FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

En tung, tung, tung MFF-seger

Ibland är tre poäng tyngre och viktigare än annars.

MFF:s seger över IFK Norrköping var inte blytung, den var iridium-tung (googla).

Den var nödvändig för att inte halka fem poäng efter AIK och riskera att hamna sex efter Djurgården.

Men framförallt togs den efter en förstahalvlek där IFK Norrköping var mycket bättre än MFF.

Att Norrköping inte hade ledningen efter den första halvleken blev matchavgörande. Det skulle laget haft och att man inte kunde utnyttja övertaget straffade sig – precis som det så ofta gör. Oftast drabbar det MFF, den här gången vann man på det. För sista 45 lyfte MFF spelet, hittade en bättre balans på mittfältet och tätade i alla fall nästan hålen där IFK Norrköping hela tiden sårade MFF.

Då blev MFF istället bättre än IFK Norrköping. Och utnyttjade det. Målet var suveränt av alla inblandade; Jo Inge Berget, Markus Rosenberg och Sören Rieks och man kunde gjort ett par mål till. Trots att varken Rosenberg eller Marcus Antonsson just nu är i närheten av den form de haft när de varit som bäst.

Antonssons svacka är längre och djupare. Rosenberg är fortfarande briljant ibland och i vissa matcher hela tiden. Men han har gått från att vara Allsvenskans bäste forward i 30 omgångar till att vara det i kanske sju matcher av tio. Jag tror faktiskt inte något annat är möjligt för en forward – som har kortare brinntid än övriga positioner – som fyller 37 om bara någon vecka.

Njut av de sju av tio gångerna plus av att i Europaspelet lär han fortfarande vara på topp i MFF ännu oftare, säg nio av tio, men inse att hans beslut att inte fortsätta 2020 faktiskt är både klokt och riktigt. Hans legendarstatus blir inte mindre av att han, som så ofta, har perfekt timing även i det avseendet.

IFK Norrköping var, om ni inte förstått det tidigare, en av de där sju av tio gångerna. Idag var Sead Haksabanovic matchens vassaste anfallare.

Bäst i MFF?

Johan Dahlin – igen. Utan hans räddningar hade Sören Rieks inte kunnat avgöra.

Överhuvudtaget var försvaret den i särklass bästa lagdelen. IFK Norrköping var faktiskt så bra första 45 och stundtals även i den andra halvleken att Eric Larsson, Rasmus Bengtsson och Behrang Safari tillsammans med Dahlin var de stora matchhjältarna. Oscar Lewickis inhopp fick också stor betydelse.

Ta bara det aggressiva försvarsspelet på IFK Norrköpings frisparkar. Att det underkända kvitteringsmålet var offside var definitivt ingen slump. Så slutade ju nästan varje frispark som Norrköping utmanade med. Och det berodde mer på MFF:s modiga, aggressiva och höga försvarsspel på dem än att Norrköping slarvade! Ett lite fegare MFF där och IFK Norrköping hade definitivt gjort mål på minst en av frisparkarna.

Ett stort plus också till domartrion som hittade rätt timing i de situationerna!

Segern var för övrigt inte bara viktig.

Den kan också bli viktig.

Dagens match var den första av sju på 21 dagar. Utan tre poäng hade alla de följande sex blivit mycket svårare.

Dynamo Kiev förlorade, FC Köpenhamn förlorade och det gjorde även Lugano (mot ett division 2-lag i cupen). Men MFF kan ta med sig det färska självförtroendet av en vinst på resan till den svåra bortamatchen i Kiev på torsdag.

Anel Ahmedhodzic spelade för övrigt i 90 minuter och gjorde det alldeles utmärkt när hans Hobro IK besegrade FC Köpenhamn med 2-1. Är till 95 procent glad för hans skull och till 5 procent för min egen eftersom det är ett nytt bevis på att jag kommer att få rätt i mitt tjat om att han är bra och att det var rätt av MFF att värva honom.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close