FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Starkt sommarfönster av MFF – med bara en miss

Sommaren är över och snart är alla övergångsfönster stängda.

Dags att summera det som hände och inte hände i MFF.

Det finns visserligen ett par eftersläntrare, klubbar i Portugal och Argentina kan till exempel fortfarande värva, men i stort sett stängde alla i slutet av augusti eller början av september. Därför går det att utgå från att MFF nu har den trupp man har.

Bara för ett par månader sedan pågick spekulationerna om att spelare som Anders Christiansen, Fouad Bachirou och Arnor Traustason var i riskzonen. Nu vet vi facit. De är kvar. Och bara det är ett stort plus!

Givetvis spelade det in att MFF redan den 22 augusti i stort sett visste det som definitivt fastställdes den 29 augusti: att man skulle slå ut Bnei Yehuda och avancera till gruppspel i Europa League. Daniel Andersson har ju varit rätt tydlig med att vid en höst utan Europaspel hade truppen varit lite för stor. Redan efter 3-0 i den första matchen kunde han dock utgå från att det gällde att hålla truppen så intakt som möjligt i väntan på fönsterstängningarna (Danmark, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Spanien och Frankrike stängde till exempel alla den 2 september).

Ibland är det som inte hänt viktigare än det som hänt.

I summeringen av Malmö FF:s sommarfönster är det så.

Ut har det varit lugnt.

Under sommaren har MFF dessutom värvat in Jonas Knudsen, lånat in Felix Beijmo, hämtat hem tredjemålvakten Mathias Nilsson från Eskilsminne IF och flyttat upp Amel Mujanic från P19-truppen som lärling.

För mig är det tre stora plus och ett frågetecken.

Jonas Knudsen är redan en klasspelare och Felix Beijmo kommer om ett par år att vara bofast i landslaget. De har vässat konkurrensen i MFF och stärkt laget på positioner där man var lite tunna. Det enda problemet jag ser är att Beijmo är ett lån. Tycker att det syns i skillnaden hur man matchar in dem. I Knudsens fall vet MFF att man kan skynda långsamt. Beijmo vill man ha nytta av direkt och matchar hårt. Med en tysk försäsong i benen klarar han det och med tanke på hur snabbt han kommit in i laget har han motiverat sin speltid. Nästan. Mot Djurgården skulle han inte ha spelat.

Amel Mujanic är näste Mattias Svanberg. Månaderna innan uppflyttningen tog han stora kliv i P19 och stack ut som få andra gjort de senaste åren. När han nu ibland spelar i P19 dominerar han. Amel gjorde till exempel båda målen när MFF P19 slog ut division 1-laget Kristianstad FC med 2-1 i DM:

Mathias Nilsson är frågetecknet. Jag kan förstå beslutet. Speltiden i Eskilsminne blev inte den förväntade och med alla målvakterna utom två utlånade fick MFF sätta upp Lamin Sarr från P19 i den anmälda truppen till UEFA. Dessutom blir det enklare att ha tre målvakter på träningarna med Mathias alltid på plats. Men när MFF drog sig ur höstens U21-serie försvann samtidigt alla möjligheter att matcha honom. Han har fyllt 20 och kan inte stå i P19. Därmed kan han se fram mot en enda match under resten av säsongen; finalen i senior-DM där MFF matchar P19-laget utan åldersbegränsningar. En hel höst med bara träning för en 20-årig målvaktstalang känns inte optimalt.

Under sommaren lånades Samuel Adrian ut till Kalmar FF och Anel Ahmedhodzic till Hobro IK i den danska ligan

Dessutom flyttade man Carlos Strandberg från Örebro SK till Al-Hazem i Saudiarabien och Pavle Vagic från Mjällby AIF till AFC Eskilstuna.

Adrian fick speltid i Allsvenskan och startade bra i Kalmar, men drog korsbandet och nu är han tillbaka i Malmö för rehab. Extrem otur och inget att göra något åt

Ahmedhodzic har gjort stor succé i Hobro, får massvis med beröm av alla och hittills har utlåningen fungerat exakt som en sådan ska göra. Tycker också att vi som sa att han är en riktigt bra spelare och att det var rätt att värva honom fått rätt.

Vagic lämnade ett lag på väg upp i Allsvenskan för ett bottenlag i Allsvenskan. Känns inte som ett självklart beslut. Men tror att man tittat väldigt krasst på situationen. MFF vill att lånen ska ske till så hög nivå som möjligt, förutsatt att det blir speltid. När chansen till en höst i högsta serien kom tog man den.

Strandberg till Al-Hazem är ett både sportsligt och ekonomiskt beslut. Att man vid förlängningen av lånet till Örebro SK skrev in att den inte gällde om det kom ett utlandsbud som både MFF och Carlos kunde acceptera var en tydlig signal. Dels på att det var på gång, dels på att det egentligen var det MFF ville ha. Enligt Aftonbladet betalade Al-Hazem 4 miljoner för lånet och ytterligare 11-12 om man utnyttjar köpoptionen när kontraktet går ut den 30 juni 2020. MFF hade tre alternativ; ta tillbaka honom som en backup i truppen under EL-hösten, låta honom fortsätta i ÖSK eller nappa på budet.

Tror man i det läget kan summera det så här. Ta tillbaka honom var för osäkert, låta honom fortsätta i ÖSK uteslutet och Al-Hazem-alternativet för lockande. Om det inte kommit något bud hade det varit bäst med fortsatt spel i ÖSK – det var just därför man skrev avtalet med en villkorad fortsättning i ÖSK som man gjorde – och kontinuerlig matchning i Allsvenskan. Dessutom i ett lag vars spelsätt passade honom. I MFF är konkurrensen mycket hårdare och behovet av spelförståelse, löpningar i rätt lägen och interaktioner mycket större. Om han gjort en lika bra höst som vår i ÖSK hade det funnits en möjlighet att han nästa år skulle kunna ta en plats i MFF. Men absolut inga garantier. I det läget blev det alldeles för lockande att få in pengar i kassan och frigöra resurser till att göra ett riktigt tungt nyförvärv nästa fönster när Markus Rosenberg ska ersättas. För det behövs det nämligen mer, både när det gäller pengar och kvalitet.

Så en bra sommar. Den bästa på länge.

Inte minst för att MFF även fick Sören Rieks att förlänga sitt kontrakt till och med 2021.

Största missen?

Att MFF fortfarande inte hittat en klubb att låna ut Laorent Shabani till. Han vill bli utlånad, han behöver få speltid och just nu känns det som han är så långt från att få den i MFF som man överhuvudtaget kan komma. Tycker faktiskt att MFF har ett ansvar där mot en lojal egenfostrad spelare, ett ansvar som man hittills inte lyckats leva upp till.

Ole Törner

 

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close