skanesport_desktop-panorama-1

HandbollIK Lågan

Nicole Åström IK Lågan: ”Vissa kanske inte gillar min raka och tydliga stil”

Sedan tidigare är det känt att damtränaren för IK Lågan i höst är Nicole Åström. Nicole avslutade sin spelarkarriär i Karlshamns HF säsongen 17-18. Efter det tog hon ledigt från allt som hade med handbollen att göra för att finna glädjen igen. Nu har hon alltså hoppat på tränaruppdraget för damerna som har börjat ypperligt bra med att dessa tog  guldmedalj i årets Åhus beachhandboll.

Vilken kalasstart för din del?
-Absolut, men den insatsen var helt och hållet tjejernas och jag befann mig bara på läktaren och njöt. Skönt för tjejerna att få starta upp på de sättet.

Det har varit en lite uppförsbacke för damlaget förra säsongen. Efter en del avhopp och skador under säsong slutar laget på en sjätteplats. Hur skall ni kunna vända detta?
-Förra säsongen är bara att lägga bakom sig. Tycker ändå att dom lyckades få till en fin placering förra säsongen. Denna säsong är en del av vårt etableringsarbete och jag hoppas och tror att vi ska kunna befästa vår position i div 2. Sen tror jag absolut att den nya hallen kan bli en härlig nystart och nytändning för både klubben och laget. Vi står nu med jättefina lokaler och nya fina träningsmöjligheter som ger oss som förening utrymme att fortsätta växa.

Finns det något som är roligt med tränarjobbet eller är allt bara hårt slit?
– Det roligaste är definitivt att se individer växa både utanför och på banan. Sen att hitta varje persons hållplats för att sedan som ett kollektiv resa mot samma mål. Det är en intensiv och rolig resa att göra.
Det svåraste är faktiskt rätt svårt att nämna då jag gillar utmaningar och mer än gärna tar mig an de som står framför mig. Men för att nämna något så måste det vara att passa alla spelare. Vissa spelare tror inte alltid på den spelidéen man har, och vissa kanske inte gillar min raka och tydliga stil.

Hur är du som tränare?
– Jag är nog rätt tydlig och rak i min ledarstil och gillar när det är högt i tak. Sen är en stor prio att vi har kul ihop. Att skratta på träning är något jag gärna låter spelarna göra. Vad tidigare spelare sagt är att jag bryr mig mycket och är mån om att mina spelare mår bra. Sen tycker dom att jag låter rätt mycket, men det får vi hoppas är på grund av engagemanget.

Och vad kan vi förvänta oss av dig?
– Så ni kan förvänta er en gapig, rak och engagerad tränare. Haha.

Vad kräver du av dina spelare?
– Jag kräver lojalitet gentemot varandra, att man inte räds för att säga vad man tycker, närvaro och att man alltid ger 110% i det vi bemöter. Vi vinner och förlorar som ett lag.

Vilken typ av handboll kan vi förvänta oss se er spela?
– Jag har alltid gillat att bedriva en fartfylld handboll med mycket kontringar. Det uppställda spelet ska vara simpelt att man vågar gå in i duellerna. Bakåt älska jag att spela ett offensivt försvar där vi är ettriga och alltid stöttar upp för varandra.

Hur bygger man ett starkt kollektiv?
– Kollektivet byggs genom olika övningar, att vi visar respekt mot varandra och har roligt ihop! Tror definitivt att det är viktigast att vi har roligt ihop för att få ihop gruppen på bästa sätt. Men också att vi kämpar och sluter ihop vilket dom gjort under försäsongen.

Har ni bestämt redan nu hur er målsättningen inför hösten skall se ut?
– Under hösten kan ni förvänta er ett löpvilligt gäng! Målet är att springa så mycket vi bara kan och orkar. Vi ska spela en handboll som är rolig att titta på och förhoppningen är att ta oss igenom hösten med ett bra utgångsläge inför våren.

Vad tror du om höstens serie?
– Jag tror på tuffa och jämna matcher. Där är många bra gäng i årets serie så det gäller att vara på topp inför varje utmaning!

Så vart kommer IK lågan att landa i tabellen?
-Det är svårt att säga. Det beror mycket på hur vi lyckas anpassa oss efter en ny spelidé. Men vi ska definitivt vara ett mittenlag.

Hur kommer ni att laddad upp inför seriespelet?
– Vi kommer träna på med vår löpning och ta oss in i hall och känna på boll igen. Tror att många av tjejerna börjar tröttna på mina intervaller på IP och mer än gärna kliver in och får en boll i handen igen! Förhoppningsvis kan vi få till någon eller några träningsmatcher också. Sedan fick vi en härlig start i Åhus med en guldmedalj med oss hem.

Vad ser du att ni behöver förbättra för att klara nästa steg?
-Vi behöver bli snabbare med att leverera boll och våga sticka in näsan ordentligt. Sedan är det att få ordning på spelidén som jag tidigare nämnde.

Har ni gjort klart med nyförvärv?
-Vi har tappat några spelare sen förra säsongen. Vi har gjort klart med Gry Duvander. En vänster 6a som senast spelat i IFK Kristianstad. Hon har tidigare spelat för mig och det känns skönt att hon valde att komma till oss i Lågan. 02:orna har flyttats upp och kommer skolas in i truppen. Jag har kontakt med några spelare som jag hoppas kommer att befinna sig i den blåa tröjan vid seriestart.

Nicole startade i Alingsås HK redan som 4 åring och tog sig sedan till IK Sävehof och Kärra HF under en tid. Som 16-åring spelade hon för DS och DJ i Alingsås. Nicoles första tränaruppdrag blev för P94 och samtidigt började hon döma handboll. Hon satsade på domarkarriären och var även andretränare i Kärra HF. Efter några år som domare på relativt hög nivå (regiondomare. Damallsvenskan herr div2) längtade hon tillbaka och började spela för Bjurslätt i div 1. En axeloperation satte sedan stopp för eget spel. Därefter var Nicole tränare i Torslanda HK till bland annat herrjuniorerna och F00.


Nicole Åström, damtränare i IK Lågan

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close