FotbollNyheter

PG Nilsson från Kristianstad har sett fotboll på 584 olika arenor

Groundhopping är hobbyn, eller besattheten, att se fotboll på så många olika arenor och idrottsplatser som möjligt. Per-Gunnar Nilsson i Kristianstad är en trogen groundhoppare. Han har nu sett matcher på 584 arenor.

I den siffran göms allt från Old Trafford i Manchester till Maxilandia idrottsplats i Fjälkinge.

Allt började med Tipsextra.

– Jag är uppväxt med engelsk fotboll och älskar fortfarande den, berättar “PG”, som han kallas.
Men det tog egentligen inte fart förrän inför VM i Tyskland 2006.

– Jag letade efter biljetter och kontakterna jag tog då ledde till diskussioner om att se fotboll på olika ställen och en begynnande vänskap med tyska groundhoppers. Och sedan har det bara blivit mer och mer. Ju fler ställen man kommer till desto fler kontakter och i och med att jag även lägger ut mina besök på hemsidan groundhopping.se hör många av sig.

– Ett bra exempel är när jag skrev att man på nytt skulle börja använda Gamla Jernvallen i Sandviken och att jag planerade ett besök där. Många groundhoppers, särskilt i Tyskland, blev helt till sig och intresset måste ha kommit som en chock för Sandvikens IF. Plötsligt ville massvis med tyskar komma dit och titta på deras matcher.

Förklaringen till det plötsliga intresset är enkel. Gamla Jernvallen var en av arenorna som användes i VM 1958 i Sverige, men efter 1992 hade det aldrig spelats fotboll där. Bara bandy. Den sporten räknas inte och fotbollen hade flyttat till (nya) Jernvallen. Nu fick PG Nilsson reda på att man lagt konstgräs på Gamla Jernvallen och att Sandvikens IF skulle spela en cupmatch mot IK Brage där och dessutom alla seriematcherna i division 1 norra hösten 2017.

– Plötsligt kom en chans att besöka och se fotboll på den nordligaste idrottsplatsen i världen där det spelats VM-fotboll, en chans alla inklusive jag själv trott hade försvunnit efter 1992. Jag åkte upp i oktober och såg Sandvikens match mot IFK Luleå.

Och på den och alla de övriga matcherna den hösten pratades det tyska på Gamla Jernvallen.
Per-Gunnar Nilsson fyller snart 50, jobbar som lärare på Österängsskolan i Kristianstad och ser inget slut på sin jakt på nya idrottsplatser. Tvärtom. Men han hymlar inte om att det är dyrt, särskilt som han börjat snegla mot att se flera matcher i Spanien. Ett besök i Portugal med tre matcher på olika ställen samma dag gav mersmak. Han har dock ett par tips till de som vill åka till England.

Skogsvallen, Luleå

– Åk aldrig de arrangerade resorna, de är dyra och biljetterna kostar mer. Köp rail pass på järnvägen. Bo utanför London. Och ibland kan det vara läge att bli medlem i klubben du ska besöka. När jag skulle se en match med Tottenham insåg jag att det inte skulle gå att fixa biljett, men när jag blev medlem gick det och jag fick dessutom den billigare. Nästa år behöver jag inte förnya medlemsskapet. Medlem i Manchester United är jag dock hela tiden, för det är mitt lag.

PG Nilsson har besökt 43 länder för att se fotboll, men det finns en överlägsen topp tre-lista. I Sverige har han varit på 193 arenor, allt från stora Stadion till små idylliska idrottsplatser, i England har det blivit 110 och i Danmark 37.

Han har besökt alla arenor för lagen i Allsvenskan, Superettan, division 1 norra och södra plus betat av division 2 västra och östra Götaland. I Skåne är division 3 också avprickad. I Danmark har han bara Silkeborg kvar att besöka i Superligan.

Favoritplatsen av de 584 är dock mer exotisk.

– Västmannaöarna som tillhör Island var så oerhört vackert. Idrottsplatsen Hásteinsvöllur ligger mitt mellan två vulkaner och där såg jag hemmalaget ÍB Vestmannaeyja mot Fram. Det måste jag säga är mitt favoritställe.

Hásteinsvöllur

– Jag gillar Kaiserlautern och arenan där också och Braga. I Sverige var min favorit Stockholms Stadion. I Skåne får jag nog säga idrottsplatserna i Tomelilla och Skillinge. Kopparvallen i Åtvidaberg är inte dum heller, den gamla läktaren. Jag gillar gamla läktare, gärna i trä, säger PG Nilsson.

Betzenberg eller Fritz-Walter-Stadion, Kaiserslautern

Totalt blir det ett 50-tal nya arenor varje år. På hemsidan lägger PG även ut vilka matcher han planerar att besöka den närmaste tiden. När det här skrivs handlar det om Helsingör-Vanlöse på Helsingör Ny Stadion.

Ole Törner

Foto: Privat (bilden överst, PG Nilsson till höger i blå tröja, vid besök på Ernst-Abbe-Sportfeld i Jena (Carl Zeiss Jena – Halle)

Ymorvallen, Trelleborg

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close