FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

En bra lottning för MFF

MFF kunde fått en marginellt bättre lottning.

Men framförallt kunde MFF fått en mycket sämre lottning.

Givet utfallet av de första dragningarna kunde MFF exempelvis fått Dudelange från Luxemburg som lag fyra. Det hade givetvis varit bättre än FC Lugano. På papperet gör det faktiskt årets lottning till snäppet sämre än förra årets.

Dynamo Kiev och FCK känns väl ungefär likvärdigt med Genk och Besiktas. Lugano var ett tufft lag att få ur fjärdepotten, men just den innehöll i år ovanligt många riktigt bra lag. Och det säger inte allt. Sarpsborg ifjor kändes ju spontant som en bättre lott än Lugano nu. Sedan spelade MFF 1-1 i båda matcherna mot ett Sarpsborg som överraskade och visade sig vara ett ovanligt svårtuggat fjärdelag.

Dynamo Kiev spelade MFF 0-0 mot i en tidig träningsmatch i Marbella i genrepet inför Chelsea. Ett mycket bra genrep där MFF långa stunder av matchen var det bättre laget mot ett Kiev-lag som då också laddade för fortsatt EL-spel (mot Olympiakos) och matchade sin vassaste elva. Dynamo Kiev mötte för övrigt Chelsea omgången efter MFF gjorde det i förra årets EL- och fick stryk med 0-3 och 0-5.

FCK är ett möte många supportrar längtat efter, en kraftmätning som inte blir mindre av att lagen har mötts så få gånger. Fem andra danska lag har spelat på Stadion. Inget har vunnit. MFF har fyra segrar (mot Bröndby, AGF, OB och Sönderjyske) och ett kryss (Midtjylland). FCK är bra och har på kort tid skaffat sig en massiv Europarutin, men var bättre innan man sålde Robert Skov.

I Lugano spelar band andra Alexander Gerndt. Schweizisk fotboll är bra. Men jag utgår från att MFF tar fler poäng av Lugano än man gjorde mot Sarpsborg.

Vad jag definitivt inte gillar med lottningen är dock att fokus riskerar att hamna helt fel. Redan nu börjar många prata enbart om matcherna mot FCK. I en så pass jämn grupp där i princip alla lagen har en chans att bli etta blir det en riktigt usel utgångspunkt.

Resmässigt blir det närmast perfekt för MFF. En tripp på bron, en resa till Schweiz och den tredje resan kunde varit värre.

Men framförallt. Nu är de värsta åtta veckorna i kombinationen Allsvenskan-Europaspel över. “Bara fyra” av återstående matcherna kommer att krocka med Allsvenskan, de två sista i gruppen spelas efter Allsvenskans slut. Och snart kan MFF äntligen träna ikapp kropparna när det kommer ett nytt landslagsuppehåll.

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close