skanesport_desktop-panorama-1

FotbollLB07Nyheter

Thomas Sunnanväder: ”LB07 är en bra förening för tjejer”

Skånesport tog sig ett snack med en av LB07 F10/09:s tränare, Thomas Sunnanväder, som berättade om hur vardagen i laget ser ut, sin roll som tränare och hur balansgången mellan lek och allvar kan arta sig.
Han gör sitt tredje år som tränare för laget och har skådat dess utveckling på nära håll.

Den stora massan av tjejerna i LB07:s F10/09-lag är baserade i Limhamn/Bunkeflo-området, men med tiden har spelare från andra regioner av Malmö anslutit.
– Ja, så är det. Idag är det flera spelare som kommer, inte bara härifrån, utan även från närområdet utanför. Jag vet att LB07 har ett bra rykte: att här finns bra träningsmöjligheter, man behandlas väl och ledarna är utbildade på en bra nivå, säger Thomas Sunnanväder.

”Tränaren: LB07 är en bra förening för unga tjejer”
I dagsläget innehåller F10/09-laget omkring 35 registrerade spelare. Fler än de flesta föreningar, färre än andra. Men det är en siffra som Thomas Sunnanväder anser vara hälsosam.
– Såklart vill vi alltid ha hit fler tjejer och att fler ska börja spela hos oss. Men i dagsläget är vi nöjda med vad vi har. LB07 är en bra förening för unga tjejer att vistas i, så, såklart hoppas vi alltid på fler.

Hur arbetar ni för att utveckla och bibehålla intresset för fotboll hos era spelare?
– Vårt mål är att maximera antalet bollkontakter på varje träning. För det är så du utvecklas, och det är så du får en relation till sporten. Att låta tjejerna bli trygga med bollen. På matcher, till exempel, där vill vi försöka spela så mycket som möjligt, inte slå iväg bollen. Tjejerna ska våga. Det är det som i slutändan gör att de utvecklas.
Thomas Sunnanväder fortsätter.
– Vi arbetar mycket med att våga och att skapa rätt strukturer. Samtidigt som det ska vara kul, så är det viktigt att vi sätter riktlinjer och behandlar varandra på ett korrekt sätt. Vi är i en fas nu där vi gått från lite mer lättsamt till att – ja – komma i tid, tänka mer på hur vi behandlar varandra med respekt – och även hur vi agerar på planen. Vi vill se våra spelare försöka och vilja.

“Det skapar förebilder – väldigt positivt”
Att flick- och damsidans seniorer huserar i elitsammanhang – Damallsvenskan – tror Thomas Sunnanväder är en bidragande faktor till klubbens attraktionskraft.
– Det betyder jättemycket att damerna gått så bra. Det skapar förebilder och ger de yngre spelarna något att sträva mot.
Under sommarcampen dök några av de allsvenska spelarna upp för att delta i träningsmoment, och med sin närvaro inspirera kommande generation.
– Det betyder mycket att föreningen har ett lag så högt upp i seriesystemet. Som sagt: de unga spelarna ser upp till dem. De identiteten de ger klubben är jätteviktig. Sen, som sagt: tjejerna får idoler, vilket kanske inte är lika lätt att få som på killsidan. Nä, det tycker jag är jättebra.

Vilken inställning har ni till laguttagningar till matcher?
– Vi har två lag i seriespel, som spelar i mellanserien. Vi gör laguttagningar efter träningsnärvaro – så det är inte tal om någon toppning eller liknande, absolut inte. Vid cuper tar vi också efter träningsnärvaro. Det tycker vi är ett bra upplägg.

Föräldrarnas roll viktig – och bör upprätthållas
Då och då kan man läsa om händelser då föräldrar agerar utanför sina riktlinjer – som inte innebär mycket mer än att vara en stöttande individ. Thomas Sunnanväder känner inte till något sådant i samband med sitt eget lag.
– Vi har jättebra föräldrar, verkligen. Men vi har väl varit rätt tydliga från början – det finns något dokument som vi har på vår hemsida att ta del av – om hur man ska agera. De uppträder bra, tycker jag.

Om jag ger dig ordet fritt – finns det något du tycker sticker ut hos LB07 som förening?
– Det är såklart svårt att svara på så här. Alla föreningar har sina fördelar och nackdelar. Jag tycker vi är en väldigt schysst klubb med många bra lag, många bra tränare. Här är många som är engagerade. En bra förening.

Under vår diskussion snöar vi frekvent in på balansgången av att behålla så många spelare som möjligt och anpassa träningen därefter, samtidigt som de med lite större driv, och som möjligen nått lite högre i sina praktiska färdigheter, ska stimuleras.
– Det är en jättesvår fråga att svara på, som vi arbetar med hela tiden. Tjejerna är bara åtta, nio, tio år, men jag märker att det finns skillnader hos dem och hur pass ambitiösa de är med sin fotboll. Sen är det ett beteende som förändras – en tjej som inte visat så stort intresse, kan senare blomma ut och ta för sig på ett nytt sätt. Så, det är svårt – men jag tror det krävs tålamod, säger Thomas Sunnanväder.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close