Fotboll

Tvåfaldige återvändaren på väg ta Mjällby till Allsvenskan på nytt

Mellan två utlandssejourer i Italien och Kina gjorde David Löfquist ett kort avstamp i Malmö FF. Men mittfältaren är främst känd för sina tre sejourer i Mjällby AIF – där han nu är en viktig del i klubbens väg mot Allsvenskan. 
– Det vore absolut en dröm att få gå upp med Mjällby igen, säger han. 

Det skedde senast 2014.
Nu är Mjällby AIF åter med i kampen om ett allsvenskt avancemang – med tvåfaldige återvändaren David Löfquist som härförare på mittfältet.

– Det är en fantastisk säsong så här långt, såklart, säger David Löfquist.

– Vi är nykomlingar i Superettan. Vi började väl serien lite halvknackigt, men efter det har vi kommit upp i den nivån vi visste att vi kunde hålla. Och det har vi gjort, tycker jag, fortsätter han.

Ni visste alltså att ni hade nivån av ett Allsvenskan-aspirerande lag i er?

– Man vill ju såklart alltid vinna alla matcher, oavsett var man spelar. Vi hade ett bra självförtroende från ett par starka år i divison ett, där vi vann mycket. Sen är det klart att Superettan är ett steg upp – men att vara i ett bra flow, som vi varit i, ska inte underskattas.

Vad är nyckeln, tror du?

– Vi har väl någonstans hållit kvar vid det spel som tagit oss hit, det vi byggt upp under två år i division ett. Jag som varit i Mjällby tidigare vet vad klubben kan prestera, så för mig är det ingen överraskning, detta. Men såklart kunde jag aldrig tro att det skulle gå så här bra. Det är nog få som trodde det.

Som den spelmässiga nyckeln framhåller David Löfquist lagets hårda arbete.

– Ganska enkelt ändå: vårt hårda jobb i försvarsspelet. man brukar säga att en bra offensiv brinner matcher och en bra defensiv vinner mästerskap – det finns väl lite sanning i det, tycker jag. Sen har vi ett bra lag på pappret. Bra spelare som passar in i vårt spelsätt; att ligga lite lägre och ställa om. Men vi har även lyckats ha bollinnehav och hota motståndarna på det sättet, säger David Löfquist.

David Löfquist var en fruktad målskytt under sina tidiga år i Mjällby AIF. Foto: Daniel Nilsson

Då: målspruta. Nu: mittfältsdirigent

David Löfquist kom upp i Mjällbys seniorlag 2007 och gjorde sig en publikfavorit tack vare sitt frekventa målskytte. Sensationella 0,75 mål per match(98 mål på 131 matcher) blev facit fram till utlandsflytten 2011.
Men den skicklige målskytten då huserar idag längre ner i banan. Och är, enligt egen utsago, en helt annan spelare.

– Jämför man med de första åren så skiljer det sig jättemycket. Då kom jag mycket till avslut och gjorde mina poäng den vägen. Nu har jag tagit klivet ner i banan och har tagit ett större ansvar som lagkapten, och försöker hålla ihop laget på ett annat sätt, säger David Löfquist.

Trots att målproduktionen minskat betänkligt leder David Löfquist idag sitt lag tack vare andra färdigheter.

– Jag försöker bidra med det jag lärt mig under alla år, utomlands och i Allsvenskan. Jag snackar en hel del, om småsaker, sånt man inte riktigt tänker på om man sitter på läktaren. Det är väl sånna bitar jag försöker jobba med, det är det som sporrar mig. Jag gillar att ha det ansvaret.

Vad är det du tar med dig från din utlandskarriär?

– Det har väl varit ganska lite speltid, ja, men jag har lärt mig väldigt mycket, Många olika tränare som gett en olika saker. Det är väl mest en helhet av erfarenhet.

Ser du tillbaka på din tid utomlands med besvikelse?

– Såklart hade man hoppats på mer speltid, fler poäng och mål. Men jag är på något sätt nöjd med den tiden jag haft ändå, för jag har lärt mig jättemycket. Det är inte bara negativt, mycket positivt också.

Läs mer här! Erik Pärsson redo lyfta Mjällby AIF

En dryg handfull matcher i MFF-tröjan kunde mycket väl ha blivit fler. Foto: Lennart Månsson

Löfquist: Ångrar jag valde bort MFF

Efter en mindre lyckad tid i Italien lånades David Löfquist sedermera ut till Malmö FF. Endast fyra matcher blev det för mittfältaren – men bland dessa ett derby mot Helsingborgs IF.
Löfquist berättar att kapitlet i MFF kunde skrivits på ett annat sätt – på ett längre sätt.

– Det var ju bara ett halvår innan som jag tackade nej till ett fyraårskontrakt från MFF för att istället spela utomlands. Med facit i hand kanske jag skulle skrivit på för Malmö istället, men det är lätt att säga i efterhand, säger han.

Kort efter du lämnade följde MFF:s deltagande i champions League. Grämer du dig över att du missade den upplevelsen?

– Jag grämer mig inte över det så. Men med den utvecklingen som Malmö haft som klubb, så hade det varit kul att få vara en del av det, helt klart.

Du har dessutom ett år Kina bakom dig. Berätta om det.

– Ja, du… Det var väl en bra tid. Jag kom till en bra stad, och allt funkade bra utanför. Men speciell upplevelse samtidigt, absolut. Kul.

”Är en dröm att gå upp med Mjällby igen”

Nu, tillbaka i Mjällby AIF för tre gången, siktar David Löfquist på att upprepa det han lyckades med 2014: att ta klubben till Allsvenskan.

– Det är en dröm att gå upp med Mjällby igen. Jag känner att vi – både laget och klubben i stort – har förutsättningarna för det. Jag har gjort det innan, men skulle vi gå upp nu hade det varit en helt annan känsla. nu har jag varit med länge i laget, fått vara med på resan. nu är vi på god väg, och ingen kommer vara gladare än jag om vi lyckas, säger Mjällbys lagkapten.

 

David Löfquists klubbkarriär:
2007-2011, Mjällby AIF(131 matcher, 98 mål)
2012-2014 Parma(0 matcher)
2012 Gubbio(lån. 9 matcher, 1 mål)
2012 Malmö FF(lån. 4 matcher, 0 mål)
2014 Odense BK(lån. 13 matcher, 0 mål)
2014-2015 Mjällby AIF(48 matcher, 5 mål)
2016 Qingdao Red Lions(Kina. mål/matcher okänt)
2017- Mjällby AIF(53 matcher-, 7 mål-)

 

Artikelbild: Jonas Ljungdahl

Relaterade artiklar

Back to top button
Close