skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheterTrelleborg FF

25 år sedan TFF slog ut miljardärens Blackburn Rovers

Idag den 27 september är det 25 år sedan Trelleborgs FF slog ut Blackburn Rovers FC ur UEFA-cupen. Det var höjdpunkten på en fotbollskarriär som för Ola Severins del i hög grad fortfarande pågår. Idag är han assisterande tränare i division 2-klubben IFK Malmö.

– Jag har egentligen bara haft ett års uppehåll från fotbollen. Det var när Nisse Persson fick sparken i Lunds BK och jag också lämnade. Av kontraktsskäl kunde jag i princip inte ta något nytt jobb på ett år. Men sedan kom jag igång igen i Kvarnby IK och det har löpt på. Fast det där påtvingade året utan uppdrag var egentligen ganska nyttigt, säger Ola Severin, som för ett tag sedan gjorde en tillfällig comeback på fotbollsplanen.

I Gå-fotboll!

– IFK Malmö-ordföranden Torbjörn Karlsson, som även varit engagerad i Vellinge IF, övertalade mig att vara med när Vellinge IF arrangerade en turnering för att popularisera Gå-fotboll. Det passar mig och mina knän bra. Springa efter bollen kan jag inte, men gå…

Att det gått 25 år sedan skrällen mot Blackburn hade Ola Severin knappt tänkt på.

– Vi firade 20-årsjubileet och det känns som alldeles nyligen.

Att det är värt att fira tvekar han inte en sekund om. Prestationen Trelleborgs FF gjorde var unik. Många rankar den som den största överraskningen eller skrällen i svensk klubblagsfotbolls historia. Blackburn åkte ut mot TFF, men senare samma år vann laget Premier League.

Blackburn Rovers storhetsperiod var kort, men mitt i den fick man stryk mot TFF. Miljardären Jack Walker hade pumpat in pengar, anställt Kenny Dalglish som manager och köpt in bland andra Alan Shearer, Chris Sutton, Tim Sherwood, norske Henning Berg, Colin Hendry, Tim Flowers och Graeme Le Saux.

– När jag pratar med min son har han nutidens perspektiv och säger Blackburn är väl inget bra lag. Men de var det då. Bäst i England och fyllt av stjärnor. Det är inte konstigare än att Manchester City ofta inte var så bra förr, men är ett storlag nu, säger Ola Severin.

Matchen i England kom först och Trelleborgs FF vann med 1-0 efter ett mål i den andra halvleken av Fredrik Sandell. Att det överhuvudtaget gick att vinna i Blackburn tror Ola Severin var en kombination av engelsk underskattning och skånsk kartläggning. Plus givetvis en enorm kämpainsats och starkt spel.

– Vår tränare Tom Prahl hade gjort ett extremt noggrant och omfattande jobb. Han hade total koll på allt och jag tror inte att vi hade klarat det utan hans insats. Vi spelare har blivit hyllade. Tom får absolut inte glömmas bort.

– När det gäller underskattningen var det absolut en faktor i den första matchen. Det var mycket snack om att vi hade jobb, var amatörer och att Blackburn skulle köra över oss. När vi kom tillbaka till hotellet efter matchen reste alla som satt i foajen och restaurangen sig upp och applåderade. Det värmde. I returen är jag dock övertygad om att det inte fanns någon som helst underskattning kvar.

På Vångavallen tog också Blackburn ledningen med både 1-0 och 2-1 när först Chris Sutton och sedan anfallskompisen Alan Shearer slog till. Men Joachim Karlsson kvitterade två gånger. 2-2 kom i den 86:e minuten och TFF fick kämpa rätt lång tid med en man kort eftersom Jonas Brorsson blev utvisad tio minuter efter pausvilan.

– Han gjorde en rejäl kapning, men var helt oförstående till kortet. Vi andra fattade dock direkt att han gått över gränsen. Jonas är som han är och just då kändes det ju tungt, men efter matchen var det lätt att förlåta honom.

Efter att ha slagit ut Blackburn Rovers fick Trelleborgs FF möta det italienska storlaget Lazio och var nära en ny skräll. Efter 0-0 hemma stod det 0-0 fem minuter in på tilläggstiden på bortaplan. Då avgjorde Alen Boksic för Lazio. Ola Severin är dock ärlig och håller inte riktigt med i beskrivningen att TFF gjorde en ny kanonmatch och var nära att slå ut även Lazio. Resultmässigt ja, spelmässigt nej.

– Blackburn och den engelska fotbollen passade oss så mycket bättre. Det var fortfarande den gamla engelska skolan med mycket av komma runt på kanterna och slå inlägg. Lazio var en helt annan sak. De flyttade bollen så att vi inte hann med. Hemma i Allsvenskan kunde man springa mot en spelare som hade bollen och nå fram innan han släppt den. Lazio hade passat den vidare en gång och ibland även till en tredje spelare. Det var en av de matcherna jag egentligen var glad över att domaren blåste av eftersom jag, och troligen alla andra i laget, var helt slutkörd.

Men mot Blackburn Rovers var hela TFF bra, var förtjänt av avancemanget och Ola Severin minns också matcherna som en bra prestation av honom själv.

– De bytte ut mittfältarna som spelade mot mig och Leif Engqvist.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close