FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

MFF kunde inte fått en mycket bättre förberedelse

Det enda som kunde gjort MFF-Djurgården till en ännu hetare match är om den kommit lite senare på säsongen än med en tredjedel av serien kvar. Men skit samma. Utsålt Stadion, tvåan mot ettan och två lag i form. Det här är bra nog!

MFF kommer till spel med en hemmasvit på två gånger 3-0 mot  HSK Zrinjski och Bnei Yehuda och däremellan en 5-0-kross av Falkenbergs FF. Det kunde blivit 5-0 i de två Europamatcherna också. Och mot Bnei Yehuda hade MFF 860 passningar (enligt Uwe Rösler och MFF:s statistik).

För att sätta det i ett perspektiv. Så många hade Spanien mot Irland i EM 2012.

Djurgården har fem raka segrar, tagna utan ett enda insläppt mål. Imponerande givetvis. Men för Djurgården är det faktiskt lite grann upp till bevis de två närmaste omgångarna. Först alltså MFF borta och sedan AIK, också borta. Båda matcherna på gräs. Djurgården har hittills vunnit 13 matcher i årets allsvenska, elva av dem på konstgräs. Dessutom har man bara förlorat två matcher; i de två derbyna man hittills har spelat.

3-0 mot Bnei Yehuda var exakt vad MFF behövde inför den tidiga seriefinalen.

Inget är avgjort – så är det ju i Europa . men känslan i klubben, laget och hos alla spelarna är naturligtvis mycket bättre efter ett såpass bra resultat att gå på. Det är lättare att säga att man ska tänka på en mach i taget än att göra det. Nu är det inga problem.

Sista 30 vilade MFF dessutom mest och bytte för att förstärka den bilden.

Men viktigast av allt. MFF spelade hemma och slapp en tung, jobbig resa till Israel inför matchen mot Djurgården. Resor sliter. Enormt. MFF satsar mycket på återhämtning med rätt mat, anpassad träning och sömn. Betydelsen av att det här är den tredje raka matchen hemma i Malmö – utan underlagsbyten – ska inte underskattas.

MFF har i alla fall inget att skylla på om det skulle gå fel.

Arnor Traustason mot Djurgården efter stämplingen och skadan mot Djurgården?

Felix Beijmo som lånespelare mot Djurgården efter hans lyckade spel där och sommarträning i klubben?

Tror faktiskt att det har rätt liten betydelse för insatserna på planen.

Traustason har varit en av MFF:s i särklass bästa spelare 2019. Mot Bnei Yehuda fick han ta klivet upp som forward och var bra där också. Men han är bättre på mitten och jag utgår från att han spelar där i ett 5-3-2.

3-4-3  var en succé mot Falkenbergs FF, men känns som en för stor chansning mot Djurgården.

Felix Beijmo byttes ut i minut 78 mot Falkenbergs FF och 62 mot Bnei Yehuda. Två matcher på fyra dagar är en tuff start i en ny klubb, tre på sju en ännu hårdare. Men jag tolkar bytena som en förberedelse för en ny start på söndagen och med 3-0 att gå på i Israel är det snarare rätt tillfälle att vila honom där.

Älskar också Uwe Röslers kalla konstaterande att Beijmo kommer från en försäsong i Tyskland och att det är något helt annat än en svensk. Fysiskt fit är han, matchfit för 90 minuter blir han.

MFF har blivit väldigt mycket bättre på att låna ut spelare.

Carlos Strandberg öser in mål i Örebro SK, Anel Ahmedhodzic radar upp starka 90-minutersmatcher i Hobro IK och hyllas i Danmark och Adi Nalic dominerar i AFC Eskilstuna.

De som a) tycker att det var fel att låna ut dem, b) att MFF ska kalla tillbaka dem så fort de gör succé har fullständigt fel. Kommer att utveckla det i en senare blogg, men det är ju exakt så här utlåningar ska fungera! Att de glänser i sina nya klubbar är ENBART bra för MFF.

Tidigt än, men Beijmos inledande matcher tyder på att MFF utvecklat inlåningarna också.

Jämför gärna förra sommarens lån av Isak Ssewankambo med årets av Felix Beijmo. Lånespelare kan inte växa in i laget som nyförvärv. De måste leverera direkt om de inte bara ska vara en backup.

Det är fullständigt möjligt att lånet av Ssewankambo var just det, en gardering och backup. Men det tycker jag egentligen inte att man ska behöva. Backupen ska finnas i den egna truppen.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close