IshockeyNyheter

Trelleborg Vikings bygger för lång och kort sikt

Det har varit en hektisk sommar för Trelleborg Vikings sportchef, Fredrik Jönsson. Med nära dussintalet nya spelare in ska han, tillsammans med tränarteamet – där huvudtränaren Fredrik Johansson anslutit från Lund Giants – bygga ett hållbart Vikings – för kommande division två-spel, och för framtiden.
– Vi vill ha spelare som brinner för klubben, säger sportchefen Fredrik Jönsson. 

Vi är i början av september och seriepremiären 2019 ligger ett par veckor bort. Trelleborg Vikings är nykomlingar i division två och har tvingats genomgå en stor ombyggnation av spelartruppen.
– Vi är i en situation där vi behövt förstärka laget. Utöver det har vissa spelare flyttat av olika anledningar. Det har varit mycket, och det krävs mer av hela vår organisation. Men det har varit väldigt positiva tongångar, säger Fredrik Jönsson.

Sportchefen menar att man inte lidit brist på spelare att välja mellan.
– Vi har haft många spelare som har hört av sig, som vill spela i Trelleborg. En ganska unik situation. Det har liksom inte varit vi som ringt och jagat, utan spelare har kommit till oss. Det är väl mest spetsspelarna som vi fått ta hit på egen hand.
Men långt ifrån alla har motsvarat klubbens förväntningar på vad man söker i en spelare.
– Vi har ju tackat nä till säkert ett tiotal spelare. Det ska vara rätt karaktärer som kommer hit. Vi har tackat nä till många som vi anser inte passar in i vår trupp, i vår filosofi kring hockey. Laget måste fungera, det är nummer ett. Och ska man in i Trelleborg så måste man förstå helheten.
Vilka utmaningar ser du i att få ihop en ny grupp?
– Det finns många utmaningar, och vi har valt att prioritera dem. Aktiviteter och annat. För det är genom en bra grupp som du vinner matcher.

I dagsläget är det en välfylld spelartrupp som sportchefen Fredrik Jönsson och hans tränarstab har att laborera med – men dörren för ytterligare nyförvärv är fortfarande öppen.
– Jag tror egentligen inte det kommer hända så jättemycket mer innan säsongen börjar. Såklart får vi utvärdera om det skulle uppstå något intressant som kan tillföra laget något. Vi har den trupp vi har, och för tillfället letar vi inte aktivt.
Trots dessa ord är man i detta nu nära att landa ett nytt namn till truppen.
– Det är en kille som spelat i USA, Ian Wallgren heter han, och kommer från Stockholmstrakten från början. Storväxt kille som tränat med oss ett tag.

Vikings sportchef: “Väldigt stor skillnad mellan division tre och två”
Som nykomling i division har Trelleborg Vikings tvingats leta spelare på en ny “hylla”, med högre kvalité och större potential. En skillnad gentemot fjolårets försäsong, då laget planerade inför division tre.
– Det är väldigt stor skillnad mellan divison tre och två. Det krävs mycket mer av organisationen i stort och av spelarna som kommer. De måste förstå att livspusslet förändras: långa resor, mycket träning samtidigt som de studerar eller jobbar. Sen i division två, där finns det inga enkla matcher – alla lag är bra. Här finns lag som satsar väldigt hårt på att gå upp till ettan, säger Fredrik Jönsson.
Hur ser du på säsongen som kommer?
– Vi har många nya spelare, spelare som aldrig varit på denna nivå tidigare. Vi har sett på försäsongen att det finns mycket att arbeta med och en bit kvar att vandra. Men med tiden tror jag på det här laget. Jag tror absolut att vi kommer klara oss kvar i division två, det är målsättningen. Så pass ödmjuka måste vi ändå vara.

“Där är vi en av de bättre föreningarna i Skåne”
Fredrik Jönsson berättar att klubbens ambition är att slussa egna produkter upp i seniorlaget, och därmed skapa en förankring till staden.
– Det är vad vi vill, och det är direktivet från styrelsen, att vi ska förse vårt a-lag med egna produkter. Sen blir det allt svårare ju högre upp i seriesystemet vi kommer. Idag har vi många egna produkter, och de vi försöker värva är spelare som tidigare varit i Trelleborg. Det är ett arbete vi får göra på lång sikt. För om a-laget blir bättre måste även ungdomssidan bli bättre. men där är vi på bra väg med duktiga ungdomsansvariga. Vi lägger mycket pengar på att ungdomssidan ska vara bra och välskött. Utan att skryta, men där är vi en av de bättre föreningarna i Skåne.
Är det ett identitetsbygge som klubben genomgår?
– Ja. Alltså, vi hade en diskussion kring vårt a-lag om hur viskulle göra. Såklart ville vi nå högt, men det viktigaste är vilka spelare vi har och vad klubben utstrålar. Vi vill ha hit spelare som brinner för föreningen. Det är så vi bygger på lång sikt.

Vill bli ledande vintersporten i Trelleborg
Efter att ha pratat en del om spelartruppen och det som sker på isen, övergår Fredrik Jönssons fokus till det utanför. Han menar att klubben har för ambition att
– För vår del är det viktigt att vi skapar en produkt som lockar åskådare, oavsett vilken division vi ligger i. Och där tycker jag vi tagit många steg förra året. Sista matcherna hade vi ett publiksnitt på över 700. Det ska vara en upplevelse att gå på hockey, inte bara för ishockeyns skull, utan en helhetsupplevelse för familjer och barn.
Sportchefen fortsätter:
– Där ligger väl vår stora utmaning – att bli sporten nummer ett under vintertid i Trelleborg. Och det tycker jag vi tagit många steg mot att bli.

 

Artikelbild: Privat

Relaterade artiklar

Back to top button
Close