LB07: ”Det är ett arbete för framtiden”
LB07 rustar för en satsning för framtiden. En del i detta arbete är trion David Wernersson, klubbchef, Henrik Adolfsson ansvarig på flick- och damsidan, och Sebastian Jonsson, ansvarig på pojk- och herrsidan.
Samtliga har varit verksamma inom LB07 under ett relativt långt tag nu – men en närmare presentation om deras tankar, roller och visioner är alltid på sin plats.
David Wernersson, 29, är sedan mars ny klubbchef i LB07. Nedflyttad norrifrån hoppas han, med sina erfarenheter från såväl företag som idrottsföreningar, göra en hållbar förening av LB07.
David har även en examen inom mänskliga rättigheter och har tidigare arbetat med affärsutveckling och bemanning och rekrytering.
– Jag har alltid varit i en liten förening. Min pappa var ledare, så jag har mer eller mindre bott på en fotbollsplan under uppväxten. Jag gick fotbollsgymnasium som ung. Men framförallt var det väl en skada som tvingade mig att lägga av.
Men du höll dig kvar inom fotbollen?
– Ja, jag har alltid velat jobba inom fotboll. Men först pluggade jag. Flyttade ner till Lund 2010 och läste idrottspsykologi och lite annat. Jag pluggade även utomlands en tid – men när jag kom tillbaka var suget att jobba inom idrott fortsatt stort. Dock var det först efter några år som fotbollen åter kom in i bilden.
Varför blev det LB07 för din del?
– Min förra arbetsgivare hade ett samarbete med LB07, och då träffade jag Vicky(Fredriksson, tidigare klubbchef) för ett möte som gällde avstämning i vårt samarbete. Hon berättade då att hon skulle sluta, och frågade sedan mig om jag var intresserad. Det var jag, såklart.
Vad i rollen som klubbchef i LB07 lockade dig?
– Jag har alltid velat verka men inte synas. Tyckte det skulle vara intressant att ”dra i lite trådar” och så. Sen hade vi ett möte med styrelsen – allt kändes jättebra – och därefter klev jag på tåget i februari-mars.
Vilka var dina första intryck av LB07?
– Först och främst hur stor föreningen är. Över tusen ungdomar, damallsvenskt lag, en stolt historia på herrsidan med ett herrlag på väg uppåt. Det är jättespännande förutsättningar för att fortsätta bygga LB07 som förening. Jag tror mycket på att våga – att våga ta nya riktningar för att föra klubben framåt. För den är det viktigaste, inte vem eller vilka som sitter på vilka stolar.
Hade du några visioner när du kom in, och hur har du isåfall fått leva ut dem, tycker du?
– Jag hade nog flera visioner – men de har jag fått revidera på ett sätt. För jag kom in med en uppfattning om hur det skulle vara – och hade en hel del ideér – men på grund av olika omständigheter – organisatoriska och ekonomiska, framförallt – så bedömde jag att de inte riktigt var möjliga.
Klubbchefen David Wernersson berättar om hur tufft det var att behöva organisera om bland personalen. Flera personer i föreningen tvingades lämna sin poster på grund av ekonomin.
– Jag blev tillsatt av styrelsen – och med det följde önskemål för föreningens bästa. Så jag gjorde en kalkyl att för att bli en hållbar förening så var vi – tyvärr – tvungna att säga upp folk. Och det var såklart väldigt tufft att göra som ny, så tidigt.
– Det är en ny organisation, det här. Men vi måste göra det på rätt sätt och arbeta strävsamt, tillsammans. Då kan vi nå våra uppsatta mål, tillägger han.
Vilka andra nycklar finns det i att bygga en ”hållbar förening”?
– Jo, men jag tror det är viktigt att skapa en stabil, men samtidigt innovativ, miljö för våra ungdomsspelare. För det är något som kommer slå över på seniorverksamheten. Och seniorverksamheten, det är där grundarbetet ligger.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
– Oj. Det är otroligt många saker – högt och lågt, verkligen. Ena stunden kan man sitta i förhandlingar med en potentiell sponsor, nästa stund är man iväg och köper korv och bröd till kiosken. Verkligen allt möjligt. Dock tror jag att tydligare arbetsuppgifter hade optimerat arbetet på något vis. Det är också något vi behöver arbeta med, att skapa en tydlig struktur i rollfördelningen.
Som klubbchef har David Wernersson aktivt valt att undvika större delen av det sportsliga arbetet. Han har intresset, och en någorlunda kunskap – men i föreningen återfinns andra med en dokumenterat högre kunskap kring det sportsliga, menar han.
“Viktigt att ha en röd tråd”
En som innehar detta är 31-årige Henrik Adolfsson, som tituleras sportchef för damlaget, och han var en av de första som klubbchefen David Wernersson valde att anställa.
Henrik Adolfsson har studier i idrottstränare och psykologi bakom sig. På fotbollssidan innehar han tränarutbildningen Elite Youth, den högsta varianten på ungdomssidan som ges ut.
Hans största prioritet i närtid är att skapa förutsättningar för att LB07 ska fortsätta vara en damallsvensk klubb.
– Det tror jag stenhårt på att vi kommer klara av. Vi har verkligen förutsättningarna för det. Vi är stolta över att ha ett lag så högt upp i seriesytemet. Vi förstår att det finns en osäkerhet kring hur det kommer sluta. Men vi kan inte göra mer än att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att hålla oss kvar. Det är ett gäng matcher kvar och vi har en hög högstanivå.
