skanesport_desktop-panorama-1

BasebollNyheter

Basebollklubben i Limhamn vill skapa en ordentlig plattform

Sedan början av 1980-talet har baseboll funnits i Malmö.
Nu har man till slut fått kontinuitet i ungdomsverksamheten – och Malmö Pilots ljust på framtiden.
– Drömmarna är att skapa en plattform så att vi kan attrahera både medlemmar, alltså nya ungdomar, att spela baseboll men samtidigt kompetens i människor som jobbar med ungdomarna, säger ordförande Jonas Bostrand.

Baseboll är inte någon av de mer omtalade sporterna i varken Sverige eller Skåne. Den kommande OS-sporten har dock en lång tradition i Malmö. Sedan 1980 har Malmö Pilots funnits i staden – först ute på Bulltofta och numera på Limhamnsfältet.

Under ytan bubblar också intresset, enligt ordförande Jonas Bostrand.

– Baseboll är globalt en jätteidrott men i Sverige är det en marginell idrott. Den är jätteliten, men har ändå funnits länge i Malmö. På ett sätt är det en tradition men vi har ingen tradition kvar för ungdomsverksamheten i klubben. Det lever och dör med några föräldrar som är engagerade men nu har vi fått in så pass många föräldrar och duktiga spelare att vi mer eller mindre bara har egna produkter, säger Jonas Bostrand.

Ordförandeskapet tog för honom sin början efter att hans i dag 15-åriga son fått ett intresse av att börja med baseboll som liten grabb. Under åren som gått har han fått se Malmö Pilots vara en förening som knappt väcker något intresse till att i dag skicka spelare på MLB Camps i Europa och till ungdomslandslagen.

– I klubben har man tidigare inte haft någon kontinuitet med ungdomar. När man kommer upp och blir seniorer så har man fasats ut. Seniorverksamheten har inte kunnat ta hand om de ungdomar som ska växa in. Där har man haft en utmaning.

Föreningen har i dag knappt 100 medlemmar, varav 40-50 stycken är aktiva. Seniorlaget huserar i en regionserie och är såväl ett mångkulturellt som jämställt lag, då det finns både herrar och damer.

– Seniorlaget har fått ett uppsving av sydamerikaner. Det är rätt fantastiskt. Killar som hittat flickvänner, flyttat till Sverige och fått permanent uppehållstillstånd. De kan inte svenska så bra och har inget umgänge men de har spelat baseboll i sina hemländer så de har varit välkomna.

– De känner sig hemma här. Det är inte långt ifrån en andra familj. Vi fyller en annan funktion där då vi inte har en naturlig rekrytering av svenskar på det planet som vi önskat.

För att locka fler unga till att börja spela baseboll har föreningen de två senaste åren arrangerat skolevent. Några av Sveriges främsta basebolltränare har då begett sig till Malmö. På idrottslektioner har man visat hur baseboll fungerar och på kvällar har ungdomarna varit välkomna att pröva på baseboll på riktigt.

De skolor som fått besök av projektet, som går i Malmö Pilots regi, har sedan fått avsluta veckan med att spela en turnering mot varandra.

– Nästa år planerar vi att utöka det genom att göra camps som vi ska ha igång. Då ska vi bjuda in klubbar till oss.

Baseboll är som bekant en otroligt liten sport i Sverige, med få utövare. Någonting som inte minst märks på förutsättningarna som Malmö Pilots har i dag.

– Att verka som basebollklubb i Malmö är svårt, i och med att det inte finns någon anpassad inomhushall. Vi har inga anpassade förutsättningar att träna på vintern, hösten eller våren. Vi gör så gott vi kan men vi har inte ens el eller vatten nere vid vår anläggning, säger Bostrand.

De bristande förutsättningarna är enligt ordföranden ett huvudskäl till att baseboll inte är större i Malmö, då vi trots allt lever i ett land där den snarlika brännbollen är inristad i folksjälen.

– Det är lite löjligt då man har haft tio-tolv lag i Stockholm och man har haft lag i Lund och Helsingborg. Man har lag i Bromölla och Sölvesborg. Varför kan då inte ha två-tre lag i Malmö? Det är ingen utopi. Det finns underlag för det är en spektakulär sport som är rolig att spela och titta på – sen är den inte så komplicerad. Det handlar om att träffa en boll man kastar och sedan springa.

Även om intresset för baseboll är litet i dag menar Jonas Bostrand att det hela tiden märks att sporten tar kliv framåt i Sverige. Förhoppningen är att OS i Tokyo ska få sporten att slå sig in i folkhemmet – och ge svallvågor ända till Malmö.

– Drömmarna är att skapa en plattform så att vi kan attrahera både medlemmar, nya ungdomar och äldre, att spela baseboll men samtidigt kompetens i människor som jobbar med ungdomarna. Där har vi också en brist. Men om vi visar oss så kommer det att komma. Malmö med omnejd är ingen liten stad. Visar vi var vi har vår verksamhet så kommer basebollfantasterna att komma.

Artikelbild: Marcus Ericsson/Bildbyrån.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close