FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

En klassisk helgar ändamålen medlen-fråga för MFF

MFF och LB07 är ju en klassisk och klockren helgar ändamålen medlen-fråga.

Resultatet blir lysande. MFF får precis vad man kan önska sig. På så många olika vis.

LB07 blir överkört och utplånat. Men det är trots allt LB07-ledningen som lagt sig platt och själv bett om att bulldozern ska börja rulla. Till stor del för att man insett att man byggt upp en verksamhet man i längden inte på egen hand kan klara att driva vidare och därför vill rädda genom att överlåta den på någon annan.

Därför handlar det mycket om moral.

Det finns inte någon som helst tvekan om att det här är bra för MFF. Frågan är om medlen för att nå målet faller under kategorin “saker som MFF inte bör syssla med”. Hur smutsiga är metoderna, hur svårt blir det att tvätta bort tummandet på moralen och är de vunna fördelarna värda priset? Till skillnad mot många andra tycker jag att det självklara svaret på de frågorna är att det är något som medlemmarna i MFF – och LB07 – ska få avgöra på de extra årsmötena. I lugn och ro efter att noga ha funderat och vägt för- och nackdelar.

Det ska jag själv göra. Som medlem i MFF.

För fördelarna är stora.

MFF ska ha ett damlag i Allsvenskan, i MFF:s namn och MFF:s färger. Det får man nu, om inte LB07 missar nytt kontrakt (det är långt ifrån klart). Många medlemmar har krävt det, fler och fler sponsorer har sagt att en modern ledande fotbollsförening måste vara tvåkönad, på allvar, på elitnivå och inte som hittills med de totalt misslyckade försöken MFF gjort för att få igång en flickverksamhet. Där får MFF lida för gamla synder. Det tog alldeles för lång tid att komma till beslut, ännu längre tid att gå från snack till verkstad och de fem-sex åren man förlorade på att inte från början lyssna till opinionen är de man nu kan ta igen genom att ta över LB07:s plats istället för att starta i division 4.

MFF får även ett herrlag att samarbeta med på en hyfsat hög nivå. För ett par omgångar sedan var det nästan givet att LB07 skulle vinna division 3. Nerverna har dock hunnit ifatt laget och ett stort försprång har krympt till bara en poängs marginal till GIF Nike. Men oavsett om det blir division 2 eller 3 nästa år är det en bra nivå att starta ett farmarklubbsförhållande ifrån. MFF kan starta med att matcha talangerna i P19 och P17 i en bra miljö och i takt med att laget avancerar få ett alternativ att placera även seniorer i. MFF har blivit bättre på utlåningar. Helt nödvändigt för att kunna lotsa fram de egna och inköpta talangerna i samtidigt som man lyfter kvalitén på truppen i jakten på att etablera sig som Nordens bästa klubb. Jag är dessutom absolut övertygad om att man också måste ha ett lag i division 1 eller Superettan man kontrollerar. Det får man inte ha på egen hand, men att hålla LB07:s herrlag utanför sammanslagningen, döpa om det och placera spelare där blir i praktiken samma sak.

LB07 är även Skånes största breddklubb med massvis med ungdomslag i alla åldrar, i flera av klasserna har man många fler lag än ett. Och man rekryterar inte alls bara i Limhamn och Bunkeflo. Den verksamheten får MFF också – helt gratis.

Alla tre sakerna uppfyller krav som allt fler ställer på MFF.

Långt bak i presskonferenssalen vimlade det av tunga sponsorer som älskade det de fick höra. MFF vill ha bättre förhållanden på Stadion, ett snabbt igångsättande av bygget av multiarenan med bland annat en inomhushall för fotboll, renovering av konstgräsplanen som nu närmast liknar en filtmatta och så vidare. Då måste Malmö stad hjälpa till. Malmö stad har rätt tydligt gjort klart hur viktigt det är att MFF blir en tvåkönad förening. Vid vilket scenario tror ni att det blir lättast att få politikerna att lyssna? Barnkonventionen blir snart lag. Då kan en rent elitsatsande klubb i alla åldrar snabbt få vissa oförutsedda problem, svårigheter som blir oerhört mycket enklare att hantera om man i samma förening kan erbjuda både elit- och breddfotboll i alla åldrar.

LB07 kom och gav MFF ett gratiserbjudande som ur en affärsmässig och sportslig synvinkel i stort sett var omöjligt att säga nej till.

Återstår moralen!

Det är ingen liten fråga utan tvärtom ett problem att ta på allra största allvar.