Utöver seniorlaget har Henrik ett ben i flickverksamheten.
– Det är en balansgång – vad ska man lägga fokus på? Vinna på lördag eller skapa bra förutsättningar för våra tjejer som är färdiga om fem år? Och där är jag mittemellan.
– Att skapa förutsättningar för Renée(Slegers, huvudtränare i damlaget) och samtidigt skapa förutsättningar för de under, säger Henrik Adolfsson.
Vid sidan är Henrik även involverad i Malmö FF:s ungdomsverksamhet.
– Jag har tränat spelare som har spelat i LB07 tidigare, när jag arbetat på fotbollsgymnasium. Och jag har alltid tyckt att spelarna från LB07 har varit väldigt bra att träna, de har haft en härlig attityd. Nu när jag varit i klubben ett tag så har allt bekräftats. Här finns väldigt goda förutsättningar för att bygga något bra inför framtiden – och det vill jag vara med att göra.
LB07 står i fasen av att senior- och ungdomslagen ska komma att flyta samman på ett mer naturligt sätt. Steget däremellan ska minska och övergångsfasen bli mer naturlig.
– Det kommer bli extremt bra. Vi är ingen förening med isolerade öar, utan vi är en enhet. Jag tror det kommer locka människor till oss, då de kommer se att här finns förutsättningar och samröre. Vi har en plan för det som ska ske.
Henrik Adolfsson fortsätter.
– Som ung tjej ska man veta att här finns det möjligheter att satsa på sin fotboll, att det inte är stängt upp till a-laget. Det finnsen tanke med det vi kommer göra här, en tanke för individer. Det kommer bli tydligare nu när vi påbörjar vårt nya arbete. Ju mer gemenskap i föreningen, desto bättre.
Finns det svårigheter där, i och med att damlaget, olikt herrlaget, är ett elitlag?
– Att flytta upp spelare till damlaget? Det är en balansgång, såklart.Men det är den sista delen i arbetet. När allt är på plats och alla vet hur vi ska göra, då kan vi titta på hur det sista steget ska tas, för det är det svåraste. Men vi måste ha lagt grunden först. Se till att våra spelare är välutbildade. Steget ska vara så kort som möjligt.
Ni har ett nytt koncept ni kallar “fysprofiler” – vad innefattar det?
– Vi har ju inte börjat jobba med det än. Det kommer ske nästa säsong. Det ger oss ett verktyg för våra äldre ungdomsspelare att kunna jämföra sig med våra seniorlag, och det våra tränare värdefull information om hur de ska styra sin träning. Ett väldigt bra hjälpmedel, för vi erbjuder kunskapen som krävs för att bli en bättre fotbollsspelare. Det ger oss en konkurrensfördel, tror vi.
Ansvarig för ungdomsakademin och sportchef för herrlaget: “Inte på liv och död”
Sebastian Jonsson, med Småland som ursprung, innehar ovanstående titel på pojksidan. Han har stor erfarenhet av både ungdoms- och seniorverksamhet i såväl elit- som breddföreningar, med dokumenterade studier inom bland annat idrottsvetenskap på sitt akademiska konto.
Sebastian, som är 34 år, har verkat i LB07 i 14 månader nu.
– Mitt fokus har väl hela tiden varit att få struktur på ungdomsverksamheten. Men det var först när David kom in som jag gick över till att bara ha pojksidan. sen kom Henrik in, och det var rätt naturligt att han skulle ta tjejsidan, eftersom han har jobbat mycket med det tidigare.
Hur ser du på förändringen som kommer ske, där ungdomslagen och seniorlagen kommer närmare varandra?
– Jag ser väl inte det som någon förändring så. Jag tror att det kommer passa föreningen jättebra. Det är väl ett viktigt arbete i längden. Ibland tror jag man gör ett misstag i att börja uppifrån och ner, istället för att låta a-lagen vara en spegling av ungdomssidan.
Vilka är skillnaderna på att träna senior- kontra ungdomslag?
– Det är ju två helt olika världar. Den största skillnaden är väl allvaret: ju äldre de blir, desto viktigare blir det, och ju mindre lek blir det. Det blir lite mer fokus på prestation, lite mer press utifrån när de är äldre.
– Som nu med seniorlaget – nu när det gått som det gjort hittills – så har vi ett tydligt mål, och det är att vinna serien. Det är det kortsiktiga för herrseniorerna, sen tar vi vid i planeringen efter det.
Hur ser du på övergången från breddfotboll till resultatinriktad fotboll, som det blir högre upp i åldrarna?
– Jo, men det är såklart en sak vi arbetar med. Det ska absolut finnas det vi kallar bredd, men samtidigt vill vi satsa på att vara elitförberenda. Att ha våra ungdomslag i så höga serier som möjligt, där det gäller mer. Då blir nog steget kortare. Men vi är fortfarande inte på den nivån där det är på liv och död, och det måste tänkas på.
– Min roll är ju att vi ska bli så självförsörjande som möjligt på spelare till våra seniorlag. Värva ska man alltid göra – där kan man hitta spets. Men vi ska kunna ha en majoritet av våra seniorspelare fostrade i föreningen, så stora är vi. Vi ska kunna få fram spelare med hög kvalité, ja. Men vi ska även vara en klubb för de som spelar för att det är kul, säger Sebastian Jonsson.
Artikelbild: Bildbyrån