FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

MFF har en bit kvar i dubbleringen Allsvenskan-Europaspelet

En sak har historien lärt oss när det gäller att samma säsong både vinna SM-guld och gå långt i Europaspelet:

Det är i princip omöjligt!

Har varit det vill säga.

För i år skulle MFF vara moget att med hjälp av miljonerna i kassan, den uppgraderade truppen och den något uppskruvade satsningen visa att det gick.

Och då har den här säsongen lärt oss ytterligare en sak:

MFF är inte där. Än.

Säsongen 2014 står som ett lysande undantag. Då lotsade Åge Hareide laget till både SM-guld och MFF:s första gruppspel i Champions League. Därför håller jag också just den årgången som MFF:s bästa i modern tid.

Annars är det omöjlighetsprincipen som gäller.

MFF:s stora stund i Europa är när laget 1978-79 gick fram till Europacupfinal mot Nottingham Forest och slog ut åtskilliga mycket starka lag på vägen. Men MFF vann inte SM-guld varken 1978 eller 1979. -78 kom man tvåa i Allsvenskan, -79 fyra.

2011 nådde MFF gruppspel i Europa League – och kom fyra i Allsvenskan.

2015 blev det gruppspel i Champions League igen – och en femteplats i Allsvenskan.

2018 blev det gruppspel i Europa League plus avancemang – och en tredjeplats i Allsvenskan, räddad efter en närmast monumental spurt.

I modern tid har det egentligen sett likadant ut för andra svenska klubbar. AIK spelade i Champions Leagues gruppspel 1999 och kom tvåa i Allsvenskan. HIF nådde dit 2000 och kom tvåa i Allsvenskan. 2007 var HIF i gruppspel i UEFA-cupen. avancerade till 16-delsfinal och kom åtta (!) i Allsvenskan. 2017 spelade Östersunds FK gruppspel i Europa League, avancerade till 16-delsfinal och slutade på femte plats i Allsvenskan efter att ett tag ha varit nere och dippat på niondeplatsen när programmet var tufft.

Trött på tjatet? Synd, för det finns fler exempel:

Halmstads BK var i gruppspel i UEFA-cupen 2005. Tia i Allsvenskan.

IF Elfsborg var i gruppspel i UEFA-cupen 2007. Fyra i Allsvenskan.

Helsingborgs IF var i gruppspel i Europa League 2012. Sexa i Allsvenskan.

AIK var det också 2012. Fyra i Allsvenskan.

IF Elfsborg nådde gruppspel i Europa League 2013. Sexa i Allsvenskan.

Är det något svenska klubbar inte kan så är det att ta SM-guld samma år som man når stora framgångar i Europa. MFF 2014 och IFK Göteborg de två gyllene UEFA-cupvinståren är de lysande undantagen.

Nu är det ju inte kört än för MFF och 2019.

3-0-läget mot Bnei Yehuda ska räcka hur varmt det än är i Tel Aviv och hur lurig än Bneis tränare är när han försöker inbilla MFF att han och hans lag tror att allt är avgjort. Det är det inte, men en vaken och fokuserad insats ska vara nog. En ny bortainsats a la Zrinjski räcker långt, väger man in Bnei Yehudas matchovana och Zrinjskis hemmastöd tror jag till och med att Zrinjski var en något svårare uppgift.

Det är i kampen om SM-guldet tåget troligen har gått.

Inte för att det är omöjligt att ta upp sex poäng på Djurgården. Det går. Men jag tror inte att det går att ta ikapp och gå förbi Djurgården och SAMTIDIGT passera AIK och Hammarby samt hålla undan för BK Häcken.

AIK har samma dubbla kamp som MFF. Det talar för de andra.

Varför har då MFF fortfarande inte steppat upp och utnyttjat fördelarna som allt det som hänt 2014 och framåt gett. Vad fattas för att MFF ska ta steget och rida på båda hästarna?

Återkommer med en utförligare analys, men här är ett par saker jag tror har betydelse.

Det MFF framförallt har utvecklat är att skaffa en trupp, ett spel och en inställning som gör att man lättare kan passera de lite svagare, men väldigt svårspelade och cyniska lagen man ibland möter i kval och Play Off i Europa. Där har man hittills i år utklassat de tidigare åren och det var en viktig egenskap att skaffa sig och prioritera. Men det är inte samma sak som att bli bättre i Allsvenskan.

För ett par år sedan var MFF mycket bra på konstgräs och hade till och med ett högre poängsnitt på plast än gräs. Den förmågan har man nästan helt förlorat, säkert för att man under väldigt lång tid inte har tränat på konstgräs, med undantag för ett par korta pass utan nyckelspelarna den senaste tiden. Ska man ta SM-guld går det inte att tappa sin förmåga på konstgräs.

MFF har graderat upp, ökat lönekostnaden och jobbar hårdare på att behålla spelarna. Men det känns som om AIK, Djurgården och Hammarby sett till sina resurser satsar mer än MFF. De har inte lika mycket pengar, men är betydligt bättre på att våga använda dem.

Hade Allsvenskan avgjorts på förmågan att inte förlora hade MFF varit superstarkt. Men man måste bli bättre på att våga vinna.

Fast först efter matchen mot Bnei Yehuda. Där räcker det alldeles utmärkt med att inte förlora.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close