IshockeyKristianstad IKNyheter

KIK-tränaren om starten: ”Viktigt att ta poäng direkt”

Ännu är den hockeyallsvenska säsongen i sin linda. Men att tidigt inkassera poäng, att få smaka på segerjublets sötma, kan aldrig ske för tidigt. 
För Kristianstads IK kan den fina starten bli en vägvisare för resten av seriespelet.
– Nog fan tävlar vi med alla än så länge – det är roligt, säger assisterande tränaren Andreas Lilja. 

Snöplig förlust i premiären följdes av ytterligare två nederlag. Men därefter har segrarna kommit.
Efter fyra spelade matcher har Kristianstads IK sju poäng – ett facit som ger självförtroende.

– Det är klart att det alltid är mycket lättare om man lyckas vinna några matcher i början. Det hade varit jobbigt mentalt för laget, som nykomlingar, att förlora fyra raka. Då kanske man börjar fundera på om man ens klarar av att tävla med de andra. Nä, det är viktigt att ta poäng direkt, säger Andreas Lilja, assisterande tränare i Kristianstads IK.

Hur ser du på starten generellt? Är ni varma i kläderna?

– Ja, det tycker jag. Men samtidigt så är det fortfarande en lärningsprocess. Sen tror jag väl att vi bara har skrapat lite på vad vi egentligen kan, om man säger så. Vi försöker ju fortfarande bygga ihop lagdelarna och hitta rätt i tempo i matcherna.

Det brukar ofta pratas om ”startsträckor” under säsongsinledningar. Väntan på att allt ska falla på plats. I vissa fall finns det en acceptans för att utvecklingen kräver sin tid. Men Andreas Lilja skriver inte helt under på det.

– Acceptans kan man kanske inte ha, men man hoppas ju på att det ska bli bättre och bättre. Det ska ju fortfarande spelas ihop femmor, och spelsystemet ska klaffa helt. Men jag tycker vi kommit en bra bit på vägen. Sen, när allt sitter, så ska man lyckas att hålla i det också – det är ju 48 matcher kvar, trots allt.

Andreas Lilja ser optimistiskt på hur hans lag inlett säsongen. Foto: Avdo Bilkanovic

”Aldrig nöjda om vi inte tar tre poäng”

Premiärförlusten mot Tingsryd svider fortfarande. Det är i alla fall den ihållande känslan när Andreas Lilja summerar säsongsinledningen.
Men även från den matchen fanns det positiva bitar att plocka med sig, menar han.

– Vi mötte dem ju under försäsongen, och hade det rätt jobbigt mot dem, faktiskt. Och då är det kul att se att vi går ut i premiären och gör en mycket bättre match mot dem. Det är skönt att se utveckling i laget, ett kvitto på att vi gör grejer rätt.

– Sen är vi aldrig nöjda om vi inte tar tre poäng. Man är aldrig bättre än sin senaste match, brukar det ju heta. Men från Tingsryds-matchen fanns det ändå en del bra saker, tillägger Andreas Lilja.

Hektiskt spelschema väntar KIK

Kommande hockeyallsvenska match för Kristianstad äger rum på onsdag. Därefter följer tre matcher inom sex dagar. Men KIK räds inte det frekventa matchandet som väntar.

– Nä, men det är ju som vanligt egentligen. Det gäller väl mest att hitta tillfällen för fys, och för tid till lugn och ro i gruppen. Sen tar vi match för match och tänker inte på vad som händer längre fram. Spelarna är tillräckligt bra tränade för att klara av det, det tycker vi i alla fall. Jag är inte orolig för det.

Men det blir en del resande, ju?

– Ja, absolut. där blir problemet att hinna träna, och för spelarna att hinna sova och återhämta sig. Man sover ju inte superbra på en buss, liksom…

Sker videoanalyser på bussen med tane på tidsbristen?

– Nej ingenting. Det kan komma längre fram, när det verkligen börjar bli tajt med tiden, men inte än.

Hur mycket vill man egentligen analysera motståndare? Det brukar ju heta att ”vi lägger störst fokus på oss själva”.

– Absolut. vi vill ju att andra lag ska rätta sig efter hur vi spelar. Sen lyckas man ju inte alltid med det, det är ju bra lag vi möter här i år. Men nog fan tävlar vi med alla än så länge, så det är roligt.

 

Joel Ask

Artikelbild: Avdo Bilkanovic

Relaterade artiklar

Back to top button
Close