MotorNyheter

Historiskt avtal – nästa sommar kör Joel Eriksson DTM på Anderstorp

Sommaren 2020 kommer DTM för första gången någonsin att köras på svensk mark. Scandinavian Raceway kommer att återvända till det internationella rampljuset genom ett historiskt avtal som tar den spektakulära racingserien DTM till Anderstorp.

Anderstorp Racing Club (ARC) har kommit överens med DTM-promotorn ITR om att arrangera en deltävling på Scandinavian Raceway, som på 1970-talet stod värd för sex VM-lopp i Formel 1, den 12-14 juni nästa år. Den småländska banan kommer därmed att genomföra landets första internationella bilracingevenemang sedan FIA World Touring Car Championship (WTCC) gästade anläggningen i juli 2007.

21-årige Joel Eriksson från skånska Tomelilla är för närvarande ensam svensk i DTM och har hittills i år kört hem två pallplatser. Eriksson, som tävlar för BMW, blev under 2018 den näst yngste genom tiderna att vinna ett DTM-race när han var först över mållinjen i italienska Misano.

– Det känns nästan overkligt att DTM kommer till Sverige. Det är helt fantastiskt. För mig har det alltid varit en dröm att få tävla på hemmaplan inför vänner, fans och familj. Det här är verkligen en stor dag för svensk motorsport. Grattis till Anderstorp och Scandinavian Raceway som har lyckats med något väldigt speciellt, säger Joel Eriksson i ett pressutskick.

DTM, Deutsche Tourenwagen Masters, är ett av världens största mästerskap för touring car-bilar. Serien har sina rötter i Tyskland och är väl förankrad i den tyska motorindustrin, men har på senare år positionerats på en alltmer internationell arena. Förutom deltävlingar i Tyskland har mästerskapet expanderat till länder som Italien, Storbritannien, Belgien och Japan – en expansion som alltså nu fortsätter med en historisk deltävling i Sverige och Anderstorp.

Anderstorp blir den fjärde av totalt tio deltävlingar på 2020 års kalender. Förre Formel 1-stjärnan Gerhard Berger är idag chef för DTM-organisationen och ser fram emot besöket i Småland.

– Jag är mycket glad att DTM kommer att tävla i Sverige för första gången. Det är ett spännande tillägg till vår kalender och jag är övertygad om att den svenska motorpubliken kommer uppskatta att se de här bilarna på hemmaplan. Jag har också några fina personliga minnen från Anderstorp: jag körde en Schnitzer BMW 635 CSi där på 80-talet. Det är verkligen en fantastisk bana, säger han i pressutskicket.

Carry Mårtensson, ordförande Anderstorp Racing Club, är naturligvis stolt över att avtalet är i hamn.

– Det här är en fantastisk möjlighet som vi har jobbat hårt i månader för att förverkliga. Vi ser mycket fram emot att, tillsammans med DTM, arrangera årets racinghändelse i Sverige här hos oss på den världsberömda mossen i Anderstorp den 12-14 juni 2020.

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close