och fått regelbunden speltid på seniornivå på lån hos Ängelholms FF tog han över som förstamålvakt i HIF säsongen 2009. Under den perioden noterades han dessutom för nio U21-landskamper.

År 2010 vann han sin första titel då HIF tog hem Svenska Cupen. Under den efterföljande säsongen ledde målvakten, med kaptensbindeln runt armen, HIF till såväl SM- och cupguld som supercupguld. Han belönades dessutom med utmärkelsen Årets HIF:are samma år. Femte raka titeln togs i början av 2012 då ännu ett supercupguld lyftes. Insatserna i allsvenskan ledde  till att Pär befäste en ordinarie plats i den svenska landslagstruppen och gjorde också sex A-landskamper. Som kapten ledde han HIF i såväl Champions League-kval som Europa League-spel.

Efter säsongen 2015 valde målvakten att spela utomlands då han skrev på för holländska Feyenoord. Där vann han både cupen och ligan innan han sommaren 2017 beslöt sig för att komma hem och hjälpa HIF tillbaka till allsvenskan. I september 2018 stod laget med ena foten i högstaserien efter ett sent segermål hemma mot IK Frej. På övertid i samma match landade Pär olyckligt efter en luftduell. Trots att han spelade klart matchen skulle skadan visa sig vara väldigt allvarlig och han fick sitta vid sidan av och se laget säkra den allsvenska platsen drygt en månad efter att han spelade sin sista match.

– Det är inget beslut som växt fram. Det är inget beslut jag velat ta så jag har skjutit på det hela tiden men tillsammans med läkare som varit ärliga med att jag inte får ha sådana här symptom har det här beslutet tyvärr blivit verklighet. Jag hade planer på att spela fotboll i ett par år till. Jag ville komma hem och hjälpa HIF till allsvenskan, vilket jag är tacksam över att jag fick göra, men jag hade tänkt spela i allsvenskan i ett par år innan jag själv skulle bestämma mig för att sluta. Jag har gjort allt jag kan och känner väl lite att det inte finns mer att göra och det viktigaste för mig nu är att kunna leva ett normalt liv. Det är klart att det är jättejobbigt, jag skulle ljuga om jag sa något annat. Jag är tacksam och stolt över allt jag varit med om. Allt från att jag kom hit som 14-åring till alla titlar, europaspel, vara proffs utomlands och landslaget. Hade någon sagt till mig när jag var tio år gammal att jag skulle göra 326 matcher för HIF:s A-lag skulle jag knappt trott på det själv, säger Pär Hansson till HIF:s hemsida.

Harald Roos, läkare i HIF, kommenterar, också på hemsidan, Pärs skada och beslut på följande sätt:
– Det är naturligtvis beklagligt men med tanke på skadans karaktär inte helt oväntat. Pär har på ett otroligt seriöst och målmedvetet sätt genomfört en specialdesignad rehabilitering under lång tid. Tyvärr visar det sig att det sista steget som fotbollsmålvakt på elitnivå trots allt inte kunde uppnås.

HIF:s ordförande Krister Azelius tackar Pär för hans lojalitet och uppmanar supportrar till att komma och hylla Pär på Olympia den 30:e augusti.

– Pär är och har alltid varit ett föredöme både på och utanför planen. Han har alltid varit lojal och det är beklagligt att han tvingas avsluta en lång och framgångsrik karriär i förtid på grund av skada.

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close