AnkaretHandbollHK Ankaret

Christian Lindvall HK Ankaret: “Vi ska absolut vara med och slåss om en topp tre placering”

Det är mindre än en månad kvar innan handbollsserien drar igång i Herr div. 1 södra. En spännande säsong väntar och en av favoriterna på förhand, anses vara HK Ankaret.

Lagets tränare, Christian Lindvall, har en lång och imponerande handbollsbakgrund. Han har själv spelat på elitnivå i över 10 säsonger, gjort 12 u-landskamper som spelare, 35 u- landskamper som ledare och har gjort över 25 säsonger som klubbtränare.
Just nu är Christian inne på sin 4:e säsong som huvudansvarig tränare för HK Ankaret Herr.

Du verkar trivas i Borgebyhallen, både med laget och föreningen?
– Ja, absolut! Laget har en bra blandning med trevliga, ödmjuka och unga talangfulla spelare, som vill ta nästa steg i sin handbollsutveckling blandat med några erfarna “vinnarskallar” som hatar att förlora fotbollsuppvärmningen eller stafetten på träningen. 

– Jag tycker att det är en förening som fortsätter att kombinera bredd och spets inom barn- och ungdomsverksamhet såväl som inom seniorverksamhet.

Vad är det roligaste och svåraste med ditt tränarjobb?
– Det roligaste är att få umgås med unga människor och se dom växa i sin roll som både handbollsspelare och människa. 

– Det svåraste är att acceptera att det idag finns andra prioriteringar hos unga spelare än att alltid välja handbollen innan andra aktiviteter. Det har förändrats mycket de senaste 20 åren.

Hur är du som tränare?
– Som tränare försöker jag vara lyhörd och demokratisk, jag gör alltid mitt bästa för truppen och kräver att spelaren alltid gör sitt bästa för laget.

Hur bygger man ett starkt kollektiv?
– Tillsammans! Man lägger ramverket och sen formar gruppen gruppen. Som ledare är det viktigt att vara rättvis, ge ansvar och sprida glädje genom att vara avslappnad, närvarande och flexibel.

 Vad har vi att vänta oss av er 2019-20?
– Vi har haft lite spelaromsättning i truppen inför denna säsongen. Vi har precis dragit igång kollektiv träning efter sommaruppehållet och bara spelat en träningsmatch utan fullt lag. Truppen är heller inte riktigt klar, men om våra pusselbitar faller på plats så ska vi med den truppen absolut vara med och slåss en en topp tre placering även denna säsong.

 Vad tror du om höstens serie?
– Som vanligt kommer division 1 södra bli jämn. Elitlagens b-lag kommer att ha avgörande roller hur serien kommer att utforma sig. 

Hur kommer ni att ladda upp inför seriespelet?
– Helgen 23-25 augusti åker vi till Johan Zanotti i Danmark på träningsläger. Det är tredje året vi gör det och det är väldigt uppskattat och ett perfekt tillfälle att bygga årets ramar för kollektivet.

 Vilken typ av handboll vill du spela?
– Vi ska fortsätta utveckla vårt försvarsspel som vi satte förra säsongen. Vi släppte in minst mål i serien då och ska bli ännu stabilare bakåt och då kunna utnyttja det i ett frejdigt kontringsspel. Troligtvis ska vi även jobba på ett offensivt försvarsalternativ. Anfallet ska vara strukturerat med tanke och flera valmöjligheter för individen. Vi har sedan ett par år tillbaka ett bra och tryggt grundspel som alla känner sig hemma i och som vi skapar många läge med.

 Har ni gjort klart med nyförvärv?
– Ett nyförvärv är helt klart, Anton Bengtsson född 2000 vänster 9:a från Lugis talangfabrik. Sen har vi två/tre elitspelare på väg in, men det är inte 100 % klart ännu (troligtvis under kommande vecka).

Slutar gör; Rasmus Sandgren, Gustav Sjölin och Tobias Paradis. Adam Nilsson är borta under hösten för plugg i Australien, men ansluter i januari 2020. Niklas Mörk drar ner en del på sin handboll pga läkarstudier men finns med i träningstruppen och kanske vid behov.

Lördag 21 september drar serien igång igen om motståndarna är ditt gamla lag, IK Lågan som också är klara för div 1 spel. Vad tror du om matchen?
– Det blir en härlig utmaning. IK Lågan är alltid svårslagna på sin egen hemmaplan, det vet jag av egen erfarenhet! Ärofyllt också att få vara med och inviga deras nya arena. Nykomlingar ska man helst inte möta i de första omgångarna när deras motivation är som störst. Det blir en jämn match med mycket känslor och en oviss utgång.

Vem eller vilka ser du som hot/favoriter i serien?
– I första hand Vinslöv och Anderstorp. Sen ska Karlskrona ha värvat bra under sommaren, så de kan nog vara en “dark horse”.


 
Tränare Christian Lindvall, fystränare Dario Icosti och målvaktstränare Patrik Åsvärd.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close