skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Med stöd av Rosengård Fastighets AB inleder Malbas basketträning på Rosengård

Rosengård Fastighets AB och Malbas ingick ett långsiktigt samarbete i början av 2019 för att ge tjejer och killar möjligheten att träna basket på Rosengård. Måndagen den 23 september startade ordinarie basketverksamhet på Värner Rydénskolan för barn i åldern 6–12 år.

Under sommaren har Rosengård Fastighets AB bland annat arrangerat Rosengårdsfestivalen samt sommaraktiviteter på Törnrosen där Malbas har varit delaktiga och låtit barnen prova på basket. Med stöd av Bona har basketbollar delats ut till barnen. Malmöbaserade företaget Bona firar 100 år i år och har en stark koppling till basket.

Rosengård Fastighets AB kommer även, som en del av arbetet med stadsutvecklingsprojektet Culture Casbah, anlägga en streetbasketplan i området. Den lokalt förankrade konstnären Jafer Taoun målar planen och Malbas ledare aktiverar den. En ny mötesplats skapar trygghet, men bjuder även in till mer fysisk aktivitet bland områdets barn och ungdomar.

– Genom arbetet med Culture Casbah har vi identifierat att föreningslivet är ensidigt på Rosengård och vi sökte därför samarbete inom såväl kultur som idrott för att skapa större bredd i utbudet. Som ett led i detta är vi därför särskilt glada över att samarbetet med Malbas nu möjliggör att basketträning etableras på Rosengård för våra yngre hyresgäster, säger Petra Sörling, vd för Rosengård Fastighets AB.

Måndag den 23 september kl. 17-19 är det dags för den första basketträning på Värner Rydénskolan, både för tjejer och killar. Kl. 17.00-18.00 tränar tjejer födda 2007–2013 och kl. 18.00-19.00 tränar killar födda 2007–2013. Ledarna, Balqisa Belki Abdi, Anas Younes och Robert Stefanovic, brinner alla för basket och har antingen en lokal förankring eller är sedan tidigare engagerade i Malbas. Aktiviteterna på Rosengård är en integrerad del av Malbas, dvs varken ett projekt eller en egen lokal förening. Detta för att kunna dra nytta av de strukturer och den kompetens som finns inom Malbas. Idag är föreningslivet begränsat i Rosengård och dessutom är utbudet mindre än i andra delar av Malmö.

– Vi vet att föreningslivet är en viktig miljö för att hjälpa tjejer och killar till en positiv gemenskap. I alla våra lag möts spelare från hela Malmö och genom att etablera oss på Rosengård bidrar vi till att fläta samman olika delar av staden, säger Katarina Olsson, klubbchef i Malbas. Vi vet också att det finns andra utmaningar i Rosengård än i flera andra stadsdelar där vi är verksamma, fortsätter Katarina. För att undanröja så många hinder som möjligt kommer vi att sänka de ekonomiska trösklarna så mycket vi bara kan. Tack vare vårt samarbete med Rosengård Fastighets AB och Bona kan vi erbjuda barnen att testa gratis tre gånger och därefter spela en hel säsong (höst- och vårtermin) för 50 kronor. Det motsvarar vår medlemsavgift och inga extra avgifter tillkommer. Bona skänker dessutom en basketboll till varje barn som blir medlem i våra grupper på Rosengård.

-Vi på Bona är stolta över att vara delaktiga i Malbas verksamhet, med basket för barn på Rosengård, som vi hoppas bidrar till glädje, rörelse och gemenskap för många, säger Lidija Broström, Sr Vice President Marketing och Communication på Bona. Basket är en sport som ligger oss extra varmt om hjärtat då vi på Bona vårdar och renoverar basketgolv på NBA-arenor i USA. Vem vet, kanske finns det en ny basketstjärna från Malbas som någon gång i framtiden kommer att spela på de golven?

I samband med sport finner man också olika spel- och bettingbolag. För många människor är spel on-line en fritidsaktivitet som ger lite spänning i vardagen. Även bland spelbolagen jobbar man aktivt för att spelande skall vara just kul, säkert och kontrollerat. William Hill betting är en av de som aktivt arbetar med att både vara en av de bästa bettingsajterna och aktivt socialt arbete.

Om Malbas:
Malbas har cirka 1 000 medlemmar från hela Malmö med lika många aktiva tjejer och killar. Föreningen bedriver träning runt om i Malmö, veckans alla dagar och årets alla månader. Under skollov arrangeras olika aktiviteter och träningstillfällen för att skapa en meningsfull fritid.

Malbas vet att föreningslivet är en viktig miljö för att hjälpa tjejer och killar till en positiv gemenskap. Möten över gränser – geografiska, sociala och kulturella – är viktiga för att fläta samman olika delar av Malmö, för att öka integrationen på riktigt. Malbas är en basketklubb som genom sporten och rörelsen knyter nya band och bidrar till gemenskapen i staden.

Läs även detta om när Malbas damer siktade högt.

Malbas bidrar också till att förbättra folkhälsan. Stillasittandet och ökad fetma bland unga är ett växande problem med höga kostnader för samhället och individen som följd. Tröskeln till att alla delta är låg, då basket inte är en materialsport. Malbas har som dröm att alla oavsett ekonomisk möjlighet ska kunna spela basket i Malbas.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close