FotbollMalmö FFNyheter

Zlatan på plats när statyn placeras på Stadiontorget i oktober

Nu är det klart. Statyn av Zlatan Ibrahimovic kommer att placeras på Stadiontorget – nära den långa blå bänken – och när invigningen sker den 8 oktober kommer Zlatan att närvara.

Beslutet om placeringen har tagits idag av Kommunstyrelsens arbetsutskott.

Under 2018 donerade Svenska Fotbollförbundet en skulptur av fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic till Malmö stad. Malmö stad har tillsammans med Svenska Fotbollförbundet, skulptören Peter Linde och MFF tittat på ett antal placeringar av skulpturen. Stadiontorget förordas enhälligt av arbetsgruppen med motiveringen att torget är en öppen plats med många besökare i anslutning till matcher och andra evenemang. En placering av skulpturen på torget ger en tydlig koppling till arenan och fotbollen.

– Zlatan Ibrahimovic har satt Malmö på kartan för många människor över hela världen. Med placeringen av Peter Lindes skulptur av Zlatan på Stadiontorget vill Malmö stad hylla de idrottsliga prestationer han gjort här och på många håll i världen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

– Genom placeringen tycker jag att Zlatan har hittat hem. Statyn kommer för evigt att vara en enda stor manifestation till Sveriges största och en av världens allra bästa fotbollsspelare genom tiderna. Jag är väldigt glad över att vi snart är i mål, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare, Svenska Fotbollförbundet.

– Jag är väldigt glad över att min staty kommer att stå i Malmö. Det var min önskan från allra första början. Det var här allt startade och det är här jag har mitt hjärta. Jag ser fram emot att få komma till Malmö och vara med vid invigningen, säger Zlatan Ibrahimovic i pressutskicket.

Skulpturen är skapad av Peter Linde, som i nära samarbete med Svenska Fotbollförbundet och tillsammans med Zlatan, genomfört den process som har utmynnat i ett färdigt verk. En 2,7 meter hög bronsskulptur som ska kompletteras med en redovisning av Zlatans meriter som fotbollsspelare.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet och det har varit ett kul projekt att jobba med. Det ska bli spännande att betrakta skulpturen i sin rätta miljö, säger Peter Linde, skulptör.

– Att Zlatans staty framöver kommer stå vid Malmö FF:s Stadion känns både fint och självklart. Det var här Zlatan gjorde sina första dribblingar och sina första mål innan han begav sig ut i Europa och blev en av världens bästa fotbollsspelare, säger Niclas Carlnén, VD Malmö FF.

På kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-11-12 fattades beslut att Malmö stad tar emot donationen, med villkor att Svenska Fotbollförbundet svarar för samtliga kostnader kopplat till själva verket, det vill säga produktionskostnader, eventuella kompletterande kostnader för skulptur, sockel, inskriptioner med mera, konstnärens kostnader samt transporter till Malmö. Malmö stad åtar sig å sin sida att svara för kostnaderna för uppförandet och framtida driftkostnader. Kostnaden för uppförandet av statyn beräknas till 550 000 kronor.

Den löpande driften beräknas till ungefär 15 000 kronor per år. Skulpturen kommer att förvaltas av fritidsförvaltningen och serviceförvaltningen.

Ole Törner

Foto: Malmö stad

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close