skanesport_desktop-panorama-1

IshockeyKristianstad IKNyheter

Kristianstads IK äntrar historiska allsvenska premiären

Under fredagkvällen släpps den första allsvenska pucken någonsin i Kristianstads ishall inför väntad storpublik. Och det är ett optimistiskt KIK som blickar fram emot säsongen.
– Allt som sker från och med nu kommer vara historiskt för klubben, säger assisterande tränaren Andreas Lilja. 

Kristianstads IK har trotsat såväl konkurshot som de rationella oddsen under sin resa mot Hockeyallsvenskan. I kvalserien blev det dramatiskt, då man i sista matchen slog Almtuna i en direkt avgörande match.

Nu, drygt fem månader senare, stundar den historiska allsvenska premiären. Men trots att miljön är ny, kostymen några sömmar större, så är känslan i KIK oförändrad, menar assisterande tränaren Andreas Lilja.

– Vi har kört på som vanligt. Klart att det är mer professionellt med allt runtomkring, men i laget är det ingen skillnad. Vi tränar på samma sätt och rutinerna är de samma, säger Andreas Lilja, som menar att stora förändringar på kort tid kan vara farligt.

– Jag tror att det finns risker med att göra om för mycket bara för man gått upp en division. För risken finns alltid att man ramlar ner igen, och då kan det bli kaos. Det gäller att vara försiktiga, samtidigt som man behöver fylla upp de positioner och fylla de krav som uppstår, säger han.

Hur har du upplevt de senaste veckorna, uppbyggnaden till premiären?

– Jättepositivt. Vi har sålt lite över 2000 biljetter till premiären, så det blir nog lapp på luckan. Jag tror de flesta vill komma och uppleva premiären, det gör jag. Vi har väntat på det här rätt länge. Att få göra allsvenska debuten på hemmaplan känns fantastiskt.

I premiären väntar Tingsryd, ett lag som tippats kriga i botten. En bra start, tror KIK:s assisterande tränare.

– Jag tror det kan vara en bra motståndare. Dock vann de två matcher mot oss här under försäsongen. Men jag tror grabbarna kommer steppa upp och göra ett bra jobb. Det är absolut skillnad på tävlingsmatch kontra träningsmatch, det ska man inte sticka under stolen med.

Andres Lilja fortsätter:

– Det är en premiär, historiks sådan för oss. vi har inte så mycket att förlora, så det är egentligen bara ut och köra.

Läs mer här! Kristianstads IK klart för Hockeyallsvenskan: ”Betyder allt”

Andreas Lilja ser frame mot en säsong full av utmaningar. Foto: Andreas Sandström

Även KIK har spåtts vara ett av lagen som kommer få slita hårt för att klara kontraktet till nytt allsvenskt spel. men internet sjuder man av självförtroende och optimism.

– Okej – vi har inte samma budget som många andra lag. Men jag tycker vi fått ihop en jädrigt bra grupp med spelare vi tror på. Vi har visat på försäsongen att vi kan vara jäkligt bra när det väl klaffar för oss. Alla spelare som är i vårt lag har en superchans att visa upp sig för hockeysverige, och då måste man ta till vara på den chansen.

Hur har du upplevt försäsongen i stort?

– Eh, både upp och ner. Stundtals spelar vi jättebra, i andra matcher faller vi tillbaka. Men så går det under en försäsong, då man försöker hitta rätt och har många nya spelare i laget. Som jag sa innan: när vi väl hittar rätt så ser vi ruskigt bra ut.

Som Andreas Lilja säger; KIK har fått in en drös nya spelare – 14 för att vara exakt. En utmaning i de flesta fall, men för KIK har det funkat smärtfritt.

– Alltså, den biten har inte varit några problem, att bygga ihop laget. De som var kvar från i fjol är jävligt bra killar och har tagit hand om de nya mycket bra. Alla trivs bra ihop, så det är inga problem. Sen ska man få alla att kunna spela hockey ihop. Och det är väl där utmaningen ligger.

Går det att applicera någon procenthat på hur långt ni kommit i att sammanföra gruppen spelmässigt?

– Man vill j utsäga att det är hundra procent, men det tar ju tid att hitta rätt. Det kräver lite tid också. Det är naturligt att spelarna ska finna sina roller i laget och så vidare. Men det är på god väg.

Hur ser du på de nyförvärv ni hämtat in?

– Jag tycker vi fått in spets, framförallt framåt. Där ser det jättebra ut, spelare som kan göra skillnad. Även på backsidan har det kommit in bra spelare. Det är många i truppen som kan göra skillnad, så vi har mycket spets.

Vilket epitet vill ni sätta på er själva som lag?

– Extremt hårt jobbande, då, skulle jag vilja säga. Vi vill spela väldigt snabbt, och vi har många skridskostarka spelare för att göra det. Vi är bättre offensivt än defensivt, måste jag också säga.

Klubben Kristianstads IK har noll rutin av hockeyallsvenska sammanhang. Två som dock har rutin – och stor sådan – är de båda tränarna; Mikael Gath och Andreas Lilja. Rutin som kan visa sig vital under säsongens tuffare tider.

– Jag hoppas att det har stor betydelse. Sen är det spelarna som ska göra jobbet på isen, så det gäller bara att guida och vägleda dem på rätt sätt. Jag tror det har stor betydelse om det väl skulle börja blåsa under säsongen. Då står vi ganska stadigt, både jag och ”Micke”. Det är inte mycket som biter på oss, säger Andreas Lilja.

Läs mer här! Kristianstads IK går in i kvalserien med allsvenska drömmar

 

Artikelbild: Magnus Lejhall

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close