Skrev tidigare idag så här på twitter:

“MFF och LB07 är i alla fall lite grann som:

Få reda på att man kommer att få exakt det man önskade i julklapp.

Inse att metoden är att föräldrarna kommer att gå ut och sno presenten.

Ta moralisk ställning (och twitter verkar just nu väldigt moralistiskt).”

Tilläggas ska att i det här fallet är det presenten som själv bett om att få bli snodd.

Jag ska erkänna att jag själv sliter med frågan. En liten djävul sitter på ena axeln och säger att bara en idiot tackar nej till ett så bra erbjudande och en liten ängel sitter på andra axeln och viskar i örat att så här gör man inte och det är så härligt att istället göra det rätta. Uppvuxen på Värnhem är min ryggmärgsreaktion att ge ängeln en spark i röven, i vuxen ålder finns det ju en förhoppning att jag blivit klokare än så.

Vilka är då de moraliska problemen?

Att köpa sig till en plats i Allsvenskan istället för att starta i division 4 och förtjäna platsen steg för steg.

Att i praktiken utplåna en annan förening.

Men för att vara djävulens advokat här. De som tycker att det är absolut uteslutet att agera på det här viset verkar ju inte precis sakna röster och dominerar debatten på ett sätt som gör att de faktiskt bör ha lite mothugg.

Cyniskt tror jag att alla de som pratar om att de skulle vallfärda till division 4-lagets matcher och följa det hela vägen rätt snabbt skulle tröttna. Någonstans blir det också stopp. Just nu finns det ett praktiskt exempel i Trelleborgs FF. TFF startade i lägsta serien och avancerade enkelt till division 1. Där har man rusat in i en vägg. Rejält. Laget har fastnat i mitten av tabellen och man har fått inse att det var väldigt mycket svårare och krävde mycket större resurser att vinna division 1 än man trodde. Och då återstår ändå en serie till – Elitettan – innan man är i Allsvenskan. MFF har på grund av gamla synder ingen ungdomsverksamhet på flicksidan och måste värva alla spelarna till division 4-laget. I division 1, 2 eller på någon station längs vägen kommer man också att få gå ut och värva ordentligt och etablerat för att ta nästa steg och nästa. För man kommer fortfarande inte att ha någon ungdomsavdelning som redan hunnit upp i nivån som krävs. På vilket sätt är det så mycket mer romantiskt och fint än att ta över en redan etablerad verksamhet? Skillnaden är väl snarare att om man kör LB07-spåret kommer det bygget att på något sätt leva kvar medan man om man lyckas på det egna spåret kommer att döda LB07 längs vägen.

För mig är det största dilemmat istället att jag avskyr sammanslagningar och har nostalgiska känslor för alla Malmölagen (och andra) som försvunnit; Malmö BI, Kirseberg IF, Limhamns IF, Bunkeflo IF, Almhögs Vingar, FBK Rapax, BK Lydia, IF Allians och många, många till. Fast där är ju LB07 själv en syndare som tog död på Limhamns IF och Bunkeflo IF. Det är ingen slump att Tommy Larsson fortfarande ibland får skäll när han är ute och går på Limhamn och Malmöfotbollen numera både fått Limhamns FF och Bunkeflo FF på kartan. Den officiella historieskrivningen är att LIF (framförallt) och BIF inte överlevt på egen hand och att summan LB07 blev så mycket större och starkare – men aldrig lika älskat – än klubbarna var för sig. Och kontakten med MFF tog LB07 för att rädda kvar det man uppnått. I klartext. I egen regi kan man aldrig i längden driva ett allsvenskt damlag och ett herrlag på division 2-nivån och över det.

Därför är det viktigt vad MFF-medlemmarna tycker på det extrainkallade årsmötet och självklart att följa beslutet som tas. Medlemmarnas vilja avgör! Så fungerar det i en medlemsstyrd och demokratisk förening. Men det jag tycker kommit bort totalt är att medan MFF pratar högt och brett och väldigt mycket om smuts, moral och allt möjligt är det LB07:s öde som verkligen står på spel!

För MFF är det en diskussion. För LB07 är det en fråga om överlevnad. Är det inte lite grann en prinsessan på ärten-attityd av alla MFF:are att ta för givet att frågan den föreningens medlemmar har att ta ställning till är så mycket större och viktigare än ödesavgörandet LB07-medlemmarna ska besluta om? Det känns som om jag redan sett tusen inlägg om vad MFF-medlemmarna tycker och ska tycka, men inte en jäkel har bytt sig om vad LB07-medlemmarna vill. Ska vi prata om omoral kan vi ju börja där…

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close