FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Sex raka segrar och sex raka nollor har fört upp MFF i toppen

Givetvis finns det en rad uppenbara bra saker för MFF med 1-0-segern mot IFK Göteborg.

Tack vare den och Hammarbys vinst mot Djurgården övertog MFF serieledningen med bara tre matcher kvar att spela. Dessutom med fem mål bättre målskillnad än Djurgården plus fyra mål bättre än Hammarby och 15 bättre än AIK.

Att det skulle ligga någon slags omvänd psykologi och vänta på MFF, typ att man tidigare jagade och nu blir jagad och att det skulle innebära en större press, tror jag dessutom bara är trams.

Det är alltid bättre att leda tabellen än att inte göra det. Utgångsläget har ju heller egentligen inte förändrats ett dugg. Tidigare behövde MFF gå för att vinna alla matcher. Det är exakt samma sak som man måste gå för nu. Med den – väsentliga – skillnaden att man nu har det i egna händer. Och som Rasmus Bengtsson sa efter matchen; “vi har ju varit favoriter i fem år nu”, så varför skulle det vara en obekväm situation för MFF?

Men bättre än den övertagna serieledningen är faktiskt sättet MFF tagit över den.

Djurgården har badat i beröm och Hammarby kommer att göra det nu. Och AIK är fortfarande svårast av alla att göra mål på trots att både MFF och Djurgården släppt in färre.

Samtidigt har MFF vunnit sex raka matcher i Allsvenskan utan att släppa in ett enda mål; 5-0 mot Kalmar FF, 1-0 mot IFK Norrköping, 3-0 mot Elfsborg, 3-0 mot Helsingborgs IF, 1-0 mot AFC Eskilstuna och nu 1-0 mot IFK Göteborg. Trots att man samtidigt ska klara att prestera i Europa.

Jag tror inte att det är en slump att den här veckan varit tuff med AFC, FCK och IFK Göteborg. Sju matcher på 21 dagar märks mot slutet och det var ett slitet och skadeskjutet MFF som stod upp och klarade av ett inspirerat och bra IFK Göteborg. Blåvitt är ett väldigt mycket bättre lag i år än 2018, ett mer offensivt inriktat och starkare lag som MFF nu spelat 180 minuter mot utan att släppa in något mål. Från läktaren upplevde jag MFF som stundtals rejält hotat av IFK Göteborg. När jag nu tittar på siffrorna 18-3 i avslut och 11-1 på mål inser jag att jag hade fel.

Jämför gärna med FCK som förlorade dagens derby mot Bröndby med 3-1. Där tog slitaget ut sin rätt.

MFF-segern togs också utan Oscar Lewicki och Anders “AC” Christiansen; två spelare som det bara vore dumt att säga inte saknades. Tur därför att Bonke Innocent gjorde sin bästa match sedan han kom till MFF, att Foud Bachirou hittade energin och att Arnor Traustason på nytt visade att han är den stora nyckeln till att låsa upp motståndarförsvaren. Han rör sig ofta med bollen över flera zoner och gav ett stort lyft när han kom in mot FCK och idag var han bra igen. Om MFF tar SM-guld kommer han att vara en av de stora spelarna bakom det.

Uwe Rösler öste beröm över två spelare på presskonferensen; Bonke Innocent och Felix Beijmo.

Beijmo för hans sätt att kämpa på och komma igen efter att ha spelat massvis – för mycket – i början  och sedan betydligt mindre. Han var dessutom på exakt rätt plats vid målet när Behrang Safaris inlägg nådde honom. Är man det behövs det inte ens rätt träff, det var inte en nick utan en axel som skickade in bollen.

Innocent tyckte jag var en av MFF:s tre bästa spelare.

Han jobbar alltid stenhårt, vinner mycket med sin fysik och hans passningsspel blir bättre och bättre. I den andra halvleken började han plötsligt våga slå svårare pass, framåt. Tidigare har det ofta varit oerhört enkelt att räkna ut till vem han ska slå bollen. Kan han ibland börja slå även de mer oväntade, mer riskabla passen blir det ytterligare ett lyft. Tyvärr drog han på sig en varning och är därför avstängd matchen efter han stått för sin bästa insats hittills.

De två övriga på min topp tre är Arnor Traustason (se ovan) och Eric Larsson.

Eric Larsson kändes ibland som en extra anfallare och avslutare för MFF parallellt med att han skötte defensiven.

Uwe Rösler ska också ha ett stort beröm för två nödvändiga byten.

Först plockade han av Jonas Knudsen som låg och balanserade på gränsen till ett andra gult kort. In kom Behrang Safari och stängde kanten. Juste.

Sedan plockade han även av Bonke Innocent när han också närmade sig kort nummer två.

Domaren Martin Strömbergsson visade nämligen direkt att det skulle bli många kort i matchen. Sett till nivån var det röda kortet på André Calisir klockrent. Det hade känts rätt med en mindre petig domare också.

Till sist:

De tre poäng innebar också att MFF drygade ut ledningen i maratontabellen. MFF ligger nu 96 poäng före tvåan IFK Göteborg.

Till dess jag blir överbevisad om motsatsen tror jag att inget lag nånsin har lett den tabellen med över 100 poäng, en gräns MFF nu alltså närmar sig.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close