FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Ingen slump att Johan Dahlin var MFF:s bäste spelare

Som vanligt. Betyget styrs rätt mycket av resultatet.

Därför:

MFF var bra, men inte bra nog.

Visst kunde MFF fått oavgjort vilket hade varit ett riktigt vasst resultat mot gruppens högst rankade lag på bortaplan i den första matchen. Men tittar man på saker som målchanser, precision i passningsspelet och tryck på fasta situationer var Dynamo Kiev snäppet bättre och låg också närmast segern. Det var ingen slump att Johan Dahlin ytterligare en gång var MFF:s bäste spelare och att alla i backlinjen spelade riktigt bra.

MFF hade valt att balansera defensivt med Oscar Lewicki, Fouad Bachirou och Anders Christiansen centralt på mitten och Arnor Traustason strax bakom Markus Rosenberg. Dessutom valde man Felix Beijmo istället för Eric Larsson (eller Jo Inge Berget). Att göra så kostar, men det höll på att vara värt priset. Första 45 hade MFF god koll och Dynamo var ganska frustrerat och stressat. Trycket av det dåliga spelet och resultaten de senaste matcherna måste ha vilat tungt på spelarnas axlar. Dynamo är ett klassiskt storlag som ska prestera mycket bättre ån så.

Vad gjorde Dynamo Kiev då? Jo, man tog över totalt och satte MFF under ett intensivt tryck under de första 20 minuterna av de andra halvleken. Då räddade Johan Dahlin kvar MFF i matchen. När MFF klarade 0-0 från den pärsen borde det lättat och oavgjort varit nära. Men en halvminuts briljans av Dynamo med sex minuter kvar av ordinarie tid förstörde allt. För briljans var det vid 1-0 och jag håller inte med alla som säger att Dynamo Kiev var uselt och att MFF missade en god möjlighet att besegra dem. Storlaget från Ukraina är fortfarande starkt och beviset på det är att man i ett väldigt utsatt läge och mot ett lag som stundtals satte försvarsspelet närmast perfekt ändå kunde plocka fram exakt det som behövdes för att vinna.

Offensivt saknades det en hel del i MFF.

Ska man göra mål mot Dynamo Kiev borta måste man utnyttja de få lägena som kommer.

Oscar Lewickis chans i den första halvleken, inhopparen Marcus Antonssons skottchans mot slutet och den illa utnyttjade omställningen efter pausen var egentligen tillräckligt för att få ett mål.

Det borde dessutom blivit betydligt fler farliga omställningar. Ytorna fanns. Men när MFF erövrat bollen brast det för ofta i de avgörande passningarna. Både i modet att slå dem och precisionen i utförandet. Valet att sätta Marcus Antonsson på bänken underlättade heller inte. Men det där är en balansgång med små marginaler. Traustason på mitten och Antonsson där framme från start hade gjort det lättare för MFF att näta. Men det hade förmodligen gjort det lättare för Dynamo Kiev också!

Jag hade hellre sett modet att chansa i en match där MFF inte hade något att förlora.

Men jag förstår Uwe Röslers beslut och om det blivit 0-0 hade jag förmodligen hyllat det. För det är ju så det fungerar. Resultatet styr.

Topp fem i MFF:

1) Johan Dahlin

2) Behrang Safari

3) Rasmus Bengtsson

4) Lasse Nielsen

5) Markus Rosenberg

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close