Nyheter

Allsvenskan 2019 – Slutspurt

Som neutral åskådare blir Allsvenskans slutspurt mycket spännande att följa då väldigt många lag realistiskt kan ta hem Lennart Johanssons Pokal. Malmö FF kommer att kombinera Europa League med Allsvenskan under hösten. Kan MFF behålla fokus på två pågående tävlingar samtidigt utan att tappa fart? Övriga topplag har ett lättare schema med enbart Allsvenskan att fokusera på. 

Malmö FF
Malmö FF framhäver varje år att de har en bred trupp med hög kvalité som framgångsrikt kommer  att tävla på dubbla fronter under hösten, man förväntas vinna Allsvenskan såväl som prestera i Europaspelet. Med hög svansföring motiverar MFF sin status som storklubb i Skandinavien, och man är på god väg att infria förväntningarna även om man inte har lyckats vara så dominant som sin höga målsättning.

MFF  besitter en mycket bred trupp där väldigt få spelare är oersättliga. Nästan varje position kan bytas ut mot en fullgod ersättare utan att laget tappar allt för mycket kvalité. Anders Christiansen är undantaget, och troligtvis lagets viktigaste spelare vars potentiella frånvaro skulle innebära en märkbar förlust för det kreativa spelet på sista tredjedelen. Christiansen är den kreativa motorn på mittfältet, en spelartyp som ofta är svår att locka till en klubb i Allsvenskan och guld värd för MFF.

Att Malmö FF investerat väldigt mycket pengar de senaste åren har inte passerat någon obemärkt. Man attraherar oftast de bästa hemvändarna, samt en mycket välmeriterad coach i form av Uwe Rösler. För att nå ytterligare en nivå som klubb bör man värva toppspelare i sina bästa år, givetvis väldigt svåruppnåeligt med den stenhårda konkurrens som ständigt cirkulerar de bästa spelarna. Om man investerar dyrt i toppspelare kan man sedan potentiellt sälja dem dyrt. Malmö FF dominerar Allsvenskan affärsmässigt med överlägset mest sponsorintäkter av alla lag. Unibet är sedan förra året Allsvenskans nya huvudsponsor sedan man efterträtt statligt ägda Svenska spel. Det är numer mycket vanligt att fotbollslag är sponsrade av online casinon och spelföretag.

Med sin tydligt uttalade ambitionsnivå bör målet vara att rutinmässigt rulla hem Allsvenskan år efter år. Riktigt så enkelt har det inte varit, och laget kanske saknar lite spets på vissa positioner. Att fortsätta locka till sig skandinaviska spelare i Europa som får dåligt med speltid är troligtvis en bra strategi att fortsätta med. Mer information och nyheter om fotboll i Skåne finns att hitta här.

MFF kombinerar Allsvenskan med Europa League
Att kombinera spel i Allsvenskan och Europa ska inte vara några problem, det är just detta man har rustat för. Den stora skillnaden mellan spel i Europa och spel i Allsvenskan är att MFF tvingas anpassa sitt spel efter motståndet utanför Sveriges gränser. I Allsvenskan är man favorit i alla matcher och ska alltid vara det spelförande laget, och övriga lag i Allsvenskan ska tvingas anpassa sig efter MFF. När lag från Europa väntar som motstånd är förhållningssättet ett helt annat, och plötsligt är man det bolljagande laget med låg försvarslinje som försöker krympa ytor och flytta fram på fasta situationer. Konflikten i spelidé är påtaglig och kanske hämmar MMF:s identitet som fotbollslag när det tvingas spela i två helt olika världar. I Europa League förra hösten mot belgiska Genk var man i stora delar helt utspelade, man lyckades dock ändå kriga till sig ett oavgjort resultat i slutet, men skillnaden på passningsskicklighet och tekniskt utförande var mycket stor. 

AIK
AIK besegrade Djurgården i Stockholmsderbyt och gjorde Allsvenskans toppstrid än mer oviss och oförutsägbar än på många år. AIK var ett frågetecken inför säsongen om klubben skulle kunna upprepa bedriften att försvara SM-guldet 2019. Försäljningen av Kristoffer Olsson var ett stort avbräck på en viktig position med många farhågor om brist på ersättare, men AIK har anpassat sig väl till de nya förutsättningarna och är med i guldstriden även i år. Sebastian Larsson har som väntat blivit en alltmer bärande spelare, vars högerfot besitter väldigt många spetskvalitéer som AIK drar nytta av. Sebastian Larsson själv anser att MFF och AIK gör upp om guldet.

Djurgårdens IF
DIF är säsongens stora överraskning och leder Allsvenskan i skrivande stund. Laget har gått från klarhet till klarhet och har med Allsvenskans bästa försvarsspel tagit kommandot om slutstriden. Det återstår att se om DIF lyckas hålla de andra lagen bakom sig. Det är inte ovanligt att det lag som släpper in minst mål står som segrare i slutändan. DIF är en lagmaskin som rutinmässigt maler ner sitt motstånd, det saknas kanske lite offensiv spets för att avgöra viktiga matcher. 

BK Häcken
Det lilla laget från Göteborg som väldigt ofta är stadens bästa lag, är plötsligt ett lag att räkna med i guldstriden då de obemärkt smugit sig tätt bakom storlagen. Brassen Paulinho är kanske seriens bästa spelare med sin fina teknik och exceptionella förmåga att komma till kliniska avslut. Anledningen till att Häcken fortfarande har honom i klubben är hans höga ålder, det är få europeiska klubbar som vill köpa en 33 år gammal stjärnspelare. Hade Paulinho varit tio år yngre hade han lämnat Häcken för större uppdrag för länge sedan.

Hammarby
Bajen är sannolikt seriens mest underhållande lag. Med en skoningslös offensiv och en ihålig defensiv bjuds publiken ofta på målrika matcher. Tankovic har vuxit ut som lagets ledande stjärna och är nyckeln till Bajens vassa offensiv. Han tillför väldigt mycket kreativitet och bidrar med mycket mål och assist. Hade Bajen haft en bättre defensiv hade laget befunnit sig än högre i tabellen och möjligen spelat hem guldet.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close