FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Mot Elfsborg har MFF inte råd att tappa poäng

Matchen i torsdags mot Dynamo Kiev var stor och viktig.

MFF fullföljer Eric Perssons arv när man siktar mot och når långt i Europa. Det ska MFF vara stolt över, alltid sikta mot och chansen finns att upprepa förra årets prestation och avancera från gruppen. Ekonomiskt och PR-mässigt har dessutom de här matcherna en enorm betydelse.

Men matchen mot Elfsborg är viktigare!

Den sanningen gällde både före och efter resan till Kiev.

Allsvenskan är grunden, ryggraden och den röda tråden i MFF:s verksamhet.

Och det sätts sällan på sin spets som just den här veckan.

Visst var det trist att MFF:s fina försvarsinsats i Kiev inte gav 0-0 och en poäng. Men förlusten går både att reparera och acceptera.

Det gör inte en nollpoängare mot Elfsborg. Inget annat än seger gäller i jakten på SM-guldet. Samma sak gällde mot IFK Norrköping. Då lyckades MFF vinna med 1-0 trots att formstarkt Norrköping – titta bara på hur laget studsade tillbaka idag – gjorde en riktigt stark insats. Elfsborg är inte lika bra, men de betyder inte på något sätt att det är en enkel uppgift för MFF.

Elfsborg har egentligen inte mycket att spela för. Det innebär att de troligen viker ner sig om MFF tar ett stabilt grepp och ledning, men det betyder också att så länge de är med i matchen kan de spela avslappnat och inspirerat mot ett lag med betydligt större press mot sig.

MFF kommer att rotera. Att Behrang Safari stannar hemma är redan klart. Tror det bara är bra. Dynamo Kiev-matchen och HIF-derbyt på torsdag passar Safari perfekt, det här är en match för Jonas Knudsen att kliva fram i.

Känns också som läge att satsa på fler fräscha, sugna spelare.

Jag har ingen aning om det blir så, men jag vill gärna se Eric Larsson, Jo Inge Berget, Romain Gall och Guillermo Molins från start i Borås.

Då kan man även avlasta Markus Rosenberg och Rasmus Bengtsson från den här matchen och skiftet gräs, konstgräs, gräs. Larsson-Nielsen-Knudsen i backlinjen innebär att man kan matcha Berget.

Fast det innebär också att AC måste spela. För vila honom när man redan har Bengtsson och Rosenberg borta funkar inte.

Många tycker kanske att det är en motsägelse att hävda att matchen är extremt viktig och inte får lov att förloras och samtidigt säga att man ska rotera. Men jag tror att det är just det som behövs för att få till 100 procent motivation och fokus. Har man en trupp med 16-18 spelare som borde vara ordinarie i vilket allsvenskt lag som helst ska man våga använda den också.

Ett stort plus även till att MFF tränade på konstgräs idag (plan 9) och har gjort det inför de senaste bortamatcherna på plast. MFF var i många år väldigt bra på konstgräs, men då tränade man också regelbundet på det underlaget inför bortamatcherna mot konstgräslagen. Sedan har poängsnittet gått ner. Rejält. Då måste man ta konsekvensen och återgå till det som fungerade bättre. Andra lag anpassar och förbereder sig. IFK Norrköping körde flera pass på gräs inför resan till Malmö. Utan det skiftet tror jag Peking gjort en betydligt sämre insats på Stadion.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close