FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Ett perfekt utnyttjat läge av MFF – och död åt strafförbannelsen

I vissa matcher får ett lag nästan allt man kan önska sig.

Det är inte säkert att det går bra ändå. Men det gjorde det för MFF.

Mest för att MFF utnyttjade läget perfekt.

Det tidiga 1-0-målet var viktigt.

Romarios hjärnsläpp när han kastade sig in med sulorna före mot Eric Larsson och drog på sig ett solklart rött kort gav MFF ett ännu bättre läge och som man utnyttjade det!

Skrev efter matcherna mot Bnei Yehuda att MFF i år höjt sin förmåga att vinna övertygande och göra många mål mot lag som backar och spelar extremt defensivt. Nu fick MFF en ny chans att visa det. Skillnaden var att Zrinjski och Bnei Yehuda själva valde den taktiken och blev utklassade spelmässigt och nästan målmässigt med två gånger 3-0. Kalmar FF tvingades att spela lågt och bara satsa på kontringar och MFF gjorde som man numera konsekvent gör i de lägena – i alla fall känns det så – dominerade totalt, skapade massvis med chanser och såg till att det inte blev några kontringar.

Allsvenskan har utvecklats så att färre av de lite sämre lagen backar hem. Istället försöker de ha ett eget spel och våga, även mot MFF. Men när de av skilda skäl inte gör det blir de numera överkörda.

Segern var viktigast. Den första i Kalmar sedan 2013. Den första efter fyra raka oavgjorda matcher på bortaplan.

Men MFF utnyttjade också tillfället att göra flera väldigt viktiga saker och få flera bra besked.

Här är ett urval:

Strafförbannelsen bröts!. Efter att ha satt ett nytt bottenrekord i Allsvenskans historia med sex raka straffmissar samma säsong kunde Markus Rosenberg sätta den sjunde. Trots att han halkade i ansatsen. Eller så var det vad som behövdes för att spräcka sviten? Läget var i alla fall bra, med 2-0 i ryggen i en match som kändes avgjord. Om det stått 0-0 hade jag tyckt det varit fel att skicka fram Rosenberg, som bränt två av de tidigare. Nu blev det rätt på två vis. MFF fick göra ett straffmål och den ordinarie skytten fick göra det. Efter det här kan han lugnt fortsätta.

5-0 gav ett lyft i målskillnaden, som mycket väl kan avgöra allt till slut. MFF har plus 26, Djurgården har plus 24 och AIK bara plus 17. MFF kunde ha slagit av på takten och bevakat. Spontant kändes det som om man inte gjorde det förrän efter 5-0. Bra!

Markus Rosenberg fick göra både ett spel- och straffmål. Det är bra för MFF att ha på nytt ha forwards som nätar och det är ännu bättre att Rosenberg är tillbaka på nivån som gör att det känns otroligt att han slutar. För det kommer han att göra och det är exakt så det ska kännas när han gör det.

Med fem mål framåt och ett Kalmar FF som inte skapade något förrän sista tio minuterna är det nog rätt få som plockar fram försvaret som ett stort glädjeämne i MFF. Så då gör jag väl just det. Backarna hade stor del i offensiven, med bra timing i att kliva upp och bryta, följa med upp, få till variation i trycket och sätta fart i passningsspelet. Som vid Eric Larssons assist till Jo Inge Bergets 5-0-mål, som i Jonas Knudsens fina bolltempo, goda passningsspel, stora lugn och understöd på kanten och som i Lasse Nielsens goda avvägningar mellan det trygga och i att våga. Och när Kalmar FF vid 5-0 fick det absolut bästa läget i hela matchen i MFF:s straffområde var det Knudsen och Nielsen som var vakna och med en viljeinsats fick undan bollen som kunde spräckt Johan Dahlins nolla. Fokus i 90 minuter plus tillägg.

MFF är med på banan igen. Särskilt med två veckor framför sig där det både finns utrymme för vila och ordentliga träningar. På tiden – och behövligt. Landslagsuppehåll kan vara en styggelse. Det här kan vara guld värt.

Särskilt om man hittar ett sätt att få igång Marcus Antonsson. Eller det bara händer…

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close