FotbollIFK MalmöNyheter

IFK Malmö-ordföranden: Panikåtgärdernas tid är över

Topptippade IFK Malmö kämpar för nytt kontrakt i division 2-fotbollen. Många gånger i klubbens historia hade en sådan höst lett till sparkade tränare, dyra spelarköp och full turbulens för att hitta en väg ur krisen.

Inte i år. Nye ordföranden Torbjörn Karlsson vill jobba på ett helt annat sätt.

– Jag tror på kontinuitet. Då får man ibland ta att det går lite sämre, säger han bestämt och utvecklar.

– Panikåtgärdernas tid är över. Jag vill att alla ledare och spelare ska veta att i IFK Malmö har man råd att förlora fem matcher i rad utan att något händer som rubbar de långsiktiga planerna vi lagt upp.

Många kring laget och klubben har – fortfarande – en annan syn. Det stoppar inte Torbjörn Karlsson från att försöka sitta lugn i båten.

– Jag har all respekt för att folk blir stirriga och säger att vi absolut får inte ramla ner och att det är katastrof, det visar bara att de bryr sig om laget och är engagerade.

– Men jag är trygg med arbetet vi gör i styrelsen och vi jobbar på sikt, säger Torbjörn Karlsson och betonar att det bland annat innebär att han låter sportkommittén med Michel El-Dabh, Per Larsson och Andreas Persson göra sitt jobb i lugn och ro.

– Michel är fantastisk med sina kontakter och erfarenhet, Per har sin rutin från framgångarna i Lunds BK och Andreas är en stor resurs. Jag litar på att deras jobb med A-laget fungerar. Självklart träffar jag vår tränare Nisse Bagare och staben, men jag har inga synpunkter på detaljer i taktik och laguttagning. Jag har inte ens spelarnas nummer i mobilen. Någon kanske undrar vad det är för en kall typ som inte engagerar sig mer, men vi måste bort från att de som inte ska ha synpunkter har det.

– Jag låter sportkommittén sköta sitt jobb och tar istället på mig andra saker som vi behöver göra för att bygga föreningen. Till exempel har jag satt upp mig som bas för ungdomskommittén där det är väldigt viktigt att vi blir bättre. Vi har ökat där och ska öka mer. Ekonomin har blivit bättre. För ett tag sedan hade vi förbundet här som berättade om gå-fotboll och andra saker som ska öka möjligheterna att engagera de äldre. Min vision är att IFK Malmö ska vara en klubb för alla, sjuåringen, 20-åringen och 65-åringen. Det kommer vi på sikt även att få ett bättre A-lag av.

Förra helgen vann IFK Malmö mot bottenkollegan Stafsinge, idag lördag möter man en annan av bottenkollegorna Hittarps IK och sedan återstår bara en omgång, mot Ullared.

Även om han låter A-laget sköta sig utan inblandning är givetvis Torbjörn Karlsson intensivt engagerad i hur det ska gå och förnekar inte en sekund att det har en väldigt stor betydelse om man klarar sig kvar.

– Målet är fortfarande nytt kontrakt utan kval. Det kan gå. Annars får vi fixa det kvalvägen och vi ska spela division 2-fotboll nästa år också.

Inför säsongen var IFK Malmö favorit till seriesegern. Vad hände?

– Spelbolagen hade oss som favorit och det var inte så konstigt. Vi kom trea förra året och gjorde en fantastisk träningsmatch mot Malmö FF. Sedan fick vi en usel start där vi förlorade de fyra första matcherna i serien. Kanske efter den extremt konstiga matchen mot Eslövs BK i premiären där vi var fullständigt överlägsna, skapade massvis med chanser och ändå förlorade. Den matchen satt på något vis i och påverkade.

– Tappen av Sami Güngör och Gustaf Backaliden blev nog också tyngre än vi trodde.

Fotnot: IFK Malmö förlorade med 0-1 mot Hittarp samtidigt som Prespa Birlik vann mot Ullared och är nu mycket illa ute i bottenstriden inför den sista omgången.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close