FotbollMalmö FFNyheter

Andreas Georgson återvänder gärna till MFF – som huvudtränare

Kontraktet Andreas Georgson skrivit med Brentford FC startar omedelbart efter Allsvenskans slut och varar till sommaren 2022. Efter det kan han mycket väl tänka sig att återvända till MFF – som huvudtränare.

– Det är ett uttalat mål för mig att någon gång bli huvudtränare. Ju mer jag bygger på mig av erfarenheter desto närmare hoppas jag komma det målet. MFF är ju klubben som ligger mig absolut varmast om hjärtat i Sverige, men jag vet också att ska man bli huvudtränare i MFF är det ingen liten kravbild som ställs. Om jag skulle landa på en nivå där jag är aktuell för det uppdraget kommer jag att vara oerhört glad och med största sannolikhet acceptera. Men där är jag inte nu. Jag behöver bygga på mig en del till innan en så stor klubb hade övervägt mig, säger Andreas Georgson.

– Det kommer alltid att vara lite vemodigt att lämna Malmö. Men därför känner jag också att om jag får sia tror och hoppas jag att jag kommer att hamna här igen. I någon funktion, i någon roll. För så stark lojalitet har jag byggt upp och jag vet att klubben uppskattar mig.

Brentford FC ville egentligen ha Andreas Georgson direkt, men accepterade till slut att vänta. Men inte hur länge som helst. Att MFF i kommunikationen sagt att han är kvar till Allsvenskan är över är ingen slump. Georgson kommer inte att vara med när det är dags för de två avslutande matcherna i Europa League-gruppspelet. Då är han i London.

– Uwe var tydlig med att han ville ha kvar mig Allsvenskan ut och klubben ville det samma för att vi inte skulle behöva ändra i en period där vi har dubbla matcher hela tiden. När det var klart blev Uwe lugn och lyckönskade mig.

– Jag kommer att missa de sista Europamatcherna, men samtidigt vet vi sedan förra säsongen att arbetstempot då blir mycket lugnare. Fram till dess behöver vi varje man, verkligen. Det kanske behövs sedan också, fast han upplevde ändå att det är en stor skillnad när Allsvenskan är slut. Jag tror att man roddar de sista matcherna med organisationen som blir kvar. Om inte får man göra något. Men att skola in en ny person nu med matcher så ofta sa Uwe direkt var omöjligt.

Hur svårt var det att övertala Brentford att vänta?

– Det var nog tufft, för de upplever att de är underbemannade nu. Då blev det så klart ett avvägande för dem, att ta en annan kandidat – det fanns säkert sådana – eller vänta. När jag fick en chans att träffa dem och sitta ner rätt länge blev de så nöjda med vad vår relation kan leda till att de vägde för och emot och valde att vänta.

I Brentford kommer Andreas Georgson att vara assisterande tränare med ansvar för fasta situationer och individuell utveckling.

– De är väldigt fokuserade på fasta och omstarter i spelet. Därför kommer det att vara min huvudsyssla ihop med att organisera den individuella träningen, som en i A-lagsstaben. Om det innebär att jag sitter med på bänken eller på läktaren vet jag inte. Min företrädare har tydligen testat båda alternativen. Uppe får man bättre överblick och videoåtkomst, därnere får man bättre kommunikation med spelarna.

Brentford FC är en klubb som gör saker lite annorlunda, med till exempel en särskild sömncoach och ett extremt stort statistiskt underlag för allt från spelsätt till valet av nyförvärv. I skuggan av de mer kända klubbarna vågar man också ha höga målsättningar. Andreas Georgson har alltså kontrakt till sommaren 2022. Då ska Brentford FC vara en Premier League-klubb.

Andreas Georgson tror dock att det i grunden inte skiljer sig så mycket.

– Det styrs inte av siffror, däremot kontrolleras allting av mot siffror hela tiden. Där finns mått på vad som är en bra prestation, som är statistisk. Om en spelare presterar i en liga finns det siffror de kan stämma av mot vad de tycker det är värt jämfört med andra spelare. Därför är det inte en klubb som drivs av data, men data är en väldigt stor del av verksamheten. Någonstans där kommer det säkert också in varför de tar en svensk utan ett stort namn. De har sett något annat jag kan bidra med och som passar i deras miljö. Jag är stolt över att de hittade mig, säger han och berättar att den ursprungliga kontakten egentligen togs redan när han som praktik i sin UEFA Pro License-utbildning besökte Brentford FC och Swansea City och fick träffa tränare och ledare på alla nivåer.

Brentford FC håller också på att bygga en ny arena, vilket många tycker är synd eftersom den nuvarande Griffin Park är en anläggning med charm och miljö med en pub i varje hörna. Men bygget är i full gång och när säsongen 2020-21 drar igång är det meningen att flytten ska vara gjord.

Till sist, har du pratat med Pontus Jansson?

_ Nej, jag har velat hålla det väldigt tätt med i stort sett bara min egen familj så jag har egentligen inte pratat med någon alls utifrån. Men det ska bli väldigt kul att jobba med Ponne.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close