BasebollNyheter

Basebollöfte från Malmö uttagen till MLB Camp

Till vardags tillhör William Sjögren Malmö Pilots.
Den här veckan bär det dock av till Tyskland – och MLB Europe Academy Camp.
– Jag vet faktiskt inte vad jag ska förvänta mig, säger 15-åringen.

Baseboll tillhör inte någon av landets största idrotter. Men det betyder inte att den saknar utövare eller föreningar. En som satsar helhjärtat på sin baseboll är William Sjögren, 15, i Malmö Pilots.

Efter att hans storebror börjat spela hemma i Onsala väcktes Williams intresse när familjen bodde i Nederländerna. Vid sex års ålder gick flyttlasset vidare till Belgien och han började då att spela tee-ball – sporten som liknar baseboll men spelas av mindre barn. Vid åtta-nio års ålder flyttade familjen tillbaka till Sverige och efter att William prövat på fotboll och innebandy väcktes basebollintresset igen några år senare.

– När jag började var det i princip ingenting här i Malmö. Vi var ungefär fyra på träningarna och hade en träning i veckan, minns William Sjögren tillbaka.

I samband med att pappa Magnus Sjögren blev tränare började William och flera av lagkamraterna dock åka runt i landet för att träna och spela med andra lag, då samarbeten växte fram mellan föreningarna. Under ett träningsläger i Polen med Karlskoga Bats våren 2018 tog också intresset fart ordentligt.

– Det var det började, det stora intresset. Efter det så tog jag en tripp till Chicago med föräldrarna och då tittade vi på en basebollmatch. Det var baseboll överallt där. Då började intresset växa ännu mer.

När William, som är pitcher, varit i Stockholm och spelat en cup med Karlskoga Bats hade han börjat få kontakt med en förbundstränare. En kontakt som utvecklades i början av året. När kallelsen till en turnering i Prag med U16-landslaget kom var han också redo.

– Jag hade tränat på de övningar han hade gett mig. När jag kom till Prag hade jag faktiskt en bra vecka kan jag säga. Jag spelade själv bra och var nöjd med det hela. Det var också då som jag egentligen kände “shit, det här är någonting jag borde satsa på”.

Turneringen i Prag kom att följas av en ny internationell turnering i Haarlem i Nederländerna. Däremellan kom ytterligare besked på framfarten som 15-åringen haft de senaste åren. Under EM-kvalveckan i Stockholm var det en scoutinguttagning där representanter för MLB, Milwaukee Brewers och New York Yankees.

Fyra veckor senare kom beskedet – som en av tre svenskar hade William Sjögren blivit uttagen till MLB European Academy Camp i tyska Regensburg. Ett läger som startar på fredag och sedan håller på i en vecka. På plats finns drygt 50 av Europas mest talangfulla basebollspelare – och flera scouter.

– Jag vet faktiskt inte vad jag ska förvänta mig. Jag vet att det är en av de finaste arenorna i Europa och jag vet att det kommer vara mycket scouter där och hjälpa till med träningen. Tror även att nån ungdom kommer bli signad för något stort lag i MLB. De brukar göra det och sätta in spelaren i ett farmarlag, förklarar Sjögren.

Vad tror du det var som gjorde att du kom med till campen?
– Det första de ser är nog att jag precis fyllt 15 år och redan är 1,91 lång. Jag är inte jättelång och spinkig utan jag är ändå rätt så stor. De ser det. Sen är jag rätt snabb på fötterna och de kollar mycket på fötterna. Sen är det tekniken med. De ser alla attributes, så att de kan forma en på rätt sätt.

Hemma i Sverige representerar William Sjögren U16- och U18-laget i Malmö Pilots, samt spelar turneringar med andra lag. Efter lägret i Tyskland finns planer på att träna med någon klubb utomlands samt spendera mer tid med klubbar i Stockholmsområdet.

– Det är kul att veta att det sker saker framåt, eftersom att det i princip inte finns några träningsmöjligheter i Malmö. Vår plan är nästan på samma standard som de här fattiga områdena i Latinamerika, där de spelar mycket baseboll.

Pitchern kombinerar i dag basebollen med studier i niondeklass hemma i Malmö. Helgerna spenderas nästan uteslutande på basebollplaner runt om i landet, eller utomlands. Att flänga runt på ett sådant vis är förenat med stora kostnader och 15-åringen har redan planer på att flytta till Stockholm – eller kanske utomlands – när gymnasiet står för dörren om ett år.

– Jag vill flytta härifrån. Jag snackade med mina föräldrar om det och att hitta en lösning. Det finns en akademi som startar i Stockholm nu, en ny linje på Stockholms Idrottsgymnasium, där de inför baseboll som ny linje, säger William och berättar att Björn Johannesen – förbundskapten för U16-landslaget och som 15-åringen tränat individuellt med – kommer verka som tränare på skolan.

Med ett MLB Europe Academy Camp finns drömmarna om spel i USA där såklart en dag. Att börja i Minor League Baseball och sedan klättra hela den långa vägen till Major League Baseball. Innan dess hoppas William Sjögren dock få bära Sveriges färger i Paris.

– En grej som jag verkligen siktar på är OS. Baseboll införs ju 2020. OS 2024 är jag 20 år och gammal nog att spela i OS. En sån stor grej hade varit skitkul att vara med i.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